5,618
21
1
Smale trapper - fortsatt lovlige i ny bo-del av gammelt hus?
567
bare ett av gangen, helst
0
Hei. Jeg kikker på § 12-16 TEK10 med veiledning, minst 80 cm bredde - og så ser jeg en stor mengde smalere trapper på markedet.
Her vurderes det å gjøre kjeller (nå råkjeller med plass til rot) til del av leilighet. Bygget er et par generasjoner gammelt. Hva er det som da gjelder?
Blir alltid litt skeptisk til formuleringer som denne, fra http://www.trappekompaniet.no/trappeinfo/forskrifter-og-krav/ :
Og så må jeg innrømme at jeg ikke skjønner et kvekk av kravet om håndlist begge sider - det er jo ikke det på spiraltrapper?!?
Her vurderes det å gjøre kjeller (nå råkjeller med plass til rot) til del av leilighet. Bygget er et par generasjoner gammelt. Hva er det som da gjelder?
Blir alltid litt skeptisk til formuleringer som denne, fra http://www.trappekompaniet.no/trappeinfo/forskrifter-og-krav/ :
Vi sørger for at trappen din blir prosjektert i henhold til gjeldende lover og forskrifter.
Hvis det ikke er plass til en godkjent løsning gir vi beskjed om at foreslått løsning ikke er innenfor kravene, men allikvel brukbar.
Og så må jeg innrømme at jeg ikke skjønner et kvekk av kravet om håndlist begge sider - det er jo ikke det på spiraltrapper?!?
Her er bilder fra Oslo rådhus, hallen med trapp opp. Her er det trolig håndlist begge sider, men dersom du skal dra nytte av begge, så må du ha høy gorillafaktor.
Poenget er at dersom dobbel håndlist skal ha noen praktisk betydning, må trappa være smal nok. Svært mange offentlige trapper er ikke så smale.
(Flisespikkeri: det finnes knapt noen trapper som går i spiral. Helixtrapper finnes det mange av. Dersom en ser ned en dobbel helix ser det ut som om trappa danner en spiral. )
Edit: Om helix/spiral-trapper kan godkjennes eller ikke er vel kanskje beroende på mer enn formen? Her er en med håndrekke to sider: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Doouble-helix-Stairs-in-rome.jpg
Det gjør så de fleste "plassbesparende" spiraltrapper ikke er godkjent. Diameter må blandt annet være over to meter for å tilfredsstille fri bredde, og i tillegg er det minstekrav til inntrinn. Er vel krav til minst 15 cm inntrinn i indre ganglinje, eller noe slikt.
Rent praktisk, altså. Averteres det over en lav sko løsninger som er ulovlig å sette inn og bruke, og som avstedkommer ørten pålegg om endring?
Må de? Hvis trinnet går til "forkant" av midtstolpen, så begrenses vel ikke fri bredde av denne?
Svært mange av spiraltrappene som selges er ikke godkjent som interntrapp i bolig. Dette nettopp på grunn av det andre har skrevet om for liten fri bredde. Du må opp i 190 cm diameter for å få tilstrekkelig fri bredde. Fri bredden skal på en spiraltrapp måles fra utside sentersøyle til midten av rekkverk på yttersving. Ved en rett trapp skal man måle fra midten av spilerekke og inn til vegg. Endringer kan komme i nær fremtid på hvordan man skal måle fribredde, men foreløpig er det dette som gjelder.
"Håndlist kan stikke ut inntil 0,1 m på begge sider av trappen, uten at fri bredde reduseres. Trappebredde måles som angitt i NS 3932 Innvendige trapper." dette er klippet fra veiledning til TEK10.
Når det gjelder trappeløsninger i gamle hus heter det seg at ny løsning skal tilstrebe seg å nå dagens regler/normer, men at løsningen i det minste ikke skal bli dårligere enn eksisterende.
Når det gjelder håndlist på begge sider av trappen så er det et krav. Dette er også et fornuftig valg rent sikkerhetsmessig. Det man kan se er at mennesket forandrer gangvaner i trappen dess eldre vi blir. Når man ber et lite barn gå opp en trapp vil det gå i innersving og holde seg i spilene. Senere vil man gå i midten av trappen mens når man blir eldre vil gå i yttersvingen hvor trinnene er dypest. Da er det fornuftig å ha en håndløper som de eldre kan holde seg i.
På brede trapper gjelder andre regler. Det er her kravet om indre ganglinje kommer inn. I en vanlig boligtrapp gjelder ikke krav om indre ganglinje.
Terminologien på type trapp er følgende:
Intern trapp - trapp inne i en boenhet.
Hovedtrapp - Trapp som betjener flere boenheter (f.eks en firemannsbolig med felles trappegang)
Trapp med universell utforming - offentlige bygg, barnehage osv.
Ikke godkjent vil bety at man f.eks ikke har lov til å benytte overetasjen pga manglende rømningsmulighet. I ditt tilfelle vil man kanskje ikke få kjelleren godkjent, vel og merke dersom du ikke har andre utganger fra kjelleren. I verst fall vil man kunne bli nektet innflytting ved nytt hus dersom trappen ikke er godkjent.
Håper dette var litt oppklarende, spør gjerne hvis du lurer på noe annet eller ikke forstod mine svar.
Ha en fin dag.
Ser en på denne: http://www.namdalstrappa.no/trappemodeller/ litt ned på trapp i Empirestil, så ser en at vange og håndrekke krever sitt. Minimumsbredde for alt av trapper som svinger synes dermed å være minimum 175 cm, 15 cm mindre enn 190 som nevnt over.
Jeg la til grunn (0,8m fri bredde + 0,15m ekstra for svingtrapp)x2 + 0,1m sentersøyle... Kommer fort opp mot 2 meter da.
Poenget mitt var at man ofte like gjerne kan sette inn en vanlig repotrapp, kontra en godkjent spiraltrapp.
Det stemmer. Minimumsbredde vil gjerne ligge på 175 cm.
Grunnen til at mange ønsker seg en spiraltrapp er nettopp fordi de tror at denne er plassbesparende i forhold til en svingtrapp. Det er ikke korrekt dersom man skal ha en godkjent trapp.
Ved en høyde på 270 cm gulv til gulv vil man f.eks kunne ha en trapp med bredde 200 cm og dybde 162 cm. Eventuelt 190 * 167 cm.
Vi anbefaler generelt at man kjøper en svingtrapp dersom valget står mellom sving og spiraltrapp.