#11
 744     Verdens navle     0

...Ligger enda litt frem i tid, så ideen formes etterhvert, ut fra gode innspill og ideer fra andre, som her inne på forumet. Gode forslag til varmeløsninger du har :)
Brodern mener at en 100 - 150 meters svart slange (32-38 mm.) liggende oppå bakken ....



I Norge er varmestrålingen fra solen ca 1kW/m2 på det meste, og i sydnorge ca 6kWh/m2 per dag midt på sommeren (Wikipedia).

Den nevnte slangen (150m, 38mm) får et areal mot solstrålingen på ca 5m2 hvis den legges vinkelrett mot sola. Avgitt varmeeffekt midt på sommeren blir maksimalt/teoretisk 6*5=30kWh pr. døgn.

Å varme opp 1m3 vann en grad krever ca 1,16kWh. Er bassenget på 10000 liter kreves altså ca. 12kWh for hver grad du vil varme opp vannet fra bekken. Siden du max kan få 30kWh/døgn blir vannet i bassenget bare ca 2,5 grader varmere enn i bekken hvis du vil ha fullstendig utskifting en gang per døgn.

Her er ikke varmetap til bakken og til luft fra slange og basseng tatt med, så jeg tipper at i praksis får bassenget samme temperatur som bekken.

I utgangspunktet en tiltrekkende ide, altså, men med altfor liten varmeeffekt.
Signatur

   #12
 5,608     0
6 kWh/dag/m² er gjennomsnitt, på soldager kan ein nok doble dette iom. at det skiftes ut ein gang pr. døgn, så da kan ein kanskje få 5 grader auke fra 15 ->20 ºC.

Men virkingsgraden til ein slik solfanger er ikkje så høg, iallefall når lufttemp. er låg, men på ein soldag er nok lufttemp. høgare enn vatnet inni slangen, og da er nok virkningsgraden brukbar.
   #13
 744     Verdens navle     0
En annen her anbefaler fire ganger raskere vannutskifting enn i mitt regneeksempel, og da blir jo temperaturøkningen på vannet bare en fjerdedel. Man kan ha et basseng som er mindre enn 10000 liter, men f.eks. 5000 liter er jo et veldig lite basseng, mest en plaskedam.

Uansett er dette teoretiske tall, med null i varmetap fra basseng og rør. Trengs veldig god isolering av bassenget (vegger og bunn), og et isolerende lokk når det ikke bades. Ellers vil man miste mye varme en stor del av døgnet.

Er fortsatt ganske sikker på at dette systemet i praksis vil gi en minimal temperaturøkning i bassenget. Man trenger MYE mer varmeeffekt.
Signatur
   #14
 5,608     0
Vanlig varmetap fra "vanleg "basseng er 1-2 grader pr. døgn når det er normalt isolert og med trekk over som benyttes på nattestid.
Sjølv vassflata vil ikkje ha varmetap på dagstid når sola står på, denne vil derimot ta til seg varme når lufttemp., er høgare enn vasstempen.

Iom. at tilført vann er så mykje kaldare og skiftes ut kvart døgn, er det dette som må varmes, varmetapet fra bassenget vert lite i forhold til dette.
Så med 2-300 m slange og mykje sol skulle dette fungere, men kvar morgon vil det nok temperaturen i bassenget være ned mot temp. i bekken, så ein bør vel stenge vatnet på nattestid.
   #15
 744     Verdens navle     0
Det er fritt frem å prøve, men tallenes tale tilsier at det blir omtrent like kalde bad i bassenget som i bekken, bortsett fra på de aller varmeste sommerdagene. Den som lever får se ... Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 417     Troms     0
bekken er "ren". Dette med at bekken leverer drikkevannskvalitet er bare dokumentasjonen på god vannkvalitet. Det er ingen som slipper noe avløp tilbake i bekken.
Men med tanke på dette med oppvarming og utskifting.
Tanken er å skifte ut så lite som mulig pr. døgn, men nok til å opprettholde høy kvalitet på vannet. Ved siden av denne utskiftingen tenker jeg sirkulere vannet i en varmesløyfe f.eks. via solfangere, og gjennom sandfilter. og dersom man i tillegg bruker en varmeveksler mellom det som slippes ut og nytt vann inn er jeg sikker på at det vil være fullt mulig å holde en grei badetemperatur i bassenget.
Spørsmålet er vel hvor lite utskifting kan brukes uten at dette går ut over kvalitet.
Noen her sier full utskifting 1 gang i døgnet.. Kan det være nødvendig ?
målet er ett helt klor og kjemikaliefritt basseng hvis det er mulig, også da for å kunne slippe vannet tilbake til naturen uten å ha "forurenset" det Smile
Signatur

   #18
 1,382     Oppland     0
når man fyller opp ett lite baseng for ungene på værandaen, så står det gjerne i mange dager med samme vannet, så hvorfor kan ikke dette gjøres med ett større basseng? skal jo ikke drikke vannet, bare få kjølt seg ned litt
   #19
 496     Stavanger     0
En svart bunn i bassenget vil vel også hjelpe litt.

Vi bruker en hytte ved et vann som har nesten helt svart bunn, og her kan vannet bli utrolig varmt.
23 grader er det varmeste vi har målt mai mnd. i dette vannet. Ofte er det rundt 10 grader varmere i dette vannet, enn i sjøen som ligger noen km unna.