#31
 2,718     0
Nei, tvert imot, det mister herdingen, fordi det varmes opp til herdetemperatur uten å bråkjøles. Og da sløves det naturligvis mye fortere.

Hvis en først har ødelagt/overopphetet boret, kan man da gjenta ødeleggesprosessen(overoppheting) og så bråkjøle boret for så til slutt slipe boret(for å slippe å kaste boret) ?

Vel, i teorien (om du først får det varmt nok; 723-900 grader ihht linken, hvilket vil si omtrent mørk rødglødende), men å herde stål skikkelig er en hel vitenskap, og krever nok mer kunnskap om/kontroll over temperatur og avkjølingshastighet enn Ola Nordmann har. Ofte skal det også varmes opp igjen (med påfølgende langsom avkjøling) etter bråkjølingen, men bare opp til en viss temperatur; dette for å gjøre det mindre sprøtt (slik at du ikke bryter av boret i stedet...), denne prosessen kalles anløping.

https://no.wikipedia.org/wiki/Herding

   #33
 504     Helgelending i Østfold     1
Det er noe helt annet for et bor. De er stort sett HSS, de fleste M2.
PDF Datablad AISI M2
Herdetemperaturen er i dette tilfellet nesten 1250 grader. Store tversnitt kan bråkjøles (herdes) i olje, mens mindre gjenstander -som bor- bråkjøles enten i luftstrøm, smeltet salt eller smeltet bly. Eller en sammensetning.

Jeg vet bare om èn tulling av en knivsmed i statene som gidder å styre med HSS. Selv skyr jeg herding av alt som er mer komplisert enn oljeherdende stål.

PS. Til slike stål bør du dessuten ha kontroll på atmosfæren i herdeovnen.
   #34
 2,718     1
Det er formodentlig innholdet av wolfram (tungsten), molybden og chrom-vanadium som gjør at herdetemperaturen blir så høy? 0,83% karbon skulle jo ellers tilsi en temperatur i den lave enden av spekteret, i følge wikipedia, i alle fall...

Tabellen nederst på siste side var interessant; den viser hvor mye hardheten (på Rockwell-skalaen) faller ved anløping (altså gjenoppvarming uten bråkjøling) til forskjellige temperaturer. Opp til 1150F holder det seg fortsatt omtrent like hardt (>60 HRC), men så snart man passerer 1150-1200F (620-650*C), så faller hardheten fort og drastisk.

For alle praktiske formål; om du har overopphetet et bor til >650*C, så er det nok bare å kaste. Man kan evt kappe (med vinkelsliper, sakte, forsiktig og kaldt, vanskelig nok i seg selv...) av en god del av spissen, slipe det på nytt og håpe at varmen ikke har spredd seg for langt oppover.
   #35
 705     0
Jeg ville heller brukt en skjærfil eller tigersag hvis man skal kappe borret for å få kuttet kaldt.


   #36
 2,718     0
Å kappe herdet stål (hvor man også vil bevare herdingen...) med tigersag kan du nok bare glemme, uansett blad. "Skjærfil" har jeg aldri hørt om, men om det er noe lignende en vanlig metallfil, så vil du nok oppdage at den også er omtrent like myk som HSS-stålet.