13,893    32    0  

Operasjon hvit-maling

 260     Orkdal     0
Hvordan maler jeg stuemøblene mine hvite ??

jeg er nedsyltet i gamle tremøbler, slike furu, eike og laminat møbler som var sååå moderne en tyve års tid siden Sad Det er settbord, spisebord, entrekommode,sterobenk etc etc. Var fine, nå slitt, stripete og støgg. Skulle hatt hele røkla på avfallsdungen, men jeg har har ikke nok penger til nytt...

Så.
a) Hva slags kvitfarge.
b) Hva heter den kvitfargen jeg får overalt. Det er vel Jotun produkter alle har?
c) Må jeg slipe de helt ned blanke og fine
d) Maler jeg med oljebasert eller vannbasert
e) Hvordan dekker ett strøk


Senere -- i sommer. Skal vi male stueveggene hvite.
Det blir Lady ett eller annet, tar gjerne imot tips til fargenr sett i lys av de hvite møblene.

Resten av interiøret mitt?
Eikerparkett, kvitt tak, mange store vinduer, en hel haug med svarte stereo høytalere og dingser,  glassbord på stua, og et svært grønnsfære av grønneplanter som bare blir større og større. For tida to "persertepper" i varme røde colører...
Signatur

   #1
 5,568     0
Jeg ville brukt en hvitere hvit enn f.eks "egghvit" som kanskje er en mer typisk veggfarge. "Chi" er litt hvitere, men fortsatt er det mer enn vegg/tak-maling enn en møbelmaling. Jeg ville nok ha gått litt opp på glansgraden på møblene. Du vil ha forskjell på møbler og vegg. Snakk med malerforretningen om dette, de vil kunne anbefale en god maling til formålet. Det er vel egne malinger til slikt bruk.

c) Nei, du bør vaske godt (avfetting, bruk helst salmiakk) og så mattslipe - altså pusse lett over møblene. Dette for å skape struktur i overflaten som gjør at malingen hefter bedre. Siden du skriver at du har furu-møbler kan det være en god ide å bruke litt kvistlakk. Evt kan du bruke dekkgrunning eller lignende før du maler, så får du både godt feste OG du unngår at kvistene blør gjennom malingen etter noen år.
  (trådstarter)
   #2
 260     Orkdal     0


..... en liten sak ang furumøblene.
de er alle behandlet/ lakkert, sånn mattlakkert, ser for meg kun en grundig vask på dissse, før maling?

Signatur
   #3
 6,693     Akershus     0
For å få et holdbart resultat bør du, som psv021 sier, mattslipe og vaske møblene før maling. Da får malingen bedre heft.

Det trenger ikke ta lang tid. Er ikke så mye som skal til. Gå eventuelt over med en Scotch brite pad.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 260     Orkdal     0
Tid er det eneste jeg har mer enn nok av, som utdanket aldrende attikommen pensjonist blir enkelte dager noe langtrukne ...

DA er jeg på vei til Obs bygg og bo.
Jeg har aldri malt et stuemøbel før, utvendig fjøsmaling er jeg dog brukbar på...

a) Redskap. Hva slags pensler gir meg enklest jobb med tildels små og nette møbler, med små og store stolben, større og mindre bordflater, sitteflater mvh ??

b) Farven

CHI - farvenr 7236. Bruker den på møblementet.

Men hvilken på veggene som jeg skal male i sommer?
1622 Refleksjon?

NB: Jeg må nesten ta utgangspunkt i farvenr som er greie og billige i innkjøp, må det spesialblandes blir det vel dyrt her på de lokale byggevarehus?


c) Rensing. Vann for pensler etc når jeg bruker Lady ja? Noe annen moderne mirakelvann?

d) Det er fem minus ute på plena og skiføre. Jeg må altså være inne å male. Går greit det?

Signatur
   #5
 1,459     Trondheim     0
Alle farger koster det samme, biltema har etter rykter billig og bra penselrens. Mal inne du, lite farlige malinger nå til dags.
Signatur
   #6
 6,693     Akershus     0
Jeg ville valgt Jordan-pensler i serien Ultimate. En 50 mm. bred og en 35 mm bred kan være greit. Dessuten ville jeg ha vurdert en etterstryker/fordriver i samme serie. Som navnet indikerer, brukes den til å stryke over malingen etter den er påført (spesielt hvis man bruker rulle). Den brukes altså IKKE til å påføre malingen.

Maling innendørs går fint, men dersom du velger eksempelvis Jotun Supreme Finish skal du være klar over at den lukter noget mer enn for eksempel standard vannbasert Lady-maling til vegg.

Så lenge du maler med vannbaserte malinger holder det lenge å rengjøre penslene i vann. Noen anbefaler likevel spesialprodukter ettersom de etter sigende skal ta bedre vare på penslene/busten. I farten kommer jeg bare på Myke-Jens penselrens.

Innspill på farger har jeg desverre ikke Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 260     Orkdal     0
Tusen tusen takk for alle gode tips!

Da har æ vært på bygg å bo og handlet. Chi 7236 til møblene og Refleksjon 1622 til veggene.
Lady vegg 10, silkematt og flott,  på tilbud (175,-) og Frue Supreme 40, halvblank og ekslusiv elegant  (den var dyr...)

Pensel, jeg kom tuslende med en 3,5 cm Ultimate, så fin ut. Eksperten på Domus, mente det var overkill, ga meg en startpakke til 190,. med to røde Jotun kosta (5 cm og en smal rundpensel. En rull og en 18 cm malebakke).

Har det egentlig klart nå, men lurer litt på grunning. Jeg tok med en halvliterboks av Butionx heftegrunn, til en hundrelapp. Må kanskje ha det på noe ? Er det noen billigere grunning jeg kunne brukt?
Signatur

   #8
 5,568     0
Smart det cheffen skriver om etterstryker. Bruk lite maling, tynne strøk. Så unngår du dråper. Jeg hadde brukt grunning på alt. Lite å tape på det bortsett fra (litt) tid. Grunning tørker kjapt.

Kjekt med dyr pensel, da løsner det ikke hår i tid og utide.

Håper du legger ut noen før/etterbilder for inspirasjon til andre! Smile
  (trådstarter)
   #9
 260     Orkdal     0
Takk og takk!

Må få spørre dere om grunning. Jeg grunner gjerne hele greia, jeg har tid til det :-)

Men det skremmer meg litt med en halvliters boks til hundrekroner. Synes det var dyrt for den lille boksen?

Nå aner jeg ikke hvor mye en sånn halvliter dekker, før i tida brukte vi halvblanda eggehvit lady og strøk tynt utover det hele, men slikt vannsølemaling er vel ikke god fisk?

Jeg skal jo først av alt nå, gå over alt og sparkle i alle slags skader, pusse og slipe pent og rent. Derpå male den dyre grunninga akkurat der jeg har slipt. Så er da frågan om jeg så tar HELE veggflaten, også det som nå er lysebrun (stua er malt i en sånn lys sandbrun farge i 2001 oppå glassfibertapet)

Huset ble nemlig bygd i 2001. Og det ble malt innvendig FØR listverk og vindu. Altså vi har slått på alt av vinduskarmer, lister og pyntelister, alt av lakkert furu, etter at de strøka med sandbrun maling ble påført. Å ta ned listene er ikke aktuelt. Har prøvd. De er sprø sprø og knekker så lett så lett. Men de har en fantastisk furu treverk fargespill av alll sola gjennom årene, blitt litt glad i de listene :)

Og ja, bruker dere maskerings tape? Eller er dette bare for oss amatører som ikke er stødige nok? Jeg har nemlig listverk i furu, fot og taklist, har mest lyst å beholde den natur furu, og maskere den. Det å male disse furulistene, ser jeg mørkt på, de må pusses og i hvertfall grunnes, kan fort bli godt over halve jobben å få listene hvite...

Tilsist, er det nå på  vinteren det er best å male stueveggene? Jeg mener, nå som det er tørrt og kaldt, og noksåå stødig 23 grader inne, om sommeren har man jo opp verandadører og vinduer, vær vind og lukt av nygrilla svin siver jo inn om sommeren ....
Signatur
   #10
 6,693     Akershus     0
Jeg tror nok ikke du trenger heftgrunn på dine møbler. Så lenge du vasker og mattsliper bør du få god nok heft uansett.

I ditt tilfelle ville jeg ha fulgt rådet til psv021 og grunnet med kvist- og sperregrunn. Den forsegler kvister og hindrer ymse typer gjennomslag. I tillegg hefter den relativt godt. Sist jeg kjøpte Jotun kvist- og sperregrunn betalte jeg ca. 450 for 3 liter.

Jeg bruker stort sett maskeringstape når jeg maler. Har ikke så godt håndlag at jeg klarer meg uten. Unntaket er på gamle vinduer uten tettelister - da skraper jeg heller bort malingen fra vinduet når jeg er ferdig.

Maling på denne tiden av året kan ført og fremst være et poeng når man skal male panelvegger. Da er panelen gjerne på maksimalt "krympepunkt" i løpet av året. Så dersom panelen males nå er det mindre sjanse for krympesprekker de kommende årene. Jeg skjønner det slik at du ikke har panel, så da er ikke det så vesentlig.

Men det kan likevel være en fordel å unngå å male midt på sommeren da det er lettere å få regulert ned temperaturen til "riktig" nivå i de kaldere årstidene. Du nevner 23 grader - det synes jeg er altfor varmt når man skal jobbe med moderne malinger. De tørker noe så inni granskauen fort. Du bør derfor senke temperaturen til godt under 20 grader for å unngå at malingen tørker for fort.

Lukt av nygrilla svin om sommeren ville jeg ikke vært så bekymret for, ut over at det kan forstyrre konsentrasjonen Smile
Signatur