8,174    13    1  

Vil gulvet tåle vekten av 200 liter varmtvannsbeholder?

 7     Bergen     0
Hei, jeg skal snart begynne å gå løs på baderommet og ønsker å ha varmtvannsbeholder som rommer 200 liter. Baderommet ligger i 2. etasje. Huset vårt er bygd i ekte reisverk og har gulvbjelker, men vil det tåle en vekt over 200 kg på gulvet der varmtvannsbeholder skal stå. Problemet er å vite nøyaktig hvor bærebjelken ligger pga gulvsementen er allerede der fra før. Hensikten med varmtvannsbeholder i baderommet er kortere ventetid på å få varmtvann framme til vannkranen. Nåværende har vi den i kjelleren hvor den står i vaskerommet. Er det noe regler jeg må ta hensyn til varmtvannsbeholder i trehuset hvis den sto i 2. etasje?

Jens Eirik

   #1
 2,397     Bjørkelangen     0
jeg driver på en gammel bygård i oslo.der har vi rivd alt innvendig av dele vegger.
enkelte av leilighetene får varmtvannsbreder på bade.vi har foret ned taket fordi er ganske bra tak høyde der.når vi lagde ny himling på bade så la vi 30 c/c der som brederen skulle stå og det er 120 liters.
du har vel ingen mulighet til å sjekke hva bjelkene ligger på.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 7     Bergen     0
Er usikker på hva du mener med 30 c/c, kan du forklare mere om det?
   #3
 1,519     Oslo     1

Er usikker på hva du mener med 30 c/c, kan du forklare mere om det?


30 cm center/center

Avstand mellom midten på stendere/bjekler. Standard er 60 cm senter-senter, men 30 c/c brukes i et slikt tilfelle når det skal være noe ekstra tungt på.

En annen sak er at dersom berederen din står nærme en bærende vegg så tåles nok mye høyere belastning enn om det er midt på et spenn. 200 kg er egentlig ikke veldig mye - er jo ingen som spør om hvor langt det er mellom stendere eller hvor de går når et piano skal plasseres. Med litt uflaks står det kun på en bjelke om det er står i samme retning som bæreelementet ligger.
   #4
 2,397     Bjørkelangen     0
vanlig avstand mellom bjelker i gulv eller stenderverk i vegger er c/c 60.
måler du midt bjelken til neste skal det være 60cm.
vi bruke c/c 30 på grunn av tyngden det vil si 30 cm
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 7     Bergen     0
Takker for svaret, dette må jeg undersøke nærmere først når jeg har fjernet det gamle gulvet i baderommet pga gulvet er ikke i god stand pga sprekker (mistanke om det mangler armeringstål der).
   #6
 1,505     0
Uansett vil man vel fordele de 200kg'ene ganske godt om de står på en støpt plate vil jeg tro?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 7     Bergen     0
Det avhenger av tykkelsen av armert sementgulv direkte på tregulv i henhold til bruddstyrke i bøying.

   #9
 1,062     Lindesnes     0
Gikk ett år på tømmerlinja i min ungdom, der syns jeg å huske at vi lærte noe om at et gulv skal kunne tåle x antall kg. pr. m2
Hvor mye veier en bokhylle full av bøker, ett fult badekar, eller ei vannseng?
dette er jo helt vanlige ting å ha i en bolig.
Har selv jobbet som sengemontør på det glade 80 tallet da alle skulle ha vannseng, var mange spørsmål da også om gulvet ville tåle det, det var aldri noen problemer uansett å gammelt og skjeft gulvet var.
Så om du ikke kan ha en 200l varmtvannstank stående på ett støpt badegulv i 2etg så bør det jo være mye råte i gulvbjelkene.
Signatur
   #10
 176     Bjørkelangen     0
Det skal være skikkelig rottent om ikke det skal gå bra. En litt røslig kar oppi et badekar er fort 200kg, en litt over middels røslig kar kan veie 200kg alene, en treseter sofa med tre mann er fort 250kg (riktignok fordelt på to par bein med litt avstand), en skjenk full av mors pen-service og som nevnt bokhyller. Det er mye tungt som er helt dagligdags og helt uproblematisk.
Signatur