#41
 9,677     Kysten     0
Enig i den oppsummeringen. Men det vil uansett bli lavere rf inne ved balansert vent. Og vegger har stortsett inntrukket dampsperre så jeg tror ikke dette vil utgjøre noe stort problem i normalt vestlandsklima ihvertfall. Vindkreftene vil heller ikke ha samme påvirkning i og med at det bygges tettere vindsperre.

   #42
 1,098     Østfold     0
Skjønner ikke hvorfor det ikke er større fokus på mur i passivhus. De har fine egenskaper når det gjelder fukt og stabiliserer og magasinerer varme. Boligen min er delt i to med en 30 cm tykk teglmur (varm på begge sider) Når denne er gjennomvarm så tar det et par dager før huset blir kaldt om man slutter å fyre.
Ytterveggene er 40 cm tegl, og virker utjevnende slik at solvarme fra dagtid først kommer gjennom veggen på kveld/natt når man trenger det. Om sommeren holder det med litt lufting for å kvitte seg med overskuddsvarme. Ingen behov for kjøling.

   #43
 3,997     Oppland     0
Det er større fokus på massivtre, siden det har en mye større miljøprofil (betong er en miljøsynder av rang), samt at treverk faktisk isolerer litt, ikke er det avskrekkende priser i forhold til andre byggemåter.

Dessuten har massivtre mye av disse fordelene du nevner, som jevn temperatur og luftfuktighet.
   #44
 9,677     Kysten     0
Mur har jeg også tro for å stablisere inneklima. Grunnmuren min er isolert kun på utsiden. Tror det er bra saker.
   #45
 3,387     0
Både treverk og betong har egenskaper en kan benytte seg av ved bygging. Betong har enorme termiske egenskaper og kan lagre store mengder termisk energi slik at ved å utnytte disse egenskapene i betongen kan en benytte betong til å jevne ut temperatursvingninger gjennom døgnet. Noen boliger bygges med en diger betongsøyle midt i huset, uisolert, som treffes av solen. Denne tar da opp varme gjennom dagen og avgir den gjennom natten.

Boliger med assive trevegger, enten i form av laft eller slik som de boligene Incognito forhandler som haren massiv trekjerne midt i veggen har utrolig flotte termiske egenskaper med kjølig og god innetemperatur inne om dagen pluss at behandlet massivtre er gunstig ved brann gjennom at selv om treverket brenner så bruker en brann lang tid på å trenge gjennom en 15 til 20 cm massiv trevegg.

Jeg har sett laftede bygg brenne ned og det er skikkelig brann før det trenger gjennom er laftet vegg. Her er jo selvsagt betong også formidabel. En massiv betongvegg er nærmest ugjennomtrengelig for brann.

Så både massiv tre og betong har en masse gode egenskaper som en ikke finner i vegger som er bygget av stendere/isolasjon. Men det er det med priser igjen da. Og mange av egenskapene i stender/isolasjon er gode om det bygges riktig etter nyere kunnskap.

Poenget er at de kunne faktisk bygge svært gode hus tidligere. Både i mur/betong og massiv treverk. Det har dagens håndverkere lett for å glemme.
   #46
 9,677     Kysten     0
Jeg tror jeg har truffet bra med bruk av material. Huset er kjølig på de varme dagene. Det gamle huset blir alt for varmt på de samme dagene. Jeg er overbevist om at det er plassering av vindu og i tillegg massiv mur inne i huset som gjør forskjellen.

   #48
 3,258     Akershus     0
Ut fra erfaring med murhus i "syden" så er jeg enig i at de er kjølige utover dagen, men den store ulempen er jo at de er varme som en bakerovn langt utover natta.

Ikke noe stas å legge seg på kokvarme soverom, uansett hva huset er bygd i.
-----------------------

Men forøvrig enig, det er mye i byggetradisjon og materialvalg som har noe for seg.
Signatur
   #50
 3,387     0
Jeg har store vinduer mot øst-sør og god isolasjon uten mur og massivtre og er helt avhengig av utvendig solskjerming for å unngå at huset blir ulidelig varmt når sola står på fra morgenen av.

Den balanserte ventilasjonen bidrar egentlig så godt som ingenting til redusksjon av lufttemperaturen. Og jeg ser det er en del som sliter med at husene blir for varme om sommeren. Om jeg lar den balanserte ventilasjonen gå som normalt, slår av varmegjennvinningen og bruker kun innvendige lamellgardiner vildet på solrike dager sikkert ende opp på godt over tretti grader i stua. Men jeg har bare ikke orket kjøre det eksperimentet helt ut enda.

Men uten mur eller massivt tre til å ta opp en stor del av den termiske energien vil boliger med store vinduer omsette enorme mengder energi til økt temperatur.

Løsningene på dette problemet har det vært fokusert alt for lite på. Det å velge vinduer med demping slik at det ikke slipper inn masse energi er en løsning jeg finner noe korttenkt. Det er gunstig om sommeren med et overskudd av energi, men om vinteren vil jeg gjerne ha innså mye energi som mulig for å redusere kostnader til fyring. Det er jo en av grunnene til at jeg har investert i et varmeanlegg som er raskt å regulere, nettopp for å kunne takle samspillet med andre energikilder som er litt uberegnlige. Slik som solvarme gjennom vinduene.

For egen del er mini-screen en løsning. Disse hindrer innslipp av energi om sommeren og de hindrer innsyn på dagtid. Da kan jeg benytte lamellgardinene på sen kveld og natt. Her er det aldri storm siden vi ligger skjermet til ca 1500 meter fra sjøen og mni-screen kan trekkes ned om våren og trekkes fra omhøsten. Ikke er de dyre heller i forhold til det meste annet. En ulempe en kan trekke frem er mangelen på mulighet til å styre de med motor.