(trådstarter)
   #41
 81     0
Hva er det avfallsmottaket skal dokumentere ved mottak av tanken?

En kvittering fra mitt firma på fjerning av oljetanken vil vel være godt nok for å kreve refusjon fra Enova? Hva jeg gjør med tanken, og hvordan den deponeres er vel en sak mellom meg/mitt firma , og stedet den deponeres?


Det er riktig at kunden som skal søke støtte fra Enova kun trenger kvittering fra firmaet ditt på at tanken er fjernet. Så er det opp til dere om dere renser tanken og leverer på avfallsmottak eller om dere leverer den som farlig avfall uten å rense den.

Avfallsmottak som skal ta imot en renset oljetank kan kreve at tanken er delt i to eller har et gassfrisertifikat. Det kan være lurt å kontakte avfallsmottak i kommunen på forhånd og forhøre seg om hva de krever.

   #42
 10,486     Akershus     0
Flott. Takk.

Som sagt, så har vi kontroll på dette med levering til godkjent mottak.
Signatur
  (trådstarter)
   #43
 81     1
Når man installerer en bergvarmepumpe, så gjør man vel ikke noe mer med gassdelen som når man installerer ett kjøleskap. I tillegg er det lavtrykk på vannet. Eneste er vel gjerne tappevannstilkoblingen som rørlegger er involvert i?

Nå er det jo sikkert mulig å gjøre endel egeninnsats rundt en bergvarmepumpe uansett som bidrar til å holde prisen nede, men hvordan kan for eksempel en nettbutikk selge en bergvarmepumpe hvis ingen får dekket noe fra Enova?


Da har jeg fått hentet en del svar rundt hva man kan gjøre av egeninnsats når man installerer varmepumpe.

Anbefalinger Enova gir er en generell informasjon til byggeiere for å gjøre eieren oppmerksom på at de får levert og montert varmepumpe fra en seriøs forhandler og ikke minst med tanke på service og garanti.

Enova forutsetter at de som får montert varmepumpe sikrer seg at montøren følger de lover og regler som gjelder for det utstyret som skal monteres. Mange varmepumper krever at montøren har F-gass sertifisering på grunn av at montøren gjør inngrep i kjølemediet i varmepumpen, men det fins unntak. De fleste væske/vann varmepumpene er av type monoblokk. Det vil si at varmepumpen er ferdig koblet med gass (kjølemediet). Rørlegger/montør kobler kun inn kollektorkurs, strøm og rør til det vannbårne systemet. Da stilles det ikke krav til F-gass sertifisering. Kun hvis det skal foregå service i kjølemediekretsen.


Jeg tror ikke det stilles krav i lovverket at det må være en rørlegger som monterer varmepumpe, men er det krav til F-gass sertifisert montør så må man forholde seg til regelverket. Enova gir støtte basert på fakturerte utgifter og forutsetter at søker sørger for at leverandør/montør følger lover og regler.
KE
   #44
 3,667     Hordaland     1
Takker for oppklarende svar Anette, er ganske sikker på at flere enn meg har lurt på dette.
   #46
 1,596     0
Synd å se hvor dyrt dette byråkratiet faktisk er - for tanken bank Enova er forsovet god. Men hvorfor ikke gjør dette enklere? Momsfritak, for eksempel?
   #47
 1,596     0
Spørsmål:

Vi ønsker å installere vannmantlet peisinnsats, men etter endring i forskriftene ble "fritaket" som disse ble installert og godkjent under plutselig fjernet 1 April 2014. Da produsent av peisinnsats ser på kostnaden av en Sintef/akkreditert instans ikke er regningssvarende sett opp mot antall solgte enheter i Norge - så blir resultatet der etter.

Ingen Sintef-papirer på modellen vi ønsker oss, ingen feiervesen som godkjenner installasjonen. Støtter Enova denne type tiltak?

Finnes det andre alternativer til å montere en konvensjonell peisinnsats, som avgir all sin varme til rommet den står i? Vårt ønske er å få minst mulig avgitt varme i rommet peisinnsatsen står i, og mest mulig til akkumulatortank for vannbåren varme og forbruksvann.

Er Enova interessert i å bistå med finansiering av testing og dokumentasjon?
Hva var tanken bak endringen i forskriften?
Er det snakk om endringer i forskriftene i nær fremtid?

Og - gir §8-52 fritak for reglene fortsatt?
http://www.dsb.no/no/Rettskilder/Regelverk/Oppslagsverket/3906/3907/7798/8001/8005/

Hva regnes som et maganiserende ildsted - kvalifiserer ikke en vannmantlet peisinnsats til dette? I følge denne veiledningen, er ikke en vannmantlet peisinnsats fritatt?

Men hva skriver så http://norskvarme.org/milj%C3%B8-og-samfunn/ ?



   #48
 10,486     Akershus     0
Det greiene der er helt galskap.
Fritaket gikk på at en magasinerende ovn vil man normalt fyre med full trekk. "nedover i Europa" tester man bare med full trekk. Det er altså kjente tall på fulltrekk-fyring.
I Norge derimot, skal man også ha test med redusert trekk, da mange hiver ovnen full av ved, struper trekken og går og legger seg. Da blir det så "jevn og god varme", må vite.

Meningen med fritaket var altså at en ovn som normalt vil fyres med full trekk pga. at den er magasinerende og ikke overoppheter rommet den står i, ikke trenger å testes med redusert trekk.

Dette er jo tilfellet for alle ovner/peiser som er magasinerende, uansett hvordan det foregår. Dessverre går ikke alltid logikk og regler sammen, og unntaket gjelder kun ovner/peiser som er magasinerende i seg selv. At ovnen/peisen IKKE KAN benyttes uten magasinerende tank tilkoblet, og at den derved ikke er mulig å bruke uten at den magaisnerer varme, nei se, det er ikke bra nok for norske myndigheter Sad .
Signatur
   #49
 1,596     0
Ja, det er helt skrullete spør du meg. Det er mye som vitner om at forskriftene utarbeides og vedtas bak skrivebord fjernt fra virkelighetens verden... Og dette skjer jo stikk i strid med intensjonene til Enova, blant andre - samt setter en supereffektiv stopper for både forbrukere, leverandører av alternative energiløsninger og ikke minst produsenter som vil tilby sine produkter på det norske markedet.

"Det er typisk norsk å være god" sa Jens, de glemte å sitere hele utsagnet: "- i Molbopolitikk!"
KE
   #50
 3,667     Hordaland     0
Nå som verden har blitt enige i Paris om å begrense temperaturøkningen vil vel Enova få mer penger å rutte med? Sikkert for tidlig å svare på det men bør ikke alle satsene øke nå for å oppmuntre til oppgraderinger?