268    3    0  

Bygge trapp i naturstein

 1     0
Hei, ny på forumet, usikker på om dette er riktig plass å poste dette.

Gjelder en sti fra parkeringsplass til hytte. Denne lagde min morfar en gang på 70-tallet, men har i det siste rast mer og mer ut. Bestemte meg derfor for å grave ut ned til fjell for så å bygge opp igjen med stein som jeg finner i nærområdet. Viste seg at det er en stor sprekk i fjellet der stien gikk før, noe som gjør at det kreves mye stein, samt at jeg må bygge i en skråning.

Jeg er totalt uerfaren på dette og søker derfor råd hos mer erfarne her inne. Har borret inn noen armeringsjern i fjellet på de stedene hvor det heller mest ut mot høyre i terrenget. Har begynt så vidt med å sette opp noe stein her som støtter seg på armeringsjernet.

Min bekymring er når jeg bygger denne i høyden, hvordan kan jeg sikre meg at hele greien ikke raser ut? Er det nok at steinene i bunn er låst mot armeringsjernet? Jeg kaster heller ikke bare stein oppi sprekken, forsøker å plassere dem slik at de "låser" hverandre. Men er det noen gode råd jeg bør følge utover det? Er det hensiktsmessig å støpe? Eller bør jeg vente med det til jeg nærmer meg toppen? Har støpt litt her og der allerede, men usikker på hvor nødvendig det er. 

Alle råd mottas med takknemlighet.

Bygge trapp i naturstein - received_8498403916852289.jpeg - FreddyNoob
Bygge trapp i naturstein - received_814095846242091.jpeg - FreddyNoob
Bygge trapp i naturstein - received_451074843116534.jpeg - FreddyNoob

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Sherpa’ene fra Nepal var flink til dette, Men jeg ser jo problemet spesielt hvis steinene er små, noen som har forslag til sikring med noen fjellbolter ?
   #3
 243     Bærum     0
Her kan jeg faktisk skryte på meg at jeg har litt erfaring og kunnskap, og det er sjelden vare =)

Har bygget mange slike, og deltatt på kurs i tørrmuring inkl et sted som hadde veldig god hjelp av sherpaer.


Til saken:

Du MÅ ha så store stein som mulig. De ligger jo kun på egenvekt, og jo mindre overlapp du har mellom hver stein, desto større må hver enkelt stein være. Ideelt sett så finner du stein som er så store at de fungerer som enkelttrinn hver seg, men det er jo ikke alltid så lett. Men blytunge steiner flytter seg mindre enn små...

Pass på fingre og tær, bruk vernesko og visir eller briller under bygging, små steinfliser på avveie når ting glir på plass er vondt å få i ansiktet.
Bruk brekkjern og spett for få ting på plass, og til nød så kan du jo bruke betong for å å binde ting sammen. Da er det lurt å få sneket inn et par hull i steinene og små armeringsjern. Det er ikke stort som kreves, og som hovedregel bør du finne steiner som ligger bra i seg selv. Legger du steiner som "rir" på en kul oppå en annen og håper å fikse det med litt betong, så er det ikke gitt at det holder lenge.

Spyl steinene HELT rene og fukt de før du støper rundt for å få god heft. IKKE gå i de på MINST 2 fulle dager, helst 1 uke.

Er det noe som helst mulighet for å grave seg ned i løsmasser underveis, så kan du grave ned hjelp i form av en "ankerstein" som i prinsippet er en stor flat stein satt på høykant dypt ned. Da tar den mye belastning sideveis og kan fungere som "brokar" for andre steiner oppå.

(Er det mulig å borre og armere er det selvsagt mye enklere. Det er ikke store sakene du trenger for å klore deg fast heller, så jeg ville nok nøyd meg med 12mm armering, dvs ca 14mm hull, det går raskst å borre med en kraftig slagdrill/borrhammer.)
Signatur