21,848    8    8  

Grillhytte - røykfylt og dårlig trekk i pipa

 3     3
Hei,

Lurer på om noen kan komme med tips og råd til hvordan grillhytta skal bli mindre røykfyllt. Den er laftet tømmer. Problemet er at når vi fyrer i den, legger seg røyken som ett "innertak" i grillhytta.

Hvordan får vi bedre trekk i pipa slik at røyken ledes ut den veien. Det blir et røyktak uansett om døren står åpen eller ikke..
Hytta ligger i skogen så der er ikke tilgang til elektrisitet. Det er luft mellom hytta og marken. Eldstaden i mitten får trekk underfra.

Håper virkelig noen kan hjelpe oss med løsning på dette problemet. Komme med tips og forslag som vi kan prøve ut.. Er så koselig å bruke grillhytta, noe som vi gjør titt som tett, men hadde vært så mye koseligere å slippe all røyken inne..



   #1
 5,188     Østlandet     1
Skorsteinseffekten (varmluft stiger fordi den er lettere enn kald) uteblir tydeligvis.
Skjer dette hver gang?

Har dere for liten "pipe" kanskje?
Er veden våt?

I værstefall får dere kjøpe aggregat og avtrekksvifte.  Wink
Signatur
   #2
 29     ålesund     2
Mest sannsynelig så har du førlite luft inn til ovnen. Hvilken dimensjon er det du har inn til luftinntake til ovnen. Dem eg har vært bordti har brukt  3 stk rør inn fra hver side av grillhytta i dim 125mm inn til ei luft kasse under ovnen.
   #3
 575     Romerike     1
Siden det ikke hjelper å ha døre til grillhytta åpen så kan jo ikke problemet være tilluft.
Har du for kort pipe?
Finnes det noe spjeld i ovnen?
Har du skikkelig fyr i ovnen og tørr ved?

Noen som har prøvd å isolere pipa ved litt for kort pipe? Kan det hjelpe på skorsteinseffekten?
   #4
 215     Sortland     0
Hei!

Har "hjemmebygd" grillhytte på 3x6 meter nede ved sjøen.
Tilluft til ildstedet er kun et 75mm rør. Det holder hos oss. Lagde først røykhatt med pipe ø150mm.
Røyken fylte røykhatten, og røyken veltet ut nedover og fylte hytta. Prøvde å montere en vifte på toppen av pipa, men med minimal forbedring. Bygde ny pipe i firkantet rør 300x300mm. Dvs 5 ganger økning av kvadrat på røret. Nå har vi ingen røyk i grillhytta, bortsett fra av og til når døren åpnes og røyken blir "forstyrret" av bevegelse i luften.
Prøv evt. å fyre opp med grillkull først for å få opp temperaturen i pipa. Så er det kun skikkelig tørr bjørkeved som duger etterpå, og la veden brenne og ikke bare ligge å ulme.

Håper dere får bukt med problemet. Grillhytte er skikkelig kos, spesielt når den er litt ute i naturen Smile
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Tusen tusen takk for alle svar :)
Ja, dette skjer hver gang.. :(

Skal sjekke opp en del ting og gi en tilbakemelding på hva vi har brukt Smile.
Og se på dimensjonen på pipa.

Lurte på en ting.. Var et spørsmål oppi tråden her om vi hadde for kort pipe?
Siden jeg er litt grønn på akkurat det, så lurer jeg på.. Hvor kort skal pipa være for å være for kort?

Veden vi bruker er tørr, og vi fyrer opp skikkelig for å varme opp pipa mv.
Er ikke noe spjeld i ovnen.

Isolering av pipa? Hvordan tenker du da at det skal gjøres? Pipa er metall-rør..
Er det fler som har tips så bare kom med det Smile Alle tips og idéer tas emot med åpne armer Smile :)
Siste redigering: Monday, January 31, 2011 1:43:42 PM av SuzyQ
  (trådstarter)
   #6
 3     0
Tjing igjen :)

Et spørsmål til.. hvor langt er best trur dere å ha fra eldplassen til "hatten" som er før selve pipa?
   #7
 215     Sortland     1
Minst mulig avstand. Dvs rundt en meter, kanskje 1,2. Det kjipe er hvis man sitter rundt ildstedet, og må sitte med hodet på skakke for å snakke med de på motsatt side. Har dere heve/senkefunksjon på pipe og røykhatt?

   #8
 575     Romerike     0
Tenkte kun som så at å isolere pipa kanskje gir høyere røyktemperatur og dermed bedre skorsteinseffekt. Har ingen aning om det vil hjelpe deg eller om det noensinne har blitt prøvd.