(trådstarter)
   #52
 3,704     Ringerike     0
Sattus 6/7-07, er endelig FERDIG!!!!

Nå er det bare å nyte tilværelsen, noe vi gjorde i 2007.

Status soloppvarming 2007:
550 timer har pumpen gått pga. at varme har vært mulig å hente fra solen.

Det skulle gi:
I snitt 2,5 grader tilført * 6 m3 sirk.volum vann * 550 timer * 1,14 kW /h*grad*m3 = 9405 kW

Sattus 6/7-07, er endelig FERDIG!!!! - 124.jpg - Bidda
Signatur
  (trådstarter)
   #53
 3,704     Ringerike     0
2008 har begynt med oppfylling og igangkjøring av rensing, 28. april.

Kjøpte ett solpanel til og det skal monteres i morgen, er da oppe i 42 m2 noe som må være Norgesrekord! "Er gæren du" sa leverandøren og det stemmer nok Wink Men som Falsk/Mathisen sier: de har det godt.  Cool
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 3,704     Ringerike     0
kl 21:00 i kveld åpning av sesongen 2008!
Startet oppvarming i går med 12 grader og badet i kveld i 24 grader med bare soloppvarming  Cool
Siste redigering: Friday, November 9, 2012 7:47:36 PM av Bidda
Badebasseng med terrasse -Ferdig! - Bilde 08-05-04 Premierebad 2008.JPG - Bidda
Signatur
   #55
 10,486     Akershus     0
Hei.

Et stilig prosjekt som vel gjør de fleste her misunnelige :)


Kan du fortelle lit mer om solfangerne? De ser ut til å ha bra virkning.

Jeg har ikke planer om å bygge svømmebasseng slik du har, men solfangere kan jo brukes til mye rart, som f.eks. forvarming av varmt tappevann.

Jeg har sett noe greier fra norsk solfanger eller noe sånt, som ser både klundrete og dyrt ut, men disse du har på taket ser vesentlig enklere ut.

Det kunne vært artig å høre litt mer om hvordan de styres, hva som skjer hvis sola steker og du ikke trenger varme (koker de?), hva de koster osv.
Signatur
  (trådstarter)
   #56
 3,704     Ringerike     0
Solfangerne kan jeg fortelle om:

De er laget av et UV-stabilt materiale som tåler sol godt.
Mine er fra Australia, men det finnnes også svenske produsenter blant annet www.texsun.se som har bedre effekt enn mine men som pga. størrelse og pris ikke passet så godt.

Selve panelet består av et samlerør i begge ender og selve matten i mellim som består av tynne kanaler som er ca 6mm i diameter. Får effektivt varmet opp det tynne skjiktet.

I forholdt til normale solfangere kjører jeg bassengvannet igjenom, men solfanger for oppvarming av eks. bolig bruker en egen væske som sikulerer i et lukket system og bruker varmeveksler til å overføre varmen til vannet.

Jeg har bygget et eget styringssytem med PLS (Omron Zen) og en solfangerstyring fra tyske www.resol.de. Fungere slik at en tempmåler i basseng og en i toppen av fanger gir signal til styring som gir beskjed til PLS som i sin tur starter pumpen og vris på ventil for å dreie vannet til taket. Dette skjer når delta T er større enn 2 grader, altså når temp. tak er 2 grader større enn temp basseng. Når basseng tem er oppnådd innstilt verdi stopper anlegget. Men her kommer sikkerheten inn: I Resol er en funksjon mot koking og frost. Ved temp 90grader i fanger starter pumpen å sende inn kaldt vann til at temp er tatt ned til 90 (innstillbart). Det samme skjer med frost sikringen, når tempen er nede på +3 grader starter sytemet og sirkulere vann til at +5 er oppnådd.

En matte på ca 6m2 koster rundt 3-3,5'kr. Det er vesentlig at areal står til mengden vann du vil varme opp. Mener det finnes kalkulateor for dette på nettsidene til texsun. For basseng er regel minst 1/2 areal av basseng må være areal fanger. Jeg har dobbelt så mye  ;D
Signatur
   #57
 10,486     Akershus     0

Solfangerne kan jeg fortelle om:


Takker.

Et par ting jeg tenkte på..

Ved fare for koking, så kjører du inn kaldt vann. Hvor blir dette av, og hvor kommer det kalde vannet fra? Er det vanlig tappevann som du bare "pøser" gjennom? Det samme ved fare for frost?

Kan systemet tømmes? Hvis det tømmes, er det da noen fare for frost/koking? Kunne man laget en enveisventil på toppen, som slipper inn luft når trykket forsvinner, og da la vannet bare renne ut og erstattet med luft?
Signatur

  (trådstarter)
   #58
 3,704     Ringerike     0
Kaldt vann i dette tilfelle (kokefare) er jo bassengvannet som er på 30-32 grader og det som blir erstattet går til bassenget som øker 0,1 grad ;-)

Varmt vann (frostfare) er jo bassengvannet som nå er på 10-20 gader og det som blir erstattet går til bassenget som senker tempen 0,5 grader ;-)

Skal montere lufteventil før oppstart slik at det ikke blir stående vakuum i fangerne når ikke i bruk.

Ingen fare for koking hvis de er tømt. Matene blir varme men det er de jo bygd for.

De tømmes før vintern setter inn.
Signatur
   #59
 997     0
Er mattene avhengige av sol, eller fungerer de ved overskyet vær? Og har de fortsatt effekt hvis temperaturen er lav ute, og sola er oppe?
Signatur
TML
   #60
 466     M&R     1
Hei
Kan du gi meg en enkel forklaring på solfangerne dine,fva jeg trenger til basenget og ikke minst hva er ca prisen på slike anl.

Står på du gitt;)