447
10
0
Liten spiralmikser
2,256
Ski
0
Noen som vet om en liten spiralmikser (eltemaskin for deig). Skulle gjerne funnet en som kunne passet til 1-5 liter deig. Nei kjøkkenmaskin duger ikke.
Men hvorfor duger ikke en kjøkkenmaskin? Da tenker jeg på f.eks. min store Kenwood - det er en generell maskin, men hva gjør en spiralmikser som ikke den gjør? Den elter gjærdeig ganske brukbart, og rører kakedeiger like godt.
Ellers pleier jeg selv å bruke eltemaskinen bare for å "røre sammen" ingrediensene. Jeg synes at jeg må deigen ut på benken og elte den litt for hånd, for å vite om den har rette fasthet og elastisitet. Spesielt på en "liten" deig krever det ikke mye krefter. Den nødvendige håndvasken etterpå blir bare ytterligere en håndvask den dagen; sånt ei ei pølse i slaktetida i disse korona-dager!
"Spiral Mixers
Spiral mixers are placed on the kitchen floor, so space should always be taken into consideration prior to investing in one. They are typically best suited for kitchens and bakers that most often create artisan breads, bagels and pizza.
Spiral mixers ensure proper dough consistency and well-blended ingredients because they rotate the bowl in both directions. When producing a consistently high-quality dough is a priority, spiral mixers tend to be the best option. They can also produce much smaller batches than planetary mixers.
Spiral mixers are best suited for mixing bread, because they keep the dough at a lower temperature given how the mixer bowl rotates as the spiral hook spins to knead the dough. This ensures the dough does not overheat or ferment too quickly, which affects how the yeast activates. Temperature control is especially important when preparing artisanal breads, because they need to ferment at a slow pace to come out perfectly.
Spiral mixers use one motor to rotate the bowl and another motor to rotate the spiral arm. The mixers operate with a pulley system, so they are quieter than planetary mixers. The dual bowl rotation also makes the mixer easier and faster to clean after a long day in the kitchen, as all a baker must do is reverse the bowl to clean the dough off the hook.
Most spiral mixers easily blend flour and water to a perfect consistency. This is extremely important because many specialty breads need a water absorption ratio of 80 percent to 90 percent. A higher water absorption ratio produces bread that is easier to digest. It also saves bakers money on bread production, since more water and less flour is used to create the same amount of dough; it becomes lighter and more airy.
"
Jepp, har sett på den der og havner nok muligens på en slik. Men ville hatt den enda mindre.
https://elmak.no/products/eltemaskin-5-liter
På finn.no ligger denne og fler.
Skjønt... I mine studentdager, for altfor lenge siden, hadde en medstudent kjøpt ny vaskemaskin, som enda ikke var tatt i bruk da han skulle arrangere et kjempeparty. Han pisket kremen til desserten i vaskemaskinen. (Jeg vet ikke om mannen var klinkende edru da han tok den beslutningen - jeg har visse små mistanker om noe annet. Men at vaskemaskinen ble brukt som miksmaster har jeg fått bekreftet fra flere av festdeltakerne.)
Jeg sitter likevel med en følelse av at i en dobbelt-blind smakstest mellom ellers identisk bakverk, det ene eltet for hånd og det andre med en spiralmikser, ville de aller fleste - kanskje også du - gjette riktig på eltemetoden i omlag halvparten av tilfellene.
Min gjetting er at det har større betydning om kornet ble sådd under nymåne eller fullmåne.