1,105
20
1
Hvordan fikse spikerhull på "tømmervegg"
299
0
Jeg fikk meg en overraskelse når jeg begynte oppussingen av leiligheten - forventet reisverk og møtte på solid plankebygg i stede. I grunn en hyggelig overraskelse. På dette har det vært spikret porøsplater tidligere, og det var tydeligvis salg på spiker den dagen dette ble montert. Jeg har lyst til å beholde disse veggene på et par av sidene, men jeg syntes det er vel mange spikerhull i dem. Ikke sikkert det egentlig er et problem, men for å være proaktiv: er det en god måle å tette disse spikerhullene på uten sparkel, siden jeg ikke skal male veggene? Jeg mener å ha hørt noe trefarget harpiks, men har aldri sett det. Er det noe som man kunne bare dyppet i spikerhullene? Finns det noe annet?
Signatur
Er det isolert ute får du nå mye større luftlekkasjer utover i veggen med større risiko for kondens. Er det ikke tillegsisolert så har du redusert isolasjonsverdien i veggen en del. Det var de originale veggene der jeg bodde, det var selvfølgelig ikke dagens isolasjonsstandard, men det var overraskende hvor mye isolasjonsverdi det var i slike vegger.
Ved påforing inne duskuteres det om en ikke skal ha dampsperre når en gjør en slik jobb.
Tømmerveggen jeg har er er minimum 8 cm tykk, da møter jeg på innfestningen til vinduet og får ikke målt lengre, men ut i fra at vinduet er festet der så må den jo enten være flere lag eller enda tykkere.
Vi skal ta å lekte ut og kle den ene langveggen som ikke vender ut med gips (rommet er 4x8m), også grublet vi på å beholde de tre andre, hvor den ene kortveggen blir 90% dekket med moderne kjøkkeninredning. Mulig det blir litt for mye hyttefølelse, der ligger usikkerheten - men vi har dårlig råd, og sånn sett er det mye begeistring både at vi har vegger vi kan bruke uten å legge nytt utenpå, og at vi ikke skal legge skjult anlegg likevel. Pluss vi liker det litt vintage - men vi vil ikke det skal se hytte ut.
Eller forventet du bindingsverk og fant reisverk?
Reisverk er egentlig en ganske massiv vegg av tjukk plank reist på høykant, selv om betegnelsen ofte feilaktig brukes om stenderverk/bindingsverk.
Samtidig er jeg ikke overbevist om at det vi ser er massivt tømmer, bindingsverk før 1950 og Selvaags ideer om å spare på materialene hadde gjerne to lag krysslagt rupanel på innsiden med tett papp mellom, bildet (i alle fall på telefonen min) er ikke godt nok til å si om det vi ser er plank i stenderverk, eller innerste lag med rupanel.
Hvis det er reisverk vi ser, massivt tømmer på høykant, kan han ikke ta det ned, for da er det disse som bærer selve huset.
Hvis det vi ser er rupanel, kan det selvsagt resirkuleres, som du foreslår.
Jeg synes nå strengt tatt jeg ser avslutning horisontalt i overkant og tenkte automagisk rupanel..
Men ja, ta høyde for det KjellTS sier!