6,922
7
1
Heltregulv av eik og varme
44
Fana i Bergen
0
Skal legge nytt gulv i stue på ca 40 kvadrat. Huset er fra 1921 og vi ønsker heltregulv av eik. Vi lurer på om det går an å ha varme under dette gulvet? vi trenger ikke mye varme. Ikke snakk om vannbåren. Tenker folie e.l.
Hei,
Jeg har ikke dette selv men har sett på som en del av planlegging av nye gulv og det skal ikke være noe problem. Sjekk med den leverandører du skal ha men det er flere som sier dette er OK så burde ikke være noe problem. Jeg har kun snakket med Dinesen og lest om deres løsninger men eik er vel eik :-)
Generelt gjelder regelen om maks 27C overflate på alle gulv, både heltre og andre typer.
Ikke se bort fra vannbåren i den tro at at folie er bedre. Vann har den fordelen at den er mer selvregulerende, altså blir det varmt i ett område avgir vannet mindre effekt siden forskjellen opp til vanntemp. blir mindre. Elektrisk folie vil pumpe ut en gitt, fast effekt så om du dekker til den kan det bli varmt
Mvh
Kristian
Min erfaring er at massivt heltregulv på gulvvarme ofte ikke er helt gunstig. Tre er et levende materiale som ekspanderer når det er varm og fuktig sommerluft og som krymper når det er tørr vinterluft. I tillegg vil treet krympe når det blir utsatt for undervarme/gulvvarme. Det som skjer er at treet avgir fuktighet til omgivelsene og krymper. Et massivt heltregulv vil ha større bevegelser og leve mer enn et krysslaminert tregulv eller parkett. Dette kan skape sprekkdannelser og gjøre at plankene krenger.
Det finnes krysslaminerte heltregulv, som består av eik i bunnsjikt, tverrsjikt og toppsjikt. Krysslaminerte heltregulv har samme slitesjikt som et massivt heltregulv. Disse gulvene vil ofte være mer stabile på gulvvarme enn et massivt heltregulv, siden det er en krysslaminering. Det finnes også noen som produserer 22 mm tykke krysslaminerte plankegulv, hvor de har nåletre i bunnsjikt, kryssfiner i mellomsjikt og et toppsjikt i eik. Dette skaper et svært stabilt plankegulv på gulvvarme.
I dag bygges det tette hus med balansert ventilasjon. I tillegg har flesteparten en eller annen form for gulvvarme. Her vil jeg anbefale å montere et krysslaminert heltregulv fremfor et massivt heltregulv. Treet i gulvet bør være tørket ned til 7% +/- 1.
Mange av leverandørene av massivt heltregulv tørker gulvene ned til 7% +/- 2. En slik nedtørking i et massivt heltregulv, gir et svært levende gulv i et moderne hus.
Daglig leder
www.parkett.no
Hei,
Til alle vil jeg bare si at: Sjekk med de du skal kjøpe gulvet fra om hva de anbefaler. Velg noen som sier at varme er OK dersom du ønsker det :-) Jeg bruker Dinesen som eksempel siden jeg kun har snakket med de, de har gode guider for hvordan gulvet skal legges, hvilken restfuktighet treet har når det kommer fra de og hvor raskt det skal legges, anbefalt max/min fukt i rommet osv.
At Parkett.no er skeptisk til tregulv kan jeg forstå veldig godt Tror det samme ville skjedd om jeg gikk til Volvo og spurte om Audi var en bra bil for vinterføre, hehe Tregulv er det peneste finnes synes jeg. Om man ikke vil ha noen sprekker i gulvet må man selvfølgelig velge et "dødt" materiale. Plankene i et kvalitetgulv i tre vil jo ikke sprekke, men det blir små glipper mellom plankene når de tørker og krymper.
Men, varme i gulv vel ikke noe med fukt å gjøre. Dette er to adskilte ting. Maks 27C overflate temp er normalt anbefalt, men som nevnt: sjekk med ...
Denne tråden kan fort bli en diskusjon om fuktighet og ikke varme som var det trådstarter egentlig spurte om.
-kristian
Jeg har en klar oppfatning at et slikt tregulv ikke vil egne seg på gulvvarme. Det betyr at treet kan ha et fuktighetsnivå opp til 11 %. Hvis et slikt gulv blir utsatt for et tørt nordisk klima, balansert ventialasjon og gulvvarme, vil den avgi veldig mye fuktighet til omgivelsene og treet vil kunne utvikle tørkeskader.
Tre er et hygroskopisk materiale:
Det vil si at tre til en hver tid vil prøve å tilpasse seg de omgivelsene som er omkring treet. I praksis vil dette si at dersom luftfuktigheten i rommet er høyere enn i massivtreelementet, vil elementet kunne oppta fuktighet. Dersom luftfuktigheten i rommet er lavere enn i massivtreelementet, vil elementet kunne avgi fuktighet. De samme egenskapene har elementene når det gjelder å oppta og avgi varme.
Er uansett enig med Varg at du sjekker med de som du kjøper gulvet av.
Daglig leder
www.parkett.no
Jeg ville også vært veldig skeptisk til heltregulv på gulvvarme, med mindre leverandøren tok en titt på prosjektet og gikk god for det (størrelse/fasong på gulvet, varmeeffekt per m2 etc.)
Det er en kjent sak at lav luftfuktighet, gulvvarme og tørt klima er noe av det værste man kan utsette et tregulv for. Jo mer massiv og bred plank desto større risiko for tørkeskader. Norsk vintervær (kald vinter), effektiv ventilasjon og gulvvarme øker riskoen for tørkeskader på alle tregulv. Hurtig endring av temperatur og fuktighet i tre øker også risikoen for skader.
For moro skyld sjekka jeg tilgjngelig dokumentasjon på Dinesen, og etter det jeg kan lese meg til så er ikke dette "bombproof" selv om det sikkert er noe av det beste og peneste heltregulvet som kan kjøpes for penger.
http://dinesen.com/wp-content/uploads/After-installation.pdf
Luftfuktighet skal være mellom 35 og 65% RF
Plankene leveres med et fuktinhold på 8-10% iflg. Dinesen
(side 9)
http://dinesen.com/wp-content/uploads/Laegning.pdf
På side 6 sier Dinesen at:
1% svinnkrymp og svak krumning må forventes ved 30-40% RF
Det kan oppstå krumning og tørkesprekker i tillegg til krymp hvis luftfuktighet går under 30% RF.
Under 20 % RF sier de at større krumning på bordene, tørkesprekker og redusert levetid kan påregnes.
Tre er nå uansett tre, uavhengig av kvaliteten/eksklusivitenen til leverandøren..
http://dinesen.com/wp-content/uploads/2013/03/06-DK-Gulvvarme.pdf
Luftfuktighet skal være mellom 35 og 65% RF. (Har sett samme krav i de fleste leggeansvisninger til parkett som jeg har sett)
Jeg tviler på at det er mange norske bolighus, hvor det er effektiv ventilsajon, som har innendørs luftfuktighet som overstiger 35% RF ved kaldt vintervær.
Får man da tørkeskader på gulvet, går til garantisak og klager, vil gulvleverandøren kunne hevde det er din egen feil da luftfuktighet er lavere enn det som er angitt av gulvleverandør.
La oss si det er -20 grader og 50% RF luftfuktighet ute. Jeg antar balansert ventilasjon som skifter ut inneluft effektivt og ser bort ifra inndørs fuktkilder som bidrar til å heve RF inndørs. La oss si at man nå har 25 grader overfate temperatur på gulvet og i luft rett over gulvet. Det vil nå være 2% RF fuktighet rett over gulvet. Gulvet vil tørke som bare pokker.
En annen har kahrs en stavs eik med fas i skjøtene... Det har ikke blitt sprekker mellom bordene, men krøpet litt i totalen slik at det glipper litt i en skjøt mellom stue/spisestue... Der lå det bare en 2cm tykk list over... Glipper litt der.
Men det er hele flaten som flyttet på seg og det ble lagt med for store marginer der.
Begge har vbv.
Så her er det bare å sjekke med leverandører av gulvet