7,160
15
0
Har noen bilder av lakkert brystpanel i furu?
12
Norge
0
Jeg har tenkt å lakkere brystningspanelet vårt med panellakk, men jeg kunne tenke meg å få en idé om hvordan det blir seende ut. Tenkte å bruke Jotun panellakk med hvitt i, sånn at det blir temmelig lyst, men ikke helt "tett". Jeg sliter litt med å forestille meg hvordan ting blir seende ut på forhånd, så jeg kan bare krysse fingrene for at det blir bra... hadde vært gøy å se om noen har gjort noe lignende.
Tapeten over panelet er hvit.
Tapeten over panelet er hvit.
Hva med å kjøpe et panelbord og male kun det som prøve først?
Nei altså, fargen er høvelig ok, det er mer helheten jeg er nysgjerrig på. Bedre enn nå må det uansett bli...
Det å dive med flikking på brystningspanel er lett bortkastet jobb, for de aller fleste vil egentlig fjerne hele greia. Og i forhold til salg av bolig er det ikke tvil om hva som lønner seg.
Jeg hadde brystningspanel i hele innergangen i et hus jeg hadde før, men før jeg skulle selge røsket jeg det ut og fikk malt veggene i lyse farger. Jeg angret umiddelbart på at jeg ikke hadde gjort det med en gang jeg flyttet inn.
I alle fall er det sikkert at det ikke lønner seg å gå etter det som er hottest hvis man ikke har planer om å selge snart, men tenker på verdien når man skal selge en gang i framtida.
Skal du bruke panellakkk bør du vurdere hvor hvitt du ønsker å ha det. Det finnes tre (tror jeg) nøyanser av hvor mye hvitt der er i disse blandingene. Mitt hus fra 70-tallet har panel i taket som nærmest var mørkebrunt. Jeg måtte ha to strøk med den hviteste for at det skulle bli greit.
Mulig det er enklere å lakkere brystpanel enn tak, men skal du gjøre noe slikt så vær nøye med strøkene og kjøp gode pensler. Det blir dritstygt hvis man slurver og ikke har jevne strøk.
Poenget mitt er at jeg leser innlegget til TS slik at hun forsøker tone ned og nærmest få vekk denne panelen. Mange tenker ikke på at det som regel er veldig enkelt å ta det helt vekk. Bare sparkle over noen spikerhull o vips så kan en ha en moderne vegg.
Og det at dette er typisk 80-talls er et faktum og ikke noe med om det er pent eller stygt. Så om TS ønsker å pusse opp for å øke omsetningsverdien på boligen så er det at slik panel er 80-talls svært relevant.
Men for all del om vedkommende ønsker beholde en slik panel er det helt i orden, jeg vil bare sende et signal om at det er sannsynligvis ikke mer jobb eller koster mer å fjerne hele greia. Og da kanskje TS vil vurdre det på en annen måte.
Om noen står der med et flerret bildekk og spør hvoran en lapper dekk så er det ikke urimelig om noen tar frem at det kanskje er like greit å bytte hele dekket. Brystningspanel blir sannsynligvis ikke på mote igjen i vår levetid, så kanskje et er like greit å ta det vekk.
Avgjørelen er selvsagt opp tl TS, men for å gjøre et veloverveid valg bør vedkommende ha alle muligheter i betraktningen.
Så rett, så rett. Brystningspanel er ikke noe typisk 80-talls. Dette har vi hatt opp gjennom alle år. Svært vanlig både 1700- tallet og gjennom hele 1800. Er en videreføring av veggtekstil. For å holde varmen var det "i bedre stilte" hjem vanlig å henge tunge tekstiler på nedre del av veggen. Etter hvert ble det også malt tekstilimitasjoner rett på mur og tre. I gamle hus kan vi fortsatt se brystning malt som tunge tepper i en høyde av 90-100 cm. over gulvet. Brystninger ble etter hvert utviklet til rene kunstverk med speil og laseringer. I edeltre eller ådret i imitasjoner. Siste del av 1800 viser mange eikeimiterte ådrete brystninger. Utover siste del av forrige århundre kom pressede prefabrikerte brystningsspeil som ble montert med profilert listverk.
Jeg monterer fortsatt brystninger rundt om. Noen enkelt malt andre med ådrete eller marmorerte speil. Eller et "panel" slik jeg nå arbeider med. Ren illusjon. Lister og speil malt rett på veggen i et femtitallshus med plateslåtte vegger. Listene pensellasere og skyggelegges for å fremheve dybde, speilene marmoreres. Men altså kun malt og lasert.
Om det er stygt eller ikke er avhengig av rommet. Høyde under taket, gulvets beskaffenhet og selvfølgelig møbler og interiør. Hvis trådstarter ønsker brystning så skal hun beholde det. Vi har forskjellige grunner for å bo. Noen har sitt hus som sentral del av livet, andre bruker sitt hus kun til oppbevaring av sitt legeme. Vi er vel like så forskjellige som vi er individer.
Hvis trådstarter har problemer med å forestille seg hvordan et resultat blir så finnes det en mengde bøker på markedet som beskriver gamle maletekniker. Sikkert også på nettet. Finn noen bilder eller lån tapetbøker. Flere av disse har gode interiørbilder som gir en pkepinn for hvordan ting kan bli.
Når det gjelder farge så følg rådet med å sette et oppstryk. Finn et panelbord som ligner og behandle dette slik du tror. Juster om nødvendig.
Og så var det den som skrev noe om verdien på boligen ved salg. Vi pusser vel ikke opp for å få høyere verdi når vi selger? Vi pusser vel opp for vår egen velvære når vi bor.
Mye spennende du skriver der. Brystningspanel av profilert furu eller gran slik som TS beskriver her er vel en variant som ble særlig brukt på 80-tallet i Norge og det er vel slik panel vi snakker om her. Mye av det du viser til er typisk mellom til søreuropeisk øvre middelklasse og oppover i adelen sin innredning. De boligene som har slik innredning er det få av i Norge. Noen bygårder i Oslo som har kopiert stilen, men stort sett ender det opp i panel som er spikret på veggen frem til slutten av 80-tallet. At brystningspanel i profilerte furubord er så på moten igjen i Norge er noe som har gått meg hus forbi, det skal jeg glatt innrømme. Jeg har riktignok noen venner som er ganske så avantgardistiske og følger moten hele veien, men det er kanskje mer de som er retro som ønsker seg slik panel. Akurat som at noen liker sorte tak og at det innenfor enkelte miljøer er sorte (innvendig) hotteste en kan få.
Det som ikke er noe særlig å diskutere er at vi pusser opp med tanke på verdien på boligen. Å hevde at vi ikke har boligens verdi i tankene når vi pusser opp er jeg ikke enig i at det finnes dekning for å påstå.
Men for all del, det er vel ingen som vil nekte trådstarter å ha brystningspanel om hun ønsker det. Ikke jeg i alle fall, ikke har jeg sagt noe om utseendet heller annet enn at det i forhold til norsk mote er 80-talls. Noe jeg mener det er belegg for å påstå.
Selv om den mellomeuropeiske adelen på 1600-tallet hang gardiner på veggene.