5,222
7
0
Rehabiliteringsgips.
224
0
Hei, driver og tenker litt på om man skal forsøke seg på rehabiliteringsgips. Har aldri vært borti dette tidligere, men likevel står det som enklere enn å orke å gå løs på veggene for å fjerne altfor mange lag med gammel tapet. Har tror at mer eller mindre hele huset er kledd med rupanel under eksisterende veggplater. Hvor vanskelig er det å jobbe med rehabiliteringsgips? Tenker da på sparkling og ikke minst hvordan feste dem best mulig. Vurderer også slette mdf plater, men gips er vel muligens billigere? Aldri vært borti gipsplater, men det bør ikke være umulig å få til?
Ta et rom først, et som det ikke er så nøye med. Se hvordan du får til sparklingen, om du blir fornøyd med resultatet og om du orker å ta hele huset.
Som sagt, øvelse gjør mester. Tror det gjelder spesielt godt for sparkling av gips. Men det er ingen umulighet
Men som det er sagt, øvelse gjør mester. Kjøp deg tre sparkelspader i ulik bredde, én til hvert lag med sparkel. Det kan virke litt unødvendig, men det gjør det mye enklere å få sparklet så bredt som du skal på hvert lag. Deretter bør du være nøye med å dra av overflødig sparkel - for mye sparkel betyr bare at du må pusse mye mer for å få det jevnt. Når du legger papirremse i den våte sparkelen ved første runde sparkling, pass på at den blir trykket ordentlig ned i sparkelen slik at du unngår luftlommer/blærer.
Pussing gjøres enklest og best med pussebrett på forlengerskaft. Rolige og jevne bevegelser er det beste, og har du ikke lagt på for mye sparkel går det ganske lett. Rolige og jevne bevegelser er også den beste måten for å unngå at pussestøvet fyller hele rommet.
Ellers finnes det lassevis med instruksjonsvideoer på Youtube, det er ingen skam å se gjennom noen av dem før du setter i gang :)
Når det gjelder slette MDF-plater har jeg ingen erfaring. Men jeg registrerer at enkelte på forumet har omtalt dem som svindel ettersom skjøtene visstnok ikke er så usynlige i virkeligheten som i reklamen.
Byggebolig på Facebook |
endte da opp med standardgips da dette var billigere da (4år sida)
konkluderte også med at det vart mindre antall skjøter, tok bedre opp ujamnheter i underlaget og enklere å fore ut vindu og dører (brukte ferdigmalte 12mm lister som vart kløyvd på langs)
I fall dette er korrekt oppbygging, ser jeg ikke hensikten med å sysle med tanken om rehabgips. Da er det jo bare å rive inn til rupanelet og bygge opp igjen veggene. Rupanelet gir godt feste og er dette ordenlig gammelt, vedder jeg på at platene kun er spikret og lette å fjerne.
Moralen er, prøv å unngå å kle inn dårlig håndverk. Det er bedre gjøre en jobb ordenlig enn å glatte over noe halvvegs.
Ellers er jeg enig med sistnevnte taler, rehabgips bruker jeg kun på kjøkken for å få underlag til flislegging og steder hvor det er knapt med plassen - hvor hver mm teller
Få platene ned og sett opp 12 mm gips, eventuelt sponplater med fiberduk.
Byggebolig på Facebook |