XPS eller EPS til isolasjon på grunnmur under bakken?

  • XPS
  • EPS
  • Annet. Utdyp nedenfor.
Maks 3 svar

   #21
 7     Hamarvik     1
Jeg ser at RIB`er konsekvent anbefaler XPS 250 (DOW Perimate) som Glava selger. XPS er et kjempebra produkt, men i mange tilfeller er det nok ikke nødvendig, og EPS kan være et kvalitetsmessig fullgodt alternativ. Det er ikke to streker under svaret her, men avhengig av stedlige forhold - og ikke minst om man har rom på budsjettet for å betale det ekstra som den eventuelle overkvaliteten koster.
Signatur

jaf
   #22
 6,176     tromsø     0
Har jobbet 20 år i bygningbransjen. Har diskutert med mange ing om hvorfor de ikke velger en løsning som de vet vil fungere ut over garanti tiden. Hus ble ikke isolert mer en akkuratt det som var innnenfor lovkrav helt til 2000 talet. For eksempel vart mange kjellergulv isolert for lite helt fram til 1990. Ofte er feil og mangler oppstått fordi det skal spares. Trygge løsninger velges bort for de koster 10% mer i material kostnad. Jakten på det billigste (og dårligste) produktet presser også produsenten. Den som prosjekterer vet ofte ikke hvor lavt i terenget huset skal være(stedlige forhold), En løsning som er litt for billig kan til slutt bli dyr. Manglende håntering av overvann er også en klassiker på eldre hus.
   #23
 10,486     Akershus     1
Ser at svenske pordrän, som jeg i sin tid vurderte å handle fra Sverige til bruk på kjellerprosjektet nå selges gjennom byggmax:

https://www.byggmax.no/stop-och-grunnmur/drenering-och-grunnmursplast/pordran/dreneringsplate-poret-100mm-p61020006

10 cm plater, 189,- pr. m2.
Signatur
   #24
 164     Bergen     0
En eps tåler et trykk på 80 kg pr m2,en xps tåler 200 kg pr m2. Det blir jo et stort jord trykk så jeg hadde ikke gått for eps.
Knotteplast utenpå er greit men husk og få den festet og tettet opp mot veggen.


Det er vel 80 og 200 kilopascal, ikke kilo Wink. Se BEWi sitt svar.
TSt
   #25
 13,730     0
En bekjent måtte grave opp og fjerne all EPS etter ca 15 år. De 10 cm som han hadde lagt ned var noen vanntrukne tunge greier som en knapt klarte å flytte pga vekten. Dvs bruk XPS hvis en ikke er sikker på at det er helt tørt.
   #26
 80     0
Ser at svenske pordrän, som jeg i sin tid vurderte å handle fra Sverige til bruk på kjellerprosjektet nå selges gjennom byggmax:

https://www.byggmax.no/stop-och-grunnmur/drenering-och-grunnmursplast/pordran/dreneringsplate-poret-100mm-p61020006

10 cm plater, 189,- pr. m2.


Det virker på meg som om Isodren og Prodrän i praksis er det samme. Hva er forskjellen?
   #27
 10,486     Akershus     0
Det kan kanskje Isodren her på forumet svare på?

Jeg vurderte dem i hvert fall som det samme da jeg så på sånt. Dessverre var Pordrän i Sverige litt vanskelige med toll og tull, og Isodren i Norge litt dyre, så det ble en annen løsning for meg. Skulle jeg vært i gang med samme igjen nå, så ville jeg absolutt vurdert Pordrän fra byggmax.
Signatur

   #28
 139     0
Jeg vurderte dette nå i mitt nybygg. Oppstart betong nært forestående. Jeg er nok av den oppfatning at det aller mest kost/nytte optimale for meg som ønsker å beholde betongvegg på innsiden og legger 20 cm isolasjon på utsiden er å legge EPS rett på grunnmur med en god barriere mot byggegropen. Så må en gå omhyggelig over og tilbakefylle forsiktig slik at en ikke får noen skader. Det må kun tilbakefylles med singel, pukk og evt god steinmasse fra tomta. Videre må en ha gode beslag som overdekker grunnmursplasten godt ned i terreng. Gjerne alu-beslag for å unngå at plastfilmen på plastisolen sprekker opp med tiden.
Ulempen med denne løsningen er kraftig redusert luftsirkulasjon. Det blir alltid litt lufttransport også i pukklaget så det vil ikke bli null. Med EPS rett på grunnmur må en dermed være ekstra påpasselig da fukttransporten er mye tredusert ift feks isodren eller grunnmursplast direkte på mur.
Men å legge grunnmursplast på innsiden (som det ofte anbefales) vil gi en dårligere isoleringskonstruksjon mhp fuktopptak i EPS. Da ville nok isodren kommet til sin rett tror jeg. Om vann belaster EPS eller også isodren mener jeg dette er veldig uheldig. Mer uheldig mhp EPS som absorberer noe vann, men også uheldig for isodren. Om vann med kald temperatur ift kjellervegg/innside renner nedover isodren vil dette medføre at en også taper noe mer varme selv om isodren ikke absorberer. Vannet vil jo ikke renne nødvendigvis kun på utsiden av isodren.Mye av varmetransporten her uten det konduktive leddet vil jo være betinget av temperaturforskjellier (drivende kraft). Filterduken og beslag over toppkant vil nok gjøre at en unngår mye vann tenker jeg, så det kan være det er litt mer teoretisk dette, og at en ikke vil få så mye vann ned over isodren.

I mitt tilfelle mente jeg altså at det var unødvendig med xps eller isodren og at eps funker bra. Og en brøkdel av prisen.
   #29
 10,486     Akershus     0
Siste jeg så fra sintef, er at de nå anbefaler knottplast på utsiden av isolasjonen.
Signatur
   #30
 857     Bærum     1
Dette med knottplast og grunnmursisolasjon har vært en klassiker her på forumet.

Jeg valgte selv knottplast innerst, da argumentet om å stoppe kapillært oppsug veide tyngst. Hvis man legger isolasjonen inntil muren vil man risikere at det dannes et kapillært sjikt mellom mur og isolasjon. I dette sjiktet kan potensielt vann trekkes oppetter muren. https://no.wikipedia.org/wiki/Kapillarkrefter

Knottene (vel og merke hvis man legger knotteplasten riktig vei) vil danne et sjikt som er for stort til at kapillærkreftene vil få noen virkning.

XPS er dyrere, men da slipper man både maur, fukt og klemskadeproblematikk.
XPS eller EPS? - d31cf8a125dc5bb92fa182bd98dc61685823ac32.jpg - olechrd
Signatur