Det ser ut for meg som et slikt nymotens lavenergi/passivhus har så lavt energibehov at det er lite å hente på kreative og kostbare oppvarmingsløsninger?
Men det ser også ut som mange mener at energibehovet til varmtvann er større enn de teoretiske modellene tilsier ( pga høyere forbruke).
Kan noen gi meg edruelige estimat på hvor mye vv to forskjellige husholdninger bruker, begge bor i en enebolig på under 150m2 (lavenergi/passiv/aktivhus) ;
a) to voksne og tre barn
b) to voksne
Riktig interessant blir det visst noen i tillegg kan vise meg et regnestykke som sier at dette er mest fornuftig å dekke med en vanlig bereder uten noe "fjas".
Eller at dette lønner det seg å ha sånn eller sånn "energisparedingsvarmepumpesolfangerpanel" på (ta hensyn til lånekostnader på alle investeringer)
Vi kan like det eller ikke men dette er de husene vi skal bygge og bo i , fra NÅ !
Signatur
Jeg kan ingenting, og veit ingenting!
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
Hei, Kan komme med noen innspill her, siden jeg har bygget og bor i lavenergi bolig, rekkehus. Sjekket tallene mine her, og fra 01. februar 2010 til 01.februar 2011 var forbruket:
Fjernvarme: 5720 kWt strøm: 10 976
som gir et forbruk på 16 696kWt per år. Dette inkluderer alt. 2 voksne og 2 barn. Huset er et rekkehus på 137m2 med innlagt fjernvarme fra Lyse. Fjernvarmen sørger for varmtvann og varme til termostatstyrte radiatorer i huset samt varme i baderomsgulvene. Vi har ikke varmtvannsbeholder, men en varmeveksler som varmer vannet "on demand" fra fjernvarmen.
husene er bygget meget tette. Mitt ble kontrollmålt til 0,56 utskiftninger pr time som er omtrent passivhus standard. Varmegjenvinningsanlegget bevarer ca 80% av varmen i luften som skiftes.
Jeg kunne antakeligvis skrevet en bok om erfaringene mine i dette prosjektet, det er mye å ta tak i når det gjelder gjennomføring av lavenergi og passivhus prosjekter. Kort sagt mangler det helhetlig tenkning omkring hvordan et slikt hus som dette fungerer i praksis. mange fagfolk gjør ting på sin måte og så blir resultatet bare helt rart og upassende.
I vårt/mitt tilfelle er husene bygge i 4 etasjer for maksimal tomteutnyttelse. kjekt med gratis trening, men slitsomt å bevege seg mellom vaskekjeller og soverom. Har de kvinnelige arkitektene hatt familie og barn når de tegnet dette? tvilsomt.
Husene er i utgangspunktet utstyrt med 5 ovner som varmer med fjernvarme. Jeg har skrudd ned 4 av dem, og har 1 igjen på kjøkkenet som går på om natten noen få døgn om vinteren, ellers blir fjernvarme brukt mest til oppvarming av varmtvann.
Og det mest typiske: 8 av årets 12 mnd går jeg i t skjorte og shorts inne, for ikke å konstant svette. kvikksølvet viser konstant 26 grader i stuen. All oppvarming er av, kun belysning som er på. Og her er kanskje litt av poenget. Det virker ikke som om noen arkitekter eller andre fagfolk som har prosjektert her, har tenkt på at belysning (og flatskjermer bla) bidrar enormt til oppvarming av en lavenergibolig. dette har de ikke tatt hensyn til. Nå er det riktig nok jeg som har ettermontert ca 45 stk 12V spotter med 35W pærer i, disse skal nå skiftes til et LED system. men likevel. Oppvarmingsbehovet i disse boligene er kraftig overvurdert. På julaften for noen år siden var det 10 minusgrader ute. Inne i stuen skrudde jeg på gode gammeldagse glødepærer på juletreet. Etter at pinnekjøttet var fortært og vi satt oss i stuen viste termometeret 28 grader. Det var bare å skru av juletreet og åpne døren, så kuldegradene kunne gjøre sitt.
Videre har jeg tenkt å skifte lufteanlegget (som idag er et Villavent vr-400 ev/b /3 ) med noe som er mye mer fremtidsrettet, nemlig en anlegg med innebygget varmepumpe som også kan "kjøres i revers" og kjøle boligen også: https://www.google.no/search?q=nilan+vp Nilan VP. Det har liten hensikt å kjøle hele tiden om sommeren, men det er greit å kjøle rundt leggetid, slik at man får litt kjølig soverom.
Ting å huske på for fremtiden ved bygging av lavenergi/passiv/plusshus:
-Fjernvarme: HELT unødvendig! Boligene trenger ikke det for oppvarming. Varmtvann kan heller varmes av en luft til vann varmepumpe med heatrecovery til kaldtvann og evt El-kolbe eller en "eldhus løsning" ala Rolf Wee. Infrastrukturen som bla Lyse legger ned i Stavanger regionen er bortkastede penger. Det er dessverre politikk som gjør at de alikevel bygger det, fordi kommunene er storeiere i Lyse, og kommunene PÅLEGGER nybyggprosjekter å bruke fjernvarme under påskudd av at det er miljøvennlig.
- Halogenpærer og glødelamper generelt tilfører for mye varme (ihverfall i 8 mnd av året i sørnorge) LED lys blir det eneste rette å bruke.
- Installer en ventilsjonsvarmepumpe som Nilan eller andre tilsvarende teknologier, evt Eldhus av Wee import. Ventilasjonsvarmepumpe i kombinasjon med heat-recovery for varmtvann kan gi "gratis" kjøling om sommeren, samt varme/kjøle hele boligen med varmepumpe.
- Ikke bygg hus på 4 etasjer :-)
Tilslutt kan jeg si at luftkvaliteten føles veldig god. selv om det er varmt inne, så er luften frisk, siden den hele tiden skiftes gjennom lufteanlegget. Frister ikke å bo i et hus uten aktiv luftutskiftning lenger...
Det meste av myndigheters og organisasjoners snakk om passiv og plusshus er bare tullprat. Hvem vil vel bo i et passivhus? Et bygg som eser ut som en bunkers hvor en springer i trapper mellom ulike rom som er stablet i høyden for å få en kompakt bygningskropp. Samtidig er varmeinnstråling ikke håndtert på en skikkelig måte og husene blir ulidelig varme store deler av året.
Hvem skal ta regningen for disse dyre husene. Å bygge en bolig med 0,7 vinduer, ekstra isolasjon i grunn, tak og vegger koster myye penger ekstra, avanserte tekniske løsninger til diverse, LED-belysning. Her snakker vi hundretusener. Penger som er bortkastet. Det er investeringer en aldri får igjen. Ikke før strømmen koster 10 kr pr kwt og det skjer ikke mens noen som leser dette er i live.
Det er heller ingen som besitter noen skikkelig kompetanse som gidder hjelpe en vanlig husbygger. Ring til Enova og si at du ønsker bygge et meget energiøkonomisk hus. Svaret er bare svada; Ja da må du ha mye isolasjon og godt isolerte vinduer. Det vet mora mi allerede og hun er absolutt ingen kapasitet på området .
Nei det er fryktelig mye tullprat ute og går og svært lite reel kompetanse. Og regningen for kalaset dyttes i fanget på allerede utfattige husbyggere. For ikke å snakke om de som sitter igjen med boliger som er svært lite brukervennlige og uutholdelige varme deler av året.
I Tyskland måtte man i begynnelsen gå på kurs for å lære å bo i et passivhus. Man fikk opplæring i å bruke lite vann ved koking av mat, slukke lys som var unødvendig, ikke vaske klær oftere enn nødvendig, etc etc. Sveising og badstue er ikke særlig populært som aktivitet i et passivhus i alle fall.
I Tyskland bygget de et plusshus nylig og der var det også egen ladestasjon for bil, problemet er bare at boligen kostet noe sånn som to millioner euro. Hvem har råd til slikt?
Mitt mantra holder stikk i kveld også "Jeg kan ingenting, og veit ingenting!"
Jeg bor i et rekkehus fra 1980,60m2 x to etg. naboer på begge sider, tilsynelatende bygget i fylla og bakrus. Vi har en vedovn, som ikke har vært i bruk på 6, seks, år.
10cm isolasjon i yttervegger, 15cm "tråkket ned til 10" på loft, antatt 5cm i gulv på grunn.
I dette kråkeslottet bor jeg og min frue og ca 50% av tiden er det to ungdommer i huset.
Vi er relativt renslige, dusjer ofte, skyller oppvasken med varmt vann og har det relativt varmt.
Det står en Villavent (uten gjenvinning) og suger ut varme året rundt, dag og natt.
Relevante oppgraderinger siden byggeår er skifting av vvb for 10år siden, altså ikke ny og superisolert. Bytte av vinduer og ytterdører for ca to år siden (u-verdi 1.0-1.2), dette medførte en årlig reduksjon i el-forbruket på ca 2000kwh.
Vi har nå et årlig forbruk av energi ( kun el.) på 16-18000kwh.
Hvor jeg vil med dette?
Jo, hvordan i hule heite er det mulig å ende opp med samme energibruk i et nytt "enøkhus" 30 år seinere???
(ikke meningen å fornærme noen, jeg bare skjønner det ikke)
Signatur
Jeg kan ingenting, og veit ingenting!
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
-Hindre mennesker i å få tak i billige tomter.. masse av dem der ute, som ikke blir lagt ut. Man trenger ikke å utnytte matjord. -Legg på dem usedvanlig harde krav til å bygge hus, TEK10, Nullhus, Plusshus -Ikke la dem få gjøre noe med huset sitt, sørger for at snekker, rørlegger, elektrikker osv fortsatt har en jobb. -Før en uansvarlig rentepolitikk for lenge
Hva er resultatet?
En befolkning som setter seg i hodestups gjeld, hjulpet av billige renter, ingen politisk vilje til å frislippe tomter.. i tillegg gjøre alt dyrere og dyrere ved for harde krav. Da har man en befolkning som er avhening av et politisk styre som legger opp til å styre livet til befolkningen.
Når man heller kunne hatt lett tilgang på tomter, folk kunne bygget mye av huset sitt selv, hatt mindre i lån, mer fritid.. og ikke være så avhening av et politisk styre som ønsker å guide befolkningen der de vil med økonomisk pressmiddel.
Jeg ville nok bygget meg et passiv hus om valget var mitt.. problemet er at jeg vil ikke at regjerningen skal gjøre meg til en gjeldsslave store deler av livet mitt, ved å presse priser opp i skyene ved latterlige strenge krav og nesten ikke la meg gjøre noen ting selv!
Men det ser også ut som mange mener at energibehovet til varmtvann er større enn de teoretiske modellene tilsier ( pga høyere forbruke).
Kan noen gi meg edruelige estimat på hvor mye vv to forskjellige husholdninger bruker, begge bor i en enebolig på under 150m2 (lavenergi/passiv/aktivhus) ;
a) to voksne og tre barn
b) to voksne
Riktig interessant blir det visst noen i tillegg kan vise meg et regnestykke som sier at dette er mest fornuftig å dekke med en vanlig bereder uten noe "fjas".
Eller at dette lønner det seg å ha sånn eller sånn "energisparedingsvarmepumpesolfangerpanel" på (ta hensyn til lånekostnader på alle investeringer)
Vi kan like det eller ikke men dette er de husene vi skal bygge og bo i , fra NÅ !
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
Kan komme med noen innspill her, siden jeg har bygget og bor i lavenergi bolig, rekkehus.
Sjekket tallene mine her, og fra 01. februar 2010 til 01.februar 2011 var forbruket:
Fjernvarme: 5720 kWt
strøm: 10 976
som gir et forbruk på 16 696kWt per år. Dette inkluderer alt. 2 voksne og 2 barn. Huset er et rekkehus på 137m2 med innlagt fjernvarme fra Lyse. Fjernvarmen sørger for varmtvann og varme til termostatstyrte radiatorer i huset samt varme i baderomsgulvene. Vi har ikke varmtvannsbeholder, men en varmeveksler som varmer vannet "on demand" fra fjernvarmen.
Detaljer om boligfeltet (selvbyggerfelt med 73 hus) finner dere her:
http://www.arkitektur.no/?nid=115437#t-75039
husene er bygget meget tette. Mitt ble kontrollmålt til 0,56 utskiftninger pr time som er omtrent passivhus standard. Varmegjenvinningsanlegget bevarer ca 80% av varmen i luften som skiftes.
Jeg kunne antakeligvis skrevet en bok om erfaringene mine i dette prosjektet, det er mye å ta tak i når det gjelder gjennomføring av lavenergi og passivhus prosjekter. Kort sagt mangler det helhetlig tenkning omkring hvordan et slikt hus som dette fungerer i praksis. mange fagfolk gjør ting på sin måte og så blir resultatet bare helt rart og upassende.
I vårt/mitt tilfelle er husene bygge i 4 etasjer for maksimal tomteutnyttelse. kjekt med gratis trening, men slitsomt å bevege seg mellom vaskekjeller og soverom. Har de kvinnelige arkitektene hatt familie og barn når de tegnet dette? tvilsomt.
Husene er i utgangspunktet utstyrt med 5 ovner som varmer med fjernvarme. Jeg har skrudd ned 4 av dem, og har 1 igjen på kjøkkenet som går på om natten noen få døgn om vinteren, ellers blir fjernvarme brukt mest til oppvarming av varmtvann.
Og det mest typiske: 8 av årets 12 mnd går jeg i t skjorte og shorts inne, for ikke å konstant svette. kvikksølvet viser konstant 26 grader i stuen. All oppvarming er av, kun belysning som er på. Og her er kanskje litt av poenget. Det virker ikke som om noen arkitekter eller andre fagfolk som har prosjektert her, har tenkt på at belysning (og flatskjermer bla) bidrar enormt til oppvarming av en lavenergibolig. dette har de ikke tatt hensyn til. Nå er det riktig nok jeg som har ettermontert ca 45 stk 12V spotter med 35W pærer i, disse skal nå skiftes til et LED system. men likevel. Oppvarmingsbehovet i disse boligene er kraftig overvurdert. På julaften for noen år siden var det 10 minusgrader ute. Inne i stuen skrudde jeg på gode gammeldagse glødepærer på juletreet. Etter at pinnekjøttet var fortært og vi satt oss i stuen viste termometeret 28 grader. Det var bare å skru av juletreet og åpne døren, så kuldegradene kunne gjøre sitt.
Videre har jeg tenkt å skifte lufteanlegget (som idag er et Villavent vr-400 ev/b /3 ) med noe som er mye mer fremtidsrettet, nemlig en anlegg med innebygget varmepumpe som også kan "kjøres i revers" og kjøle boligen også: https://www.google.no/search?q=nilan+vp Nilan VP.
Det har liten hensikt å kjøle hele tiden om sommeren, men det er greit å kjøle rundt leggetid, slik at man får litt kjølig soverom.
Ting å huske på for fremtiden ved bygging av lavenergi/passiv/plusshus:
-Fjernvarme: HELT unødvendig! Boligene trenger ikke det for oppvarming. Varmtvann kan heller varmes av en luft til vann varmepumpe med heatrecovery til kaldtvann og evt El-kolbe eller en "eldhus løsning" ala Rolf Wee. Infrastrukturen som bla Lyse legger ned i Stavanger regionen er bortkastede penger. Det er dessverre politikk som gjør at de alikevel bygger det, fordi kommunene er storeiere i Lyse, og kommunene PÅLEGGER nybyggprosjekter å bruke fjernvarme under påskudd av at det er miljøvennlig.
- Halogenpærer og glødelamper generelt tilfører for mye varme (ihverfall i 8 mnd av året i sørnorge) LED lys blir det eneste rette å bruke.
- Installer en ventilsjonsvarmepumpe som Nilan eller andre tilsvarende teknologier, evt Eldhus av Wee import. Ventilasjonsvarmepumpe i kombinasjon med heat-recovery for varmtvann kan gi "gratis" kjøling om sommeren, samt varme/kjøle hele boligen med varmepumpe.
- Ikke bygg hus på 4 etasjer :-)
Tilslutt kan jeg si at luftkvaliteten føles veldig god. selv om det er varmt inne, så er luften frisk, siden den hele tiden skiftes gjennom lufteanlegget. Frister ikke å bo i et hus uten aktiv luftutskiftning lenger...
Samtidig er varmeinnstråling ikke håndtert på en skikkelig måte og husene blir ulidelig varme store deler av året.
Hvem skal ta regningen for disse dyre husene. Å bygge en bolig med 0,7 vinduer, ekstra isolasjon i grunn, tak og vegger koster myye penger ekstra, avanserte tekniske løsninger til diverse, LED-belysning. Her snakker vi hundretusener. Penger som er bortkastet. Det er investeringer en aldri får igjen. Ikke før strømmen koster 10 kr pr kwt og det skjer ikke mens noen som leser dette er i live.
Det er heller ingen som besitter noen skikkelig kompetanse som gidder hjelpe en vanlig husbygger. Ring til Enova og si at du ønsker bygge et meget energiøkonomisk hus. Svaret er bare svada; Ja da må du ha mye isolasjon og godt isolerte vinduer. Det vet mora mi allerede og hun er absolutt ingen kapasitet på området .
Nei det er fryktelig mye tullprat ute og går og svært lite reel kompetanse. Og regningen for kalaset dyttes i fanget på allerede utfattige husbyggere. For ikke å snakke om de som sitter igjen med boliger som er svært lite brukervennlige og uutholdelige varme deler av året.
I Tyskland måtte man i begynnelsen gå på kurs for å lære å bo i et passivhus. Man fikk opplæring i å bruke lite vann ved koking av mat, slukke lys som var unødvendig, ikke vaske klær oftere enn nødvendig, etc etc. Sveising og badstue er ikke særlig populært som aktivitet i et passivhus i alle fall.
I Tyskland bygget de et plusshus nylig og der var det også egen ladestasjon for bil, problemet er bare at boligen kostet noe sånn som to millioner euro. Hvem har råd til slikt?
Takk, justin case
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
Melder meg på her, godt med litt synspunkter fra noen som bor i passivhus. :)
Det hadde også vært flott å høre om dine erfaringer etter en tid ved bruk av LED i stedet for 35W pærer.
Det er ingen grunn til panikk eller dommedagsprofetier ennå.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Jeg bor i et rekkehus fra 1980,60m2 x to etg. naboer på begge sider, tilsynelatende bygget i fylla og bakrus. Vi har en vedovn, som ikke har vært i bruk på 6, seks, år.
10cm isolasjon i yttervegger, 15cm "tråkket ned til 10" på loft, antatt 5cm i gulv på grunn.
I dette kråkeslottet bor jeg og min frue og ca 50% av tiden er det to ungdommer i huset.
Vi er relativt renslige, dusjer ofte, skyller oppvasken med varmt vann og har det relativt varmt.
Det står en Villavent (uten gjenvinning) og suger ut varme året rundt, dag og natt.
Relevante oppgraderinger siden byggeår er skifting av vvb for 10år siden, altså ikke ny og superisolert. Bytte av vinduer og ytterdører for ca to år siden (u-verdi 1.0-1.2), dette medførte en årlig reduksjon i el-forbruket på ca 2000kwh.
Vi har nå et årlig forbruk av energi ( kun el.) på 16-18000kwh.
Hvor jeg vil med dette?
Jo, hvordan i hule heite er det mulig å ende opp med samme energibruk i et nytt "enøkhus" 30 år seinere???
(ikke meningen å fornærme noen, jeg bare skjønner det ikke)
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
Jeg går med byggeplaner og er helt og fullt innstilt på å bygge lavenergi/passivhus, intil det motsatte er bevist
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
-Hindre mennesker i å få tak i billige tomter.. masse av dem der ute, som ikke blir lagt ut. Man trenger ikke å utnytte matjord.
-Legg på dem usedvanlig harde krav til å bygge hus, TEK10, Nullhus, Plusshus
-Ikke la dem få gjøre noe med huset sitt, sørger for at snekker, rørlegger, elektrikker osv fortsatt har en jobb.
-Før en uansvarlig rentepolitikk for lenge
Hva er resultatet?
En befolkning som setter seg i hodestups gjeld, hjulpet av billige renter, ingen politisk vilje til å frislippe tomter.. i tillegg gjøre alt dyrere og dyrere ved for harde krav.
Da har man en befolkning som er avhening av et politisk styre som legger opp til å styre livet til befolkningen.
Når man heller kunne hatt lett tilgang på tomter, folk kunne bygget mye av huset sitt selv, hatt mindre i lån, mer fritid.. og ikke være så avhening av et politisk styre som ønsker å guide befolkningen der de vil med økonomisk pressmiddel.
Jeg ville nok bygget meg et passiv hus om valget var mitt.. problemet er at jeg vil ikke at regjerningen skal gjøre meg til en gjeldsslave store deler av livet mitt, ved å presse priser opp i skyene ved latterlige strenge krav og nesten ikke la meg gjøre noen ting selv!
Føler jeg ble litt amper..
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.