#11
 909     Hordaland     0
Kan også legge til at når kondensatoren byrjar å verte dårleg så vert spenninga på sekundærsida lågare.
Når spenninga vert for låg fører det gjerne til litt lågare hastighet på ventilatoren og svakare lys før det til slutt vert til at ein ikkje får slått den på, eller den sloknar att like etterpå.

Hugs på viss du bestemmer deg for å kjøpe kondensator at den SKAL vera av X2-type, og tåle minimum 400 volt.
Bytt gjerne den blå kondensatoren òg i tillegg til den grå midt på det siste biletet når du først heldt på.

  (trådstarter)
   #12
 970     0
Det hjalp ikkje å varme elektronikken (forsiktig; rommet er 21 gr, så det skulle ikkje vere noko behov).

Eg har sendt eit spørsmål om spenninga til leverandøren - får sjå om dei svarar.
   #13
 7,685     Bærum     0
Vær litt systematisk. Byttet du lysrør når du rengjorde ville jeg prøvd med det gamle hvis det virker. Alternativt prøvd det nye et annet sted hvis du har mulighet. Å begynne å skifte komponenter på måfå virker uhensiktsmessig.
  (trådstarter)
   #14
 970     0
No har eg ikkje nokon vane med å springe å kjøpe nytt på måfå - det er utgangspunktet for tråden...

Men rådet er godt, Torango - ut for å leite etter alternativ testplass. Eg fekk tilgang til ein baderomslampe med likeins lysrøyr. Det viser seg at både det gamle og det nye lysrøyret verkar. Den andre plassen hadde spenning 200 V og 210 V over drosselane (det var to røyr og to drosselar). Altså er det spenninga (160 V) som er for låg.

Så er spørsmålet kva det er som gjer at spenninga over drosselen er for låg. Drosselen sjølv, eller kondensatoren i styringa?
   #15
 909     Hordaland     0
Å bytte komponenter på måfå var nå å ta litt hardt i.
Jeg har selv to slike ventilatorer. På den ene har jeg måttet bytte kondensator da den begynte å bli mer og mer tungstartet. Den andre har jeg for sikkerhets skyld også byttet kondensator på, i tillegg til en thyristor som førte til at viften stod og brummet selv med ventilasjon avslått.
Jeg har en tredje liggende i kjelleren som jeg også må bytte thyristor på, men den ventilatoren er ikke i bruk, så den haster det ikke med å fikse.

Electrolux/Husqvarna er godt kjent for å benytte seg av denne løsningen med kondensator for å få ned spenningen.
SilenceTech-viftene er greie synes jeg selv med et behagelig støynivå, men elektronikken på disse er en stor svakhet.
Det finnes et utall kjøleskap der ute også fra Electrolux og Husqvarna, der dette er et kommende og eksisterende problem. Det er enklere og billigere å kjøpe nytt kjøleskap enn å bytte elektronikkmodulen. Dette på grunn av en komponent til cirka 50 kroner.

For å nevne det så har jeg byttet kondensator på to stykk kjøkkenmaskiner fra Kenwood som benytter samme prinsipp. Jeg venter også på at ventilatoren til min mor skal ryke, da den også er av samme type som jeg og TS har.

edit: Jeg glemte å legge ved link til et svensk forum der problemet med ventilatorene er godt kjent:
http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=60877
   #16
 7,685     Bærum     0
Poenget mitt var kun at man går systematisk til verks. Hvis lampen ikke virker etter at man har satt i nytt lysrør er min første tanke å teste om det nye røret er i orden, eventuelt prøve lampen med det gamle. Hvis det hadde vist seg at det var det nye røret som var defekt ville det vært uhensiktsmessig å skifte komponenter. Nå er jo det med rørene sjekket ut og da er det relevant å skifte komponenter som er kjent for å ryke.
   #17
 24,032     Akershus     0
Stusser. Er det ikke slik at ballast og lampe her er beregnet for 230V? Hva gør den spenningsreduserende strømforsyningskondensatoren?

For meg ser det ut til at kondensatoren fungerer som strømforsyning til noe elektronikk (tyristor) som fungerer som bryter. Hele lampeelektronikken kunne vært erstattet av en vanlig bryter?
Signatur

   #18
 909     Hordaland     0
Ballast bør testes med 230 volt direkte inn da jeg synest det er litt rart lyset plutselig ikke virker etter en har tuklet med det. Kondensatoren er noe som svekkes over tid, så en vil som regel merke når en er i grenseland for at ventilatoren svikter helt.

Lys og ballast er beregnet for 230 volt ja. Samme type ventilator kan også fåes med to spotter i stedet for lysrør.

Den nevnte kondensatoren er der for å gi spenning til elektronikken som styrer lys av/på, ventilator av / hastighet 1 / hastighet 2 / hastighet 3 og knapp for 5 minutt timer.
Det meste av denne elektronikken kunne riktignok i grunn vert byttet ut med mekanisk bryter, men der er jo litt mer fancy med 'touch'-panel.
   #19
 24,032     Akershus     0
Da er jeg mere med. Kondensatoren inngår ikke direkte i selve lyskretsen, men mater bryterelektronikken.
Signatur