#21
 9,677     Kysten     0
Tviler på at det er takpapp ute ;D da hadde huset vært pill råttent. Det er nok veggpapp.

   #23
 627     Bergen     0
I mitt 50 år gamle hus har de brukt opp hver minste bit av asfaltplatene, som har resultert i et veldig utett puslespill av en vegg. -Om ikke kledningen var luftet, var ihvertfall hele veggkonstruksjonen det. -Det i lag med meget sparsommelig bruk av isolasjon, har nok gjordt sitt til at det har gått fint å dusje rett på veggene i to åpenbart utette bad.
Men jeg tror igrunnen ikke at dette er den optimale løsningen på råteproblemer, så nå blir det vind- og dampsperre rundt den nye isolasjonen.. Wink
   #24
 9,677     Kysten     0
Takpapp er myyye tettere en plast. Så om du hadde hatt plast på utsiden av huset, så hadde det "pustet" mer enn med takpapp.

Pussig med disse husene som "puster" har de gjeller eller lunger.
   #26
 752     1

Om de kalte det veggpapp i den tiden vet jeg ikke, men jeg kan love deg, det er samme tykke slaget som er på taket!



Er nok asfaltimpregnert papp, mulig den er tykkere enn den som selges i dag. Og ja, den er rimelig vanntett.

Boligbyggerne: Vil ikke si at asfaltpapp er tettere enn plast, men den er definitivt tykkere og mer slitesterk.
   #27
 9,677     Kysten     0
Det er mye mer damptett. Det er derfor asfaltunderlag blir brukt som dampsperre i svømmehaller.

   #29
 752     0
TiaZzz, du har et veldig godt poeng - og det virker som om mange "glemmer" at fukt også kan trenge inn i konstruksjonen utenifra.

Selv om vinterluft omtales som "kald og tørr" er den slettes ikke uten vann. Ved passivhus risikerer man at kondenseringspunktet blir liggende dypt i veggen - og at dette ikke får tørke skikkelig ut pga. isolasjonstykkelse.

Det er altså ikke bare "absolutt" diffusjonstetthet på innside som er avgjørende, men også klima - eller luftfuktighet og temperaturer på utsiden.

Med andre vil mange individuelle faktorer spille inn. Tenk dere et passivhus på innlandet nede ved et elveløp som ikke fryser. Store svingninger i temperatur og luftfuktighet. Dersom luft (vann) kondenserer i veggen må den få mulighet til å fordampe igjen. Det vil være en utfordring for et hus med tykke, isolerte vegger.
   #30
 9,677     Kysten     0
Luftfuktigheten ute har selvsagt litt å si. Tørr luft ute tar til seg fukt fra veggen gjennom luftespalte bak kledning.   Men om det er så kaldt at fukten fryser i veggen tar det tid å få det ut. Uansett mange teorier rundt dette.

En artig sak en kan se på fuktig stenderverk i råbygg er når det er skikkelig kaldt så fryser fukten ut av stokken. Om en da børster av rimet så er stokken rimelig tørr når mildværet kommer.

Det er veldig skjeldent fuktvandringen går inn i veggen utenfra, da må det i såfall være kaldere inne enn ute.