8,253
10
0
Hjelp! Innspill på smalt kjøkken :)
26
0
Hei!
Da vi aldri før har tegnet eller bygget kjøkken hadde det vært knall med litt innspill på kjøkkenløsningene våre Hoved-"ankepunktet" akkurat nå er at det er for lite plass "på gulvet", slik at et spisebordet (det er ingen dedikert spisestue) må være for lite, noe som er en uting både i hverdagen og til fest ...
Huset er nybygg under oppføring med innflytting neste sommer. Kjøkkenet leveres av Montèr og er produsert av Aubo. Konseptbildet ser slik ut:
Det var i utgangspunktet ikke planlagt mer kjøkkenskap enn dette, men vi syntes det var for lite, og har lagt til 6 høyskap på motsatt vegg i tillegg.
HØYSKAPVEGGEN:
Denne veggen består av 6 høyskap med følgende fordeling:
- 2 Uttrekkskap (60cm bredde til "bakevarer" og 40cm bredde til kjøkkenmaskineri tilkoblet strøm
- 1 Ordinært hylleskap til oppbevaring av sentralstøvsugerslange kontinuerlig tilkoblet sugeuttak
- 3 Høyskap for hvitevarer (vanlige hyller under og over hvitevarene
- Øverst på veggen er det hylleplass til oppbevaring, og over der igjen lager byggmester en nedforing for å få veggen til å bli "slett", med "skap helt til taket".
- Integrerte hvitevarer (Miele):
* Kaffemaskin (tilknyttet vann)
* Mikrobølgeovn
* Stekeovn
* Dampovn
* Kjøleskap
KJØKKENVEGGEN (med benkeplata)
Denne veggen består av 6 underskap (kombinasjon fra 50-80cm), og 3 små overskap.
Underskapene har følgende innredning (fra venstre til høyre):
- Kildesortering (glass/metall, panteflasker, papir)
- Skuffeseksjon (80cm)
- Skuffeseksjon (80cm)
- Oppvaskmaskin
- Kildesortering under vask (mat-, plastikk- & restavfall)
- Opprekkskuff med kjøkkenmaskin
På benken (fra venstre til høyre):
- Induksjonswok (50 cm)
- Induksjonsplate (60 cm)
- Arbeidsflate (140 cm)
- Kjøkkenvask (80 cm)
- Benkeflate (50cm)
Annet:
- Benkeplate i svart granitt
- Underlimt vask m. "blandebatteri med slange & dusjfunksjon"
- Quooker-batteri (3.4 ltr) med "instant kokende vann"
- Sokkelskuffer i 4 skap
- Smuleskuff under vasken tilknyttet universalstøvsuger
- Stikkontaktsøyle (nedtrekkbar) innfelt i overskap
- Glassplater i sprut- og kokesone for å beskytte veggen over benkeplata
Så til spørsmålene:
- Det fremgår av tegningene at vi bare får 2.75 m gulvplass (på det minste) mellom kjøkkenskapene. Er dette for lite? Kundeveilederen hos Montèr mente det var lite, men gikk akkurat... Er dere enige? I såfall ikke; hva kan man gjøre for å ordne problemet?
- Er plasseringen av kokesoner/vask/oppvaskmaskin fornuftig ift. arbeidsmetodikk?
- Er 140 cm benkeflate til arbeidsflate nok?
- Er det noe vi har glemt som er kjekt å ha?
- Vi har planlagt med 10.000 til "hvitevaremontering" siden Montèr ikke ønsker å røre andre hvitevarer enn de selv leverer. Er dette et realistisk anslag for montering av alle hvitevarene?
Setter pris på alle innspill :-)
For de som lurer på pris:
- Kjøkkenkostnad inkl. montering = 195.000
- Hvitevarer = 144.000 inkl (16.000 rabatt hos Lefdal)
Da vi aldri før har tegnet eller bygget kjøkken hadde det vært knall med litt innspill på kjøkkenløsningene våre Hoved-"ankepunktet" akkurat nå er at det er for lite plass "på gulvet", slik at et spisebordet (det er ingen dedikert spisestue) må være for lite, noe som er en uting både i hverdagen og til fest ...
Huset er nybygg under oppføring med innflytting neste sommer. Kjøkkenet leveres av Montèr og er produsert av Aubo. Konseptbildet ser slik ut:
Det var i utgangspunktet ikke planlagt mer kjøkkenskap enn dette, men vi syntes det var for lite, og har lagt til 6 høyskap på motsatt vegg i tillegg.
HØYSKAPVEGGEN:
Denne veggen består av 6 høyskap med følgende fordeling:
- 2 Uttrekkskap (60cm bredde til "bakevarer" og 40cm bredde til kjøkkenmaskineri tilkoblet strøm
- 1 Ordinært hylleskap til oppbevaring av sentralstøvsugerslange kontinuerlig tilkoblet sugeuttak
- 3 Høyskap for hvitevarer (vanlige hyller under og over hvitevarene
- Øverst på veggen er det hylleplass til oppbevaring, og over der igjen lager byggmester en nedforing for å få veggen til å bli "slett", med "skap helt til taket".
- Integrerte hvitevarer (Miele):
* Kaffemaskin (tilknyttet vann)
* Mikrobølgeovn
* Stekeovn
* Dampovn
* Kjøleskap
KJØKKENVEGGEN (med benkeplata)
Denne veggen består av 6 underskap (kombinasjon fra 50-80cm), og 3 små overskap.
Underskapene har følgende innredning (fra venstre til høyre):
- Kildesortering (glass/metall, panteflasker, papir)
- Skuffeseksjon (80cm)
- Skuffeseksjon (80cm)
- Oppvaskmaskin
- Kildesortering under vask (mat-, plastikk- & restavfall)
- Opprekkskuff med kjøkkenmaskin
På benken (fra venstre til høyre):
- Induksjonswok (50 cm)
- Induksjonsplate (60 cm)
- Arbeidsflate (140 cm)
- Kjøkkenvask (80 cm)
- Benkeflate (50cm)
Annet:
- Benkeplate i svart granitt
- Underlimt vask m. "blandebatteri med slange & dusjfunksjon"
- Quooker-batteri (3.4 ltr) med "instant kokende vann"
- Sokkelskuffer i 4 skap
- Smuleskuff under vasken tilknyttet universalstøvsuger
- Stikkontaktsøyle (nedtrekkbar) innfelt i overskap
- Glassplater i sprut- og kokesone for å beskytte veggen over benkeplata
Så til spørsmålene:
- Det fremgår av tegningene at vi bare får 2.75 m gulvplass (på det minste) mellom kjøkkenskapene. Er dette for lite? Kundeveilederen hos Montèr mente det var lite, men gikk akkurat... Er dere enige? I såfall ikke; hva kan man gjøre for å ordne problemet?
- Er plasseringen av kokesoner/vask/oppvaskmaskin fornuftig ift. arbeidsmetodikk?
- Er 140 cm benkeflate til arbeidsflate nok?
- Er det noe vi har glemt som er kjekt å ha?
- Vi har planlagt med 10.000 til "hvitevaremontering" siden Montèr ikke ønsker å røre andre hvitevarer enn de selv leverer. Er dette et realistisk anslag for montering av alle hvitevarene?
Setter pris på alle innspill :-)
For de som lurer på pris:
- Kjøkkenkostnad inkl. montering = 195.000
- Hvitevarer = 144.000 inkl (16.000 rabatt hos Lefdal)
Dvs man må gå rundt dette for å sette ting inn i ovnen feks?
Skeptisk til denne løsningen
Er slik arkitektene har tegnet det inn ja ...
Vi plasserer de to hvitevarene som skal brukes minst lengst til "venstre" (høyskapet sett foranfra), og også bordet forskjøvet i samme retning... Så slipper vi å gå rundt bordet for å komme til kjøleskapet, og forhåpentligvis blir det ikke så stort problem som vi tror ...
Vegger og slikt kan vi jo ikke gjøre så mye med ...
Planlegging av kjøkken fordrer at du tenker et arbeidstriangel mellom koke-/stekeposisjon, kjøleskap og vask. Mellom disse punktene bør du ikke ha hindringer. Aner ikke hvor langt dere er kommet i installering av likt og ulikt, men jeg ville - om jeg skulle hatt mer plass, valgt å ha kjøkkenet i "kroken" og spiseplass der den inntegna kokeplass er opprinnelig. Kan hende kokeplass på kjøkkenøy/halvøy forankra i veggen med vinduet. Da får du både benkeplass og skapplass.
Når det er sagt, kan det jo være det fungerer - men jeg ville faktisk tenkt om det ville være mer hensiktsmessig med et kjøleskap av uttrekkstypen i nærheten av kokeplassen.
Hva angår gestimeringen av 10.000 for montering av hvitevarer utenom, er jeg svært usikker på om det budsjettet holder. Regne med mellom 5-9.000 for rørleggerarbeider for kaffemaskina (vil anta at du ønsker en aquastop her). To ovner krever 2x25 A kurser. I tillegg kommer kurser for kjøleskap, kaffemaskin og micro. Ca anslag 2x15 A kurser. Hver kurs kommer på en plass mellom 2.500 - 5.000 avhengig av priser og rabatter du har. I beste fall holder du deg på ca 15.000,- men forvent en budsjettsprekk og planlegg med kostnad i størrelsesorden ca 25.000,-
HRO: Takk... Hadde ikke tenkt på at det må inn en hel haug med ekstra kurser (sikkert 1 ekstra 25A for Wok-induksjonen også ...)
Har justert budsjettet opp med 10.000 i første omgang så får vi håpe det tar unna litt :)
Hobbykonsulenten: Slik jeg har forstått det så skal man helst ha 110-120 cm foran hver skapdør for å kunne komme til riktig i skapet (står man foran og skal gripe tak i ting langt inne i et skap evt. står "bak skuffen" når den er helt uttrekt så skal man ha litt ekstra plass...
Ser dog ut som om vi kanskje allikevel plasserer et litt større spisebord i stua og har et lite kjøkkenbord helt inntil "kortveggen" på kjøkkenet. Da unngår vi å måtte gå rundt bordet for å navigere frem og tilbake på kjøkkenet og vi kan benytte et stort spisebord vi allerede har.
Hva gjelder strøm, er jo kjøkkenet ofte "hjertet" i huset - med definitivt flest kurser. Derav søker en ofte å plassere teknisk rom / el tavle i nærheten av nettopp kjøkkenet.
Min erfaring med nybygg er at det er smart å sette opp et romslig budsjett, da det finnes også en kostnad i andre enden. Etter ferdigstillelse skal innflyttingen inn og nytt kjøkken = stort potensiale for nye utensiler. Det blir litt feil å bygge kjøkken i Mercedesklasse og kun ha kniver og kokekar i Lada/Simca kvalitet.
Lykke til og krysser fingre for prosjektet videre
Begge dørene trenger ikke være åpen samtidig; problemet er at dersom det står et 1 meter bredt bord på kjøkkenet mellom skapene, så er det bare 87,5 CM plass mellom skapet og bordet på hver side... 87,cm er godt under den anbefalte minstebredden på 110-120 cm fra "skap til hindring". Men vi setter som sagt inn et lite bord "inntil veggen", slik at det kun er de to minst benyttede skapene (kenwood løftehylle og oppbevaring for sentralstøvsugerslange) som kommer i konflikt, og da er egentlig problemet løst :)
Jeg er mer skeptisk til ideen å ha ovn slik at du må gå rundt spisebord for å komme til det. Kanskje kan du ha ovn lengst til høyre og ha et bord med klaff slik at bordet til vanlig ikke er særlig lengre enn 120-140cm (men kan trekkes ut hvis dere har mange gjester). På den måten trenger du ikke å gå så mye rundt bordet i hverdagen.
Vi har bestemt oss for å ha et lite kjøkkenbord "helt til venstre" (når man ser mot høyskapene), og det stikker da bare en 1 meter ut i rommet (det er 100x100cm). Altså kommer det ikke i konflikt med noen av skapene som benyttes i hverdagen.
Så jeg flytter meg over i naboforumet for belysning og tar diskusjonen videre der ;)
Takk for innspillene alle sammen!