26,749
41
1
Ny uteplass med skifer og spotter
21
OSLO
0
Da har jeg startet med "prosjekt uteplass" hvor terassen skal utvides og terassebord skal byttes ut med skifer og nedfelte nedfelte spotter. Innerst ved terassedøren viste det seg at det allerede var støpt betong under, noe som skapte problemer. Jeg måtte derfor senke rammeverket noen centimeter slik at jeg får støpt oppå dette slik at all betong ligger i samme nivå. Deretter kommer skifer på toppen.
Utlegg:
Vare_________________antall sum Butikk
Bjelkesko_______________8 kr 80,00 Smart club
Lekt 2x4________________2 kr 171,80 Smart club
Lekt 2x6________________3 kr 387,36 Smart club
Vinkel 65x65x80mm______2 kr 19,80 Smart club
Leca 100mm_____________6 kr 191,40 Smart club
Uplight Tilos 3pck_________3 kr 2 527,61 Elby.no
Tørrbetong grov 25kg_____26 kr 1 428,70 Byggmax
Lekt 2x2________________2 kr 69,30 Byggmax
Gummikabel 25m_________1 kr 349,00 Clas Ohlson
El-teip__________________1 kr 15,00 Clas Ohlson
Foreløpige kostnader: 5.239,97,-
OBS! Mye av materialene brukt i dette projektet er gjenbruk eller materialer fått kostnadsfritt fra familie/venner. F.eks plater, plast og armering.
Utlegg:
Vare_________________antall sum Butikk
Bjelkesko_______________8 kr 80,00 Smart club
Lekt 2x4________________2 kr 171,80 Smart club
Lekt 2x6________________3 kr 387,36 Smart club
Vinkel 65x65x80mm______2 kr 19,80 Smart club
Leca 100mm_____________6 kr 191,40 Smart club
Uplight Tilos 3pck_________3 kr 2 527,61 Elby.no
Tørrbetong grov 25kg_____26 kr 1 428,70 Byggmax
Lekt 2x2________________2 kr 69,30 Byggmax
Gummikabel 25m_________1 kr 349,00 Clas Ohlson
El-teip__________________1 kr 15,00 Clas Ohlson
Foreløpige kostnader: 5.239,97,-
OBS! Mye av materialene brukt i dette projektet er gjenbruk eller materialer fått kostnadsfritt fra familie/venner. F.eks plater, plast og armering.
Siste redigering: Saturday, June 12, 2010 10:48:03 AM av Afro
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Ellers så synes jeg det bildet der du viser til fremtidig skifer ser "rotete" ut, dvs selve mønsteren i skiferen og ikke lay-outen som var pen.
Anbefaler at du kjøper så god kvalitet på skifer som mulig, dvs styr unna småbrudd til en billig penge og tenk deg godt om hvilken type du skal bruke, eksempelvis er oppdal mye enklere å arbeide med en alta, otta er en annen type men den bør klippes til.
Det er også de ferdige som ligger på nett, men det gir et noe dødt inntrykk synes jeg, noe ala det å legge laminat, det blir for "likt".
Dette skal jo vare "evig" så her bør du bruke god tid.
Mvh
Det skal legges plast, armering og støp over platene før det blir lagt skifer. Illustrasjonsbildet er ikke helt representativt for hvordan skiferen vil se ut i virkeligheten. Jeg har sett på skifer hos Granitt og betongvare på Alna. Tenkte først Oppdal minibrudd, men ser du ikke anbefaler "småbrudd". Hva kommer det av? Hva med "Oppdal vanlig brudd (2,5 - 4cm)"? Jeg skal uansett få noen til å legge selve skiferen for meg, så dette blir skikkelig gjort.
Hei,
Grunnen til at jeg ikke anbefaler minibrudd er at det stort sett er like mye arbeid å tilpasse en liten sten som en stor, dvs at arbeidet med å legge den snart "spiser opp" pris differansen kontra å kjøpe noen større brudd.
Videre på store flater så blir det veldig mye sten med minibrudd.
Videre er vel ofte sortering også bedre på større brudd.
Selv har jeg i tillegg ofte holdt meg til tynnbrudd, den er jevnere i sortering i forskjell i tykkelsen.
Oppdal synes jeg er fin, se etter at du får litt fargedifferanse, mulig å blande inn litt "mørk oppdal" men uansett dette er en smaksak.
Ville også kjøpt ferdig fugemasse, gjerne koksgrå for grovfug som gir en fin kontrast.
Ellers så er dette et arbeid man kan gjøre selv med godt utstyr, ganske kjekt å holde på med dette, og oppdal er myk å skjære i hvis du foreks bruker en 5" vinkelsliper.
Andre alternativer er å hugge den til, føler vel at du må velge en av delene, enten skjære eller hugge.
Mvh
Det er mye å tenke på ved skiferlegging om du skal få et varig, og pent resultat.
Ved bruddskifer legging er det en del regler som angår bare utseendet.
Jeg stiller litt spørsmål til den noe litt alternative fundamenteringen din. Den kan fungere om terrassen står helt i ro under vinterhalvåret. Om den f.eks vil gå litt ujevnt m telen kan det få hele plata til å bøye seg noe, og da vil skiferplatene løsne. Jeg ville ha fjernet alt treverk, gravd ut og pukket opp min. 20 cm. Deretter markisolert m trykkfast og deretter støpt opp plata på dette. Betong kladden din kan vel pigges vekk, og en type steintrapp inn terassedøra hadde gjort seg. Om det er godt isolert under terrassen din er det ingen fare.
Hei,
Skal jeg komme med noen tips og du skal gjøre det selv så ville jeg valgt tynnbrudd, beregn en god del svinn slik at du har mye sten å velge imellom.
Gå på diverese stensenter og se på den stenen du ønsker, be om tilbud, ofte rabbater med hele paller osv, mulighet for å sortere litt selv hvis man trenger noe utenom det som er på pallen.
Velg tynnbrudd og store brudd men ikke det som kalles plastring som er ekstra store.
Se litt i kataloger, du ser snart det som er behagelig for øyene, du får jo aldri noe helt likt men du kan få mange gode ideer.
Når skiferen er kommet i hus, foreta en grovsortering slik at du ikke legger en på 15mm og sten som skal ligge inntil er 25mm, fordel disse grovt i noen "høyder". Bruk gjerne de tykkeste der kanten vil vise og skjer helst ikke denne kanten (ofte har brudd en side som er rett som kan brukes)
På tynnbrudd ville jeg brukt skiferlim, bruk gjerne en stor tannsparkel men du må ha godt med lim, gjerne dobbel liming men dette tilpasser du.
Selv om stenen er stor så er det ingenting i vegen for å dele denne, da får du automatisk en fuge som passer.
Selv bruker jeg vinkel sliper 5" med diamant blad, du trenger ikke skjere helt igjennom, den kan hugges der du har skoret kant.
Unngå "veikryss", dvs ikke la 4 stener møtes.
Du finner nok diverse tips på nett om dette også.
Begynn med en god sten du skjerer til, sten som skal imot må du legge "under" slik at siden er dekket og så bruker du en tusj eller rissenål og risser, når du trekker den ut igjen kan du skjere vekk det som er bak merkingen, da vil den nye stenen passe til den du allerede har lagt (håper dette var forståelig)
Ha gjerne et arbeidsbord slik at du kan foreta skjæring i vanlig høyde, bruk verneutstyr inklusiv maske.
Selv de få gangene jeg har gjort dette eller hjelpt andre så har jeg foretrekt å skjere alt sammen før jeg begynner liming.
Vedrørende fuger, prøv å begrense disse men å få de helt like er nesten umulig, det samme gjelder høydeforskjell, litt forskjell på brudd må du nesten forvente somme plasser, men pass på at det ikke blir en "vanndamm" i midten, så vær nøye.
Når du kommer så langt som til liming, ikke vær for ivrig, ta et par tre stener i slengen, lim blandes enkelt med en mørtel visp i en stor bøtte, Europris har gode priser på bøtter etc som passer.
Vedrørende skjering så skjer gjerne annet en kun rette linjer, du kan bruke litt buer osv og få mere ut av stenen.
Arbeidet er kjekt, og får du det til så føler du at du har skapt noe, slurver du så treger du resten av livet når du ser på resulutatet.
Lykke til
Mvh
Så ikke dette innlegget før nå Hadde opprinnelig tenkt å fjerne alt av treverk for så å grave ut og støpe, men den ca 50cm høye betongklossen ved terassedøren satte en stopper for den planen. Da valgte jeg heller å lage en platting å søpe på slik at alt går i et med allerede eksisterende betongkloss, for så å legge stein oppå dette. Nå har vi gravd støtter til plattingen noe ned i grunnen. Her er det da fylt med grus for så å legge styrofoam og leca. Ellers er deler av rammeverket skrudd i grunnmur og betongklossen som var der fra før. Vi får satse på at dette holder