289    5    2  

Kjøkken i u-form med 4,2m bredde

 187     Oslo     0
Jeg bor i et relativt kompakt rekkehus og skal nå bygge ut litt i andre etasje for å få bedre plass til kjøkken. Tilgjengelig areal er begrenset av trapp ca midt på gulvet, en kanal for avløp på venstre vegg samt en stolpe (90x90) til høyre som støtter en drager i taket. Slik er arealet:

Kjøkken i u-form med 4,2m bredde - Screenshot 2021-05-01 at 13.07.57.png - jaknudsen

Foreløpig skisse av kjøkken. Høyskap med ovn til venstre, 2x integrerte kjøleskap til høyre. Takintegrert ventilator over stekeplaten på kjøkkenøyen. 75cm dyp benkeplate mot vinduene.

Kjøkken i u-form med 4,2m bredde - Screenshot 2021-05-01 at 13.47.35.png - jaknudsen

Kjøkken i u-form med 4,2m bredde - Screenshot 2021-05-01 at 13.30.01.png - jaknudsen


Setter pris på alle innspill :) Hjørnet ved kjøleskapene er foreløpig litt problematisk, og så lurer jeg på om det blir for massivt med overskap «over alt».




   #1
 807     Oslo     1
Antall overskap er det bare du som kan svare på. Gå gjennom kjøkkenet ditt i dag og tell opp hvor mye lagringsplass du har behov for.

Avstand til kjøkkenøy er anbefalt 120 cm. Alt mellom 90-120 cm går, men 140 cm er maks så 174 cm blir ekstremt.

Hvis det er passasje på nedsiden av trappen hva med å lukke siden mot kjøkkenet? Da kan du flytte kjøl/frys bort til avløpet, snu kjøkkenøyen 90 grader og så heller ha et L-kjøkken?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 187     Oslo     0
Takk for innspill! Det er passasje rundt hele trappen, spisestuen er til høyre for kjøkkenet. SketchUp web er nede, så jeg får ikke vist bildet. Vi har vurdert å lukke igjen vegg mot trappen og/eller spisestuen, men setter stor pris på den åpne løsningen vi har i dag.

Jeg har vært opptatt av avstander mellom vask/kjøleskap/stekeplate, men har ikke tenkt på at 174cm kan være for langt mellom vask og benkeplate. Tenker at en halvmeter ekstra ikke har så voldsomt mye å si? Har i dag nesten fem meter mellom arbeidssone og kjøleskap …

Jeg har absolutt behov for lagring i overskap, og har vel lyst til å maksimere lagringsplass på tilgjengelig areal.
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Du kan jo lukke med benk selv om det er åpent over benkeplaten

Ser ut som du har lært at nye kjøkken skal ha skuffer, det er ekstremt mye større plassutnyttelse i et skuffeskap enn gamle skapdør skap
  (trådstarter)
   #4
 187     Oslo     0
Oppdatert med bilde av hele etasjen. Er redd jeg vil oppleve det som tungvint å måtte gå rundt hele trappen hvis jeg skal fra kjøkkenet til spisestuen … Har kun skuffer i nåværende kjøkken ja, prøver å unngå skapdører så langt det lar seg gjøre. Eneste unntak blir i de to innvendige hjørnene i U-benkeplaten.

Kjøkken i u-form med 4,2m bredde - Skjermbilde 2021-05-03 kl. 19.45.42.png - jaknudsen
   #5
 807     Oslo     0
Jeg tenkte ikke å lukke mot spisestuen men på andre siden. Forlenge rekkverket til trappen liksom og sette kjøl/frys ved siden av stekeovnen. Da får du fjernet kjøleskapet på hjørnet og åpnet mer opp mot spisestuen.

Hvis du i tillegg snur kjøkkenøyen 90 grader slik at du ser rett på spisestuen når du står ved platetoppen kan du ha optimal avstand mellom kjøleskapet og kjøkkenøya. Du kan ha enda litt dypere kjøkkenøy, hvis du ønsker det, med f.eks. 60-skap på hver side slik at du kan ha barkrakker på motsatt side eller få utnyttet plassen til lagring (nå har du et dødområde mellom platetoppen og rekkverket). I tillegg kan du forlenge kjøkkenøyen mot vasken.

Dette med avstander har vært forsket på i flere tiår så det er gode grunner for at de er som de er. Bare google kjøkken og arbeidstrekant så skjønner du hvorfor. At du har en dårlig løsning i dag betyr jo ikke at du trenger å fortsette med det nå Wink Dette er typisk ting folk ikke tenker på men irriterer seg veldig over når de flytter inn i nytt hus som f.eks. store bad med mye dødt areal midt i rommet eller for store avstander på kjøkkenet.
Signatur