11,978    4    0  

Elektriske kurser til kjøkken

 11     0
Hei

Jeg planlegger nå mitt første kjøkken, og som nybegynner er jeg svært usikker på hva jeg trenger av elektriske kurser. Hadde derfor satt stor pris på litt veiledning  Smile

Ved den ene benkeflaten skal jeg installere:

  Induksjonstopp
  Stekeovn
  Ventilator
  Kombiskap (kjøl/frys)
  Benkebelysning

Jeg har funnet ut at jeg trenger en egen kurs på 25 A til induksjonstoppen og en egen kurs på 16 A til stekeovnen. Videre har jeg regnet ut at ventilatoren krever 1,1 A og belysningen (LED) 0,09 A. Virker dette rimelig? Dessverre vet jeg ikke hvor mye kombiskapet krever.

Mitt spørsmål er: Vil det være mulig å koble ventilator, belysning og kombiskap til én kurs på 10 A eller trenger jeg 16 A?

Ved den andre benkeflaten skal jeg installere:
  Kjøkkenmaskin
  Mikrobølgeovn
  Oppvaskmaskin
  Belysning
I tillegg ønsker jeg å bruke vannkoker, vaffeljern og stavmikser.

Jeg har regnet ut at kjøkkenmaskinen krever 5,5 A, mikro’n 6,6 A og belysningen (LED) 0,17 A. Jeg vet ikke hva oppvaskmaskinen eller de øvrige kjøkkenapparatene krever, og hadde derfor satt stor pris på om noen kunne fortelle meg dette.

På forhånd takk!

   #1
 923     0
B25 til platetoppen
C16 til Stekeovn, kombiskap og ventilator
C16 til Micro og oppvask + div stikk

Belysning bruker jo normalt ikkje stort, så det kan jo kobles saman på en kurs, evt hver for seg der det passer.

10A holder nok fint til ventilator og kombiskap, tror ærlig talt at alt utanom platetopp/Stekeovn fint kan være på same kurs.

Sjølv har eg Stekeovn, kombiskap og micro på same C16-kurs, har ikkje bydd på noe problemer.

Har og oppvaskmaskin, vaskemaskin og stikk på same B16-kurs, kan bruke begge samtidig utan problem.

Tenk på at før hadde man gjerne alle stikk og belysning, samt ventilator, kjøleskap, fryser både kjøkken og hele etasjer på same kurs, her i huset er/var hele 1. etg en kurs, B10, med belysning kjeller og utestikk, eneste gangen sikringen har røket var når en besøkende plugget til Defa med motorvarmer og 2 kW varme i utestikket, det er på 20 år.
Eneste som ikkje gikk på den kursen var komfyr.

Det er greitt å ha veldimensjonerte kurser, men det mange driver med er bokstavelig talt overkill.

Det er nå min mening, som ikkje-elektriker, bare vanlig menig.
   #2
 209     Oslo     0
Mitt spørsmål er: Vil det være mulig å koble ventilator, belysning og kombiskap til én kurs på 10 A eller trenger jeg 16 A?

Med mindre du skal ha drøssevis av 50W pærer (noe jeg tviler sterkt på om det kun er over benk du tenker) vil de enhetene du ramser opp der trekke langt under halvparten av kapasiteten til en 10A kurs. Ventilatoren bruker neppe mer enn 2-300W, kjøleskapet ca. det samme (hvert fall om det er av nyere dato og har bra energimerking). Vet du hva slags benkebelysning du skal ha er det bare å summere wattstyrken på pærene/lysrørene. Du finner watt-kapasiteten til en sikring ved å gange strømstyrken (Ampere) med nettspenningen (Volt).

Kapasitetsmessig er det mao. ikke noe problem, men om kursen må legges opp (eller om du skal trekke om gamle kabler) ville jeg gått for 16A. Kabelen koster noen kroner mer per meter, men sikringen koster omtrent det samme. Skulle du ønske å koble på en stikkontakt eller to senere er det kjekt å ha 3600W (16A sikring) å boltre seg i kontra 2300W på en 10A. Det er mye mer jobb å gjøre om til 16A senere.

Er derimot kursen der allerede og du ikke hadde tenkt å gjøre noe med den hadde jeg latt den ligge.

Det viktigste du må tenke på når du dimensjonerer det elektriske anlegget er samtidighetsfaktor og naturligvis vite wattforbruket til de forskjellige apparatene (dette står som regel på et merkeskilt ett eller annet sted på apparatet). Hva er det naturlig å bruke samtidig og hva brukes sjelden samtidig?

Vannkokere (det samme gjelder for kaffetraktere) bruker mye strøm, men til gjengjeld over ganske kort tid. 2000-2200W er ikke uvanlig, men husk at dette er kun tiden det tar å varme opp vannet. Når en kaffetrakter står og putrer og vannet renner gjennom filteret er det verste strømforbruket over og den bruker sikkert ikke stort mer enn 2-300W på å holde seg i gang og evt holde plata under kolben varm. Det samme gjelder oppvaskmaskiner. De bruker fort 2000-2500W når den starter opp og varmer vannet, men når den er ferdig med det og tusler og går bruker den noen hundre watt. Jeg nevner dette fordi det er kjekk kunnskap i tilfelle man holder på å gjøre klar til kaffe og kaker, oppvaskmaskinen settes på, kaffe skal traktes og man skal kanskje hurtigtine en kake i mikroen. Sier man klar ferdig gå og starter alt samtidig (og alt er på samme kurs) vil sikringen nesten garantert ryke. Setter du på kaffen først og venter til vannbeholderen er tom (og alt vannet ligger i filteret) vet du at kaffetrakteren er ferdig med det verste strømtrekket. Du kan godt starte mikroen samtidig som kaffetrakteren, men venter du 5min med å starte oppvaskmaskinen så bør det gå fint. Slikt må man bare prøve seg frem med, men poenget er at man stort sett vil klare seg godt med færre kurser enn om man regner ut hvor mye strøm alle apparatene har mulighet til å trekke og dimensjonerer etter dette.
  (trådstarter)
   #3
 11     0
Takker og bukker for grundige svar.

Vil det være mulig å koble kombiskap og stekeovn medpyrolyse til samme 16A- kurs? Eller er det en dårlig idé? Jeg har sett at enkelte stekeovner med pyrolyse bruker 3580 W. Er ikke dette litt voldtsomt?

I sikringsskapet har jeg sikringer der det står 2/16 A? Hva betyr det? At sikringen gjelder to kurser med 16A?
   #4
 209     Oslo     0
Jeg har lyst til å si at dette ikke er noe problem, men det er som mye annet i verden vanskelig å si før man har testet i praksis. Ovnen bruker nok ikke så mye strøm med mindre du bruker pyrolysefunksjonen (mao bruker den trolig en del mindre om du steker en pizza på 220 grader enn om du varmer opp ovnene til 4-500 grader som den gjør når pyrolysefunksjonen holder på). En 16A kurs kan du som sagt belaste med 3600W, men i kortere tid vil den tåle noe mer. Det kan dermed hende kjøleskapet tipper kursen over på feil side når du bruker pyrolysen.

2/16A betyr at du har en en-faset kurs på 16A (altså for å presisere at du ikke har en 3-faset kurs på 16A). Dette er mao en helt vanlig kurssikring som forsyner "normale" stikkontakter i husstander. Hadde det stått 3/16A ville den trolig forsynt en en større stikkontakt som det er lite av i hjemmene til folk. Noen har 3-fasede stikkontakter til større  verktøy f. eks i garasjen.