2,926    31    3  

Kombidamptråden - Hvordan få mest ut av kombidamp

KE
 3,667     Hordaland     0
Det er vel neppe forumet Ingrid Espelid besøker ofte men tenkte vi kunne samle erfaringer med bruk av kombidampovner. Tips og triks...

   #1
 3,216     0
Er det noen som har prøvd forskjellige merker? Ser på V-zug, men er det noen som har prøvd det og miele feks?
KE
  (trådstarter)
   #2
 3,667     Hordaland     0
Kan ikke si at jeg har prøvd V-zug men har fått de demonstrert og mener at de kan sidestilles med Miele. V-zug har dessuten en ovn som har microbølge i tillegg til kombidamp. Greit om man har liten plass, men jeg ville heller hatt to ovner, en med pyrolyse for enkel rengjøring.
   #3
 764     0
Har bare prøvd min Siemens kombidamp 2 ganger. Den driver konstant å maser om å fylle på vann selv om beholderen er 90% full. Så den brukes bare som vanlig ovn uten damp.
KE
  (trådstarter)
   #4
 3,667     Hordaland     0
Siemens pumper inn vann fra beholderen som kokes opp, deretter leveres dette i dampform til ovnsrommet. Når ovnen er ferdig pumpens vannet som ikke har kommet til ovnsrommet tilbake i beholderen. Siemens anser da dette vannet som "gammelt" og vil at man skal bytte vannet ut med friskt vann. Det spiller ingen rolle hvor lange det er siden damp ble brukt sist så da blir det som orjtan1 skriver mye tømming og påfylling.
En annen ting man må være klar over er at dampen ikke forlater ovnsrommet men blir liggene som en dam i bunnen av ovnen, detta kan naturligvis ikke tørkes opp før vannet har kjølt seg ned, noe som i praksis betyr etter at man har spist middag typisk, dette er gjerne noe man glemmer og man kommer til fuktig ovn neste gang man skal bruke den.
Resultatet av matlagingen blir det samme stort sett men Siemens sin ovn krever mer oppfølging av brukeren, jeg benyttet meg av Siemens sin 150dagers returrett av denne grunn.
   #5
 3,737     Asker     0
Jeg ønsker i utgangspunktet 2 ovner. En med ovn+Micro og en med ovn+damp (minst). Krav er også at det er skikkelig damp (sous vid) og ikke bare damp for ekstra sprø ribbe etc. Noen som har forslag. Har sett noen versjoner av Siemens dekker dette. Kom gjerne med konkrete modeller.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #6
 3,667     Hordaland     1
Hvis du skal ha 60cm høyde på ovnene blir dette veldig dyrt pluss at utvalget er dårlig. Om du går for 45cm ovner er det mye å velge mellom. Vi kjøpte akkurat den kombinasjonen du skisserer først men var misfornøyd med både microen som ikke engang klarte å poppe micropop, og kombidampen som krevde for mye stell. Dette var Siemens toppmodeller i studioline serien. Jeg ville tenkt meg om flere ganger om kravet til micro skal styre valget av hvitevarer, en billig micro kan du fint dytte inn i ett skap og heller ha gode hvitevarer synlig. Jeg bruker kun kombidamp for å varme opp mat, har lagt inn ett program på startskjermen slik at det betjenes med på-program-start. Enklere blir det ikke. Og med vanntilkobling og avløp bruker vi ikke tid på å klaregjøre og etterstell av ovnen.
Leser man reklamen så skrives det opp og ned om hvor fantastiske retter man kan lage i disse ovnene, men de fleste langtidsteker ikke middagen sin hver dag. Tenk på det praktiske også. En av mine favorittfunksjoner på Miele er at man kan sy sammen ett program selv, så kan en finpusse på programmet etter å ha forsøkt det. Jeg anbefaller deg å teste en runde med damp i ovnen i butikken før du kjøper. Sett på 100% damp i en halvtime mens du kikker på andre ting, når programmet er ferdig legger du merke til dampen som slippes ut samt hvor stor tørkejobb du har forann deg når ovnen har kjøpt seg ned. Dette er mye viktigere enn spesielle programmer, hvis man kjøper en kombidamp som er tyngre å bruke enn kokeplaten så går man gjerne tilbake til nettopp kokeplaten. Med vanntilkobling forenkles dette mye, hver eneste gang man bruker ovnen. At ikke flere lager ovner med vanntilkobling er for meg en gåte, forsøk å selge en vaskemaskin uten vanntikobling...
Eneste gangen vi tørker opp ovnsrommet er om vi har tilberedt fisk eller om vi ønsker å bruke ovnen som stekeovn før ovnsveggene har tørket ut.
   #7
 3,737     Asker     0
Det er krav med 2 ovner av 60cm. Micro trenger ikke være i begge, men bør være i ovnen. Det tror jeg er den mindre kompliserte å finne. Større problem med en god kombidamp. Sett på Siemens ovnene. Er ca 20k pr stk. Åpen for alternaltiver der. Med rabatt havner de gjerne rundt 16k pr stk.
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #8
 3,667     Hordaland     0
Såvidt jeg kjenner til er det bare Siemens som har micro i 60cm ovn, den har jeg forsøkt og synes er dårlig, den klarer iallefall ikke å lage micropop, det beste jeg fikk til var med noen skåler opp ned, 6-7minutter på 600w og en pose som var 3/4 full. Vår gamle micro som ble dratt frem igjen popper ferdig på under 3 minutter. Jeg hadde mange mailer frem og tilbake med support men de klarte ikke å gi meg oppskriften på hvordan dette skulle gjøres, dvs. jeg fikk flere forslag men det fungerte bare ikke. Vet andre på forumet her har samme erfaring.
Jeg synes det er rart at Siemens ikke leverer med en glassplate slik at man kunne plassert matvarer høyere opp i ovnsrommet, de leverer bare med en rist som skal tåle micro.

I tillegg har vzug en kombidamp med micro, dyr sak men antagelig beste løsningen for de som kun har plass til en ovn.

Ellers tror jeg ikke flere har micro i en 60cm ovn.

Ellers kan du også notere at Siemens fusker litt når de damper, de bruker varmeelement i tillegg til damp for å få opp temperaturen. Mens en Miele kombidamp har kraftigere dampkjele og bruker kun damp. Miele har også ventil som åpner på baksiden og trekker inn frisk luft, samt avkjøler som reduserer damp før du åpner døren.
Siemens kan heller ikke regulere fuktighetsnivået, den bare doserer i 3 nivåer. Dyrere ovner kan justere fuktighet og temperatur nøyaktig. Automatikkprogrammer på Siemens gjelder kun ved baking.
   #9
 3,216     0
Vurderer som sagt V-zug men også miele. Om du tar på deg de kritiske brillene, er det noe du er misfornøyd med din miele KE? Har du prøvd å bruke den til Sous Vide?
KE
  (trådstarter)
   #10
 3,667     Hordaland     0
Det er selvsagt noe man kan utsette på det meste, jeg er glad jeg hadde siemens først for nå setter jeg ekstra stor pris på forskjellene. Om jeg hadde kjøpt denne med det samme ville nok jeg tenkt endel om jeg hadde betalt for mye.
Vzug er bra, jeg hadde dette som en favoritt i starten men den gang var det ingen som leverte 60cm kombidamper så vi satte det på vent noen år. Etter å ha hatt siemens bestemte jeg meg for at vanntilkobling var ett krav, madammen ville fortsatt ha 60cm og da var det få alternativer.

Så litt kritikk av Miele:
-kun toppmodellen fås med vanntilkobling, hadde det vert en 6665 modell tror jeg det hadde blitt en bestselger.
-Miele tillater ikke fjernstart, begrunnelsen var visstnok at noen kunne bytte innhold i ovnen mens man var borte og det kunne vere farlig. Jeg kjøper ikke forklaringen, man kan jo benytte utsatt start som programeres på forhånd.
-Appen for de som velger wifi er dårlig, man kan stort sett bare følge med på hva som skjer. Jeg skulle ønske man kunne oppdatert software og hentet inn nye oppskrifter med wifi. I likhet med siemens stiller den klokken med wifi.
-Jeg har ikke programert 20 programmer enda, men jeg synes 20 er for lite. Disse programmene blir du glad i, i tillegg til at du kan sy sammen egen hovedmeny. Min samboer mente hun aldri kom til å programere, hun fikk delvis rett. Men hun bruker flittig programmene jeg har sydd sammen. Jeg har nevnt «havregrøt programmet før, det er ett godt eksempel på at man tar i bruk ovnen når man ellers ikke rører en ovn.
-Det er fortsatt endel damp som kommer ut av ovnen, jeg kunne godt tenkt meg at ovnen ikke varslet om at maten var klar før dampreduksjonen var ferdig, samtidig er det greit at den gjør det om man ville forlenge tilberedningstiden.
-Man får ikke vanntilkobling kombinert med håndtakløst, mange moderne kjøkken passer håndtakløst. Men noe praktisk er det neppe.
-Smarthusintigrasjon finnes men å få dokumentasjon på dette virker å være umulig via Miele. Jeg kan ikke tenke meg at noen gidder å bruke appen.
-dyr
-det følger med for lite tilbehør, får med en pakke på kampanje da men den burde vert inkludert i utgangspunktet.
-det kunne godt vert flere alarmtoner og velge mellom, heldigvis kan man slå av fanfarer når man slår av og på produktet.
-om man ønsker to ovner på 60cm er utvalget begrenset, eksempelvis har ikke Miele kombi micro i 60cm, dessuten er ikke platebredden lik på kombi micro i 45cm utgave. Miele kommer jo med dialog ovnen sin nå (ligger tilgjengelig på tyske mielesider) men den er jo enda dyrere enn kombidampen. Vi har vår gamle ovn ved siden av og de er ikke så veldig ulik i design. Gå gjerne for en helt sort modell, da er det enklere å matche opp i fremtiden om en av hvitevarene skal byttes. Vi er litt forsiktige med å steke alt mulig i kombidampen, bruker den gamle da. Ønsker oss en ny ovn ved siden av med pyrolyse.

Ja sous wide fungerer fint, det gjorde den forsåvidt på siemens også. Man kan også langtidsteke med nøyaktig temperatur uten å pakke inn kjøttet, man velger fuktighetsnivået nøyaktig også så jeg tror man skal kunne få samme resultatet uten å vakuumpakke. På Siemens får man ikke satt fuktighetsnivået, kun om man skal tilsette damp med trinn 1-3, tror ikke siemens engang måler fuktigheten. Men sous wide fungerte fint på siemens siden den kun bruker damp for å holde en temperatur, skal man derimot steke med damptilsetting bør ovnen måle fuktigheten. Den største forskjellen på disse ovnene er brukervennlighet, Siemens krever endel innsats mens Miele krever mindre. Om du velger vzug uten vanntilkobling bør du sjekke hva den krever av deg før og etter bruk, bruker den vann opp igjen eller forlanger den at du bytter vannet hver gang? Dette er de tingene man helst ikke ønsker å repetere hver gang.