8,793    16    0  

Thermopool fra Grønt Fokus - vinterklargjøring

 38     Aust-Agder     0
I sommer har jeg fått meg thermopool fra Grønt Fokus. Bassenget er nedgravd i hagen og fungerer for så vidt bra.

Jeg har et par spørsmål om vinterklargjøring av bassenget. Jeg har vært i kontakt med Grønt Fokus med spørsmål om hvordan man skal gjøre dette, men har ikke fått noen tilbakemelding. Selve bassenget fra Grønt Fokus er blitt bra, men at de ikke tar seg tid til å svare på spørsmål i ettertid er svært synd. Jeg må si jeg er litt skuffet over Grønt Fokus på dette punktet.

Jeg stiller derfor mine spørsmål til dette forumet og håper på bedre svar her enn fra Grønt Fokus.

Jeg forstår at vannstanden skal senkes til godt under skimmeren. Men hvordan tømmer jeg røranlegget? dysene er jo under vann og det står derfor trykk i ledningene frem til teknisk anlegg. Jeg kan stenge rørene i teknisk anlegg og tømme derfra, men det vil ikevel stå trykk i rørene fra bassnget og frem til teknisk anlegg. Jeg tenker at her kan det være frostfare.

Er det noen som vet noe om hvordan man gjør dette?






   #1
 30     hordaland     0
Hei Donald Duck (er det virkelig deg???)

Jeg driver også og bygger en Thermopool fra Grønt Fokus. Må bare si meg enig med deg i at kundeservicen deres er langt under hva jeg hadde forventet. Man skal være ganske våken og følge godt med spesielt i leveransefasen, og tekniske spørsmål på epost blir sjelden besvart.

Når det gjelder vannstanden i bassenget så kommer jeg til å tappe ned til under innløpsdysene, dvs ca 1/3 av vannet tappes av. Da er det ingen rør i bakken som vil stå med vann over vinteren. Jeg har pumperommet vegg i vegg med bassenget og kommer til å installere en frostvakt her. Alle rørene i pumperommet vil bli drenert bortsett fra innløpet fra bunnsluken.

Lykke til!


Mvh Turbo
  (trådstarter)
   #2
 38     Aust-Agder     0
Hei Turbo. Takk for tilbakemelding

Mine innløpsdyser er plassert 2/3 deler ned mot bunnen i bassenget. Jeg kan derfor ikke tappe bassenget så langt ned på grunn av frost i bassenget.

Problemområdet er således innløpsdyser og bunnsluken. mitt tekniske rom er ikke plassert vegg i vegg med bassenget, men et stykke unna. Ledningene går grunt i bakken og igjennom en krypkjeller. Her kan det bli frost, og derfor bør rørene tømmes.

jeg har lest om at det er noen som anbefaler plugging av dysene. På denne måten kan det være vann i bassenget, men rørene kan tømmes. Uansett er det vel vanskelig å plugge bunnsluken. Den er en firkantet klump med gitter.

Hva bør jeg gjøre?
   #3
 30     hordaland     0
Hmm,
Jeg har også hørt om de som plugger dysene for vinteren. Har ikke klart for meg om dette er en bra løsning. Vil tro at det er vanskelig å få dette 100% tett... Ser at noen har forsøkt seg med bruk av rester fra byggeblokkene, så det kan jo kanskje være et tips..?
Bunnsluken blir i alle fall en utfordring å få tettet. Nå kjenner ikke jeg til den typen du har, men er det ikke mulig å få fjernet risten slik at man får tilkomst til en eventuell overgang til rør?
  (trådstarter)
   #4
 38     Aust-Agder     0
jeg ser at partnerline har noen ekspanderende plugger i sitt sortiment - under "vinteropplagring" i nettbutikken. Burde ikke være noe problem å få dysene tette? vannet i bassenget presser vel mot pluggen og sørger for at den ikke slipper.

Jeg skal sjekke opp om jeg kan løsne dekslet på bunnsluket og plugge denne også.

Planen er dermed å koble en slange til dysene og blåse rørene tomme for vann med bassengpumpa og deretter plugge dysene før de rekker å fylle seg igjen med vann fra bassenget. Anlegget vil vel ikke bli helt tomt for vann, men trykket vil vel være borte.
  (trådstarter)
   #5
 38     Aust-Agder     0
Jeg har i løpet av de siste par ukene igjen flere ganger forsøkt å få tilbakemelding fra Grønt Fokus om praktiske råd mht vinterstengingen. De svarer ikke.

Jeg er svært misfornøyd med oppfølgingen jeg har fått fra Grønt Fokuks etter at de ble ferdige med monteringen av bassenget.

Ville bare si dette slik at andre som måtte vurdere å bruke Grønt Fokus er klar over at de står mutters alene med hele anlegget når montøren har reist. Dette er for dårlig, synes jeg.

   #6
 192     Nannestad     0
Limer inn bruksanvisningen vi fikk fra dem under.
Vi hadde god erfaring med dem ifb kjøp av basseng for noen år siden og reklamasjon på en liner som røk første vinteren. Men i år har vi slitt med å få svar vi også. Har for en del uker siden forsøkt å få info om vinterhageløsninger vi tenker å investere i. men tyst som i graven.. Den eneste som svarer når vi purrer er hun  på sentralbordet. Men de som skal beregne og gi tilbud hører vi ikke fra. Merkelig. Vi har handlet et hel basseng fra dem og en del forbruksartikler. Og vi har da betalt på forfall også..  Tror det blir en annen leverandør av vinterhage hos oss.

Mht plugging av dyser. Vi tetter returdysene med noe vi fikk tak i via grønt fokus så de blir 100 % tette. Bunnsluket gjør vi ikke noe med. Vi har teknisk rom vegg i vegg med bassenget under bakken. Bunnsluk og rør som kommer derfra står med vann uten at de har tatt skade i sprengkulda vi har i Nannestad. Vannnivået i bassenget er vel ca en meter vi har tappet ca 15 - 20 cm under skimmerene.
Men så til det du spurte om. Her er bruksanvisningen vi har fulgt med hell. Håper det hjelper deg godt på vei.


Slik behandler du vannet før vinteren:
En av de mest vanlige feilene som begås når en skal ”parkere” bassenget for vinteren, er at en slutter å klore mens vannet i bassenget enda er varmt. Da får du en oppblomstring av alger før bassenget ”går til ro” for vinteren. Altså, selv om du slutter å bade, så fortsett å kjøre filteret daglig og å klore vannet. Dette bør du gjøre helt til temperaturen har sunket ned mot 10°C. Selvsagt kan du redusere klormengden i forhold til det vanlige, og du kan også kjøre filteret vesentlig kortere tid enn normalt.
Når temperaturen har sunket til ca 10°C, tilsetter du litt ekstra klor (halv dose av vanlig sjokkloring) og overvintringsmiddel. For at dette skal blande seg godt i alle kriker og kroker, må filteret kjøres 3 - 4 timer etter at kjemien er tilsatt. Overvintringsmiddelet inneholder mest algemiddel, men også et stoff som forebygger at smuss fester seg til lineren. Overvintringsmiddelet inneholder ingen stoffer som forhindrer at vannet fryser, slik mange tror.
102
Generelt om overvintring
Overvintring av utendørs basseng i Norge er en større utfordring enn i varmere strøk. Den store forskjellen er frosten og tyngden av snø.
Frosten:
Når vann fryser, utvider det seg, - faktisk med hele 9 %. Denne utvidelsen skjer med enorme krefter. Dersom vannet er innestengt i en lukket beholder, sprenger det beholderen for å få mulighet til å utvide seg. Dette vil skje med filtertanken, filterpumpen, skimmeren, varmepumpen osv. osv. Alle lukkede beholdere som det står vann i, risikerer å fryse. For å unngå frostsprengning, må du enten tømme beholderen for vann, eller du må sørge for at de står i et form som holdes frostfritt.
Skader på grunn av frostsprengning gir ikke rett til reklamasjon!
Snø-tyngden:
Når det er vann i bassenget, har du som eier et krav om å sikre det slik at ikke mennesker eller dyr drukner. Dette kan gjøres med et eller annet sikkerhetstrekk, eller med inngjerding. De fleste har et sikkerhetstrekk. Problemet er bare at de trekkene som brukes om sommeren, ikke er sterke nok til å tåle snølast. Sommertrekkene er konstruert for å tåle vekten av en til to personer, og å være enkle
å bruke. En voksen person veier vanligvis ikke mer enn ca 100 kg. Når snøen kommer, blir vekten fort 100  -200 kg pr. kvadratmeter. Avhengig av størrelsen på bassenget, kan vekten av snøen som ligger på trekket fort komme opp i mange tonn. Det er det ikke konstruert for.

Hvordan skal forkjellige basseng klargjøres for vinteren.
På foregående side forklarer vi i grove trekk hvordan frosten sprenger, og snøen tynger. Avhengig av hvilken type basseng du har, og hvilket utstyr du har, må du ta forskjellige forholdsregler.

Overvintre bassenget med eller uten vann
• Alle basseng som er utstyrt med en prefabrikert liner, må overvintres med vann. Grunnen til dette,
er at lineren mister fasongen dersom bassenget står tomt over tid. Etter noen år, mister den også sin
elastisitet, slik at du ikke får strukket den ut igjen slik du kunne da den var ny.
• Bassengduk (armert liner) som er sveiset på stedet, tåler at bassenget står tomt om vinteren.
• Flislagte basseng kan også overvintres uten vann. Det er da viktig at det er helt tomt, og at det forblir
tomt og ikke fylles halvveis opp av vann som kan fryse. Se eget avsnitt om denne typen basseng.
For alle typer gjelder:
• Skimmeren kan lett fryse i stykker hvis det står vann i den. Det beste er å senke vannstanden til under skimmeren
Hvis du ikke har en vanntett tildekking av bassenget, vil vannstanden stige på grunn av regnet om høsten. Dette må du
forebygge ved å koble fra et rør (f.eks en returdyse), eller du må følge med og lense ved behov. Noen skimmere har to
utganger i bunnen, en til rørtilkobling og en til å åpne for vinterlensing. Hvis din skimmer har en slik ekstra utgang i
bunnen, så skru ut proppen i denne.
• Før du dekker til bassenget, skal det være rengjort og fritt for løv og annen skitt. Hvis dette blir liggnede i basseng
et hele vinteren, kan du få flekker på lineren som ikke lar seg fjerne. Klorflyteren må også fjernes.
• Filteranlegg og utsyr kan fryse i stykker. Tøm alle delene for vann, eller pass på at de står frostfritt. Både filtertanken
og filterpumpen har lenseplugger i bunnen som kan skrus ut for lensing (ikke mist pluggen i løpet av vinteren). På
noe av utstyret må du skru løs nederste rørtilkobling slik at vannet renner ut. Husk å tømme jetstremen også. Den har
som regel en lenseplugg.
• Still 6-veisventilen i vinterposisjon. Vinterposisjoenen er ikke navngitt på alle 6-veisventiler, men som regel så er
det marktert et punkt mellom to vanlige hakk. I vinterposisjon er alle kammerne i ventilen åpne slik at den ikke står
med vann (reduserer faren for frostsprengning). I tillegg er alle pakninger uten beslastning, slik at de ikke blir unødvendig
deformerte.


  (trådstarter)
   #7
 38     Aust-Agder     0
takk for denne bruksanvisningen.

Mitt problem er at sånn som anlegget er blitt så går slangene fra avløpet (og de andre dysene) under en terrasse (4 meter) og igjennom en krypkjeller på vei til teknisk rom (ca 7 meter lengde) - totalt ca 11 meter. Det blir nok frost i krypkjelleren om vinteren. Det blir ikke frost på teknisk rom.

Montøren fra Grønt Fokus sa bare at frost er "normalt" ikke noe problem - før han dro. Jeg er usikker på dette.

Kanskje det ikke spiller noen rolle om det er frost i krypkjelleren hvor rørene går?
jeg frykter litt at rørene sprekker i krypkjelleren. I så fall renner det 50 kubikk med vann rett inn i krypkjelleren.

Jeg tror jeg blir nødt til å tømme alle rør. Jeg antar at jeg blir nødt til å senke vannstanden til under alle dyser, også til under bunnavløpet. Derettet tømme rørene med pumpa og plugge alle dyser. Til slutt fylle opp vannstanden igjen til 20 cm under skimmeren.

Jeg er litt irritert over at Grønt Fokus ikke kan gi meg klar beskjed om det er nødvendig å tømme rørene og plugge dysene.


   #8
 30     hordaland     0
Hei igjen Donald!

Her er en i Sverige som funderer på samme problemstilling som du har, ihvertfall når det gjelder innløpsdysene. Kanskje hans løsninger kan være noe å undersøke videre?

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5125.0

Ellers kan jeg anbefale poolforum.se som en veldig god kilde til informasjon, i tilfelle du ikke kjenner til siden allerede.  :)


Mvh Turbo
   #9
 192     Nannestad     0
poolforum i Sverige anbefales.

Vi har de tre vintrene som vårt basseng har vært gjennom hatt vann i/fra bunnavløp og frem til kran i teknisk rom. teknisk rom ligger under bakken men  men det blir frost her på vinteren. taket er ikke isolert. Det har så langt gått bra.

Resten av rør har vi tømt og returdyser har vi tettet da vannet står over disse på vinteren.
   #10
 30     hordaland     0
Hei igjen Donald.

Hvordan gikk det med stengingen av bassenget? Fikk du ordnet deg med plugger eller ble det en annen løsning? Skal bli interressant å høre hva du endte opp med, og så må vil vel vente til våren for å få fasiten på om det var vellykket.

Hilsen Turbo