386    3    0  

Trapper og TEK17

 930     Bergen     0
Har en del utfordringer med trapper som jeg tegner inn i huset, så tenkte å ha en litt åpen tråd om emnet. Jeg har uselvstendige boenheter i underetasjen også, men de skal jo ikke bruke denne trappen hovedsaklig. I underetasjen har jeg selv et bibliotek/kontor og 2 boder, samt at teknisk rom ligger der. Jeg kommer med andre ord sjeldent til å bruke denne trappen. 

Lurer først av alt på 

1. dør inn til trappegang. 

Kan denne døren slå innover, altså inn i trappehuset?

Ser ingenting i TEK17 om det, bare at det må være 0.3m foran trappen.

Så hvis man faller inn i døren og døren åpner seg, så ruller man nedover og dauer? Altså, dette er mulig i henhold til TEK17?

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Vet ikke, men det er vel 1000 vis av slike trapper i eldre hus i Norge, kjellertrapp vi hadde som felles i Tronheim hadde i tillegg sving så du kunne rase helt ned. Men kan ikke huske at dette har vært omtalt som ulykkesårsak noen sted.
   #2
 3,535     0
Håper du ikke finner ut at det er forbudt Smile ... ihvertfall ikke ved renovering (da gjelder vel ikke TEK17-krav absolutt, ihvertfall ikke alle). Jeg planlegger å legge opp en ny rømningvei som vil gå via et repos på toppen av kjellertrappa. Hvis ikke døra kan slå ut over reposet må den slå inn i rommet, mot den som prøver å rømme ut.

Jeg foretrekker å ha en dør som slår utover, selv om det i teorien er mulig å falle ned kjellertrappa når man kommer ut på reposet. Den muligheten finnes jo uansett hvilken vei døra slår!
   #3
 322     Sørlandet     0
Jeg har ikke håndtert slike spørsmål i byggebransjen, men innen marine/offshore. Prøver bare å argumentere ut fra risiko her, kan være det står noe konkret detaljkrav et sted.

Slik jeg ser det så står det som forventet i TEK17.. et funksjonskrav:
"Trapper skal være lette og sikre å gå i.."

En dør som går innover, direkte mot en trappetrinn høres i utgangspunkt ikke optimalt ut av mange grunner.
- Risikerer å åpne døren på noen som kommer opp trappen, slik at den faller bakover. Går å håndtere med vindu i døren.
- Redusert bredde på trappen og ingen adkomst til håndløper på dørbladssiden med døren åpen. (Her kanskje TEK 17 krav faktisk teller?)
- Risikoen å falle ned i trappen om man faller mot døren ser jeg ikke som stor, men ja.. den er større enn med døren motsatt vei.
Går nok håndtere med valg av dørhåndtak, slik at ikke håndtaket åpner seg når man faller mot det.

Skulle dette være adkomst som brukes hyppig ville døren gått den andre veien ur risikosynspunkt. Eller så ville det vært et ordentlig repos. Med sjelden adkomst går det kanskje å snu døren, hvis der er gode grunner til det.

Vedr. argument om rømningsvei så er det vel ofte rømningsvei motsatt vei også? Fra underetasje og opp. I bygninger med få personer i, er det uansett ikke så viktig med åpningsretning da største problemet med åpningsretning er en folkmengde som presser fast døren.