1,652    9    1  

Hvilket forliksråd skal saken opp i?

 188     0
Har kjøpt en nybygd hytte på fjellet der elektriker hevder at jeg har gjort ekstrabestillinger på leveransen, noe jeg mener jeg ikke har gjort. Vi er enige om at vi er uenige. Elektriker sitt inkassoselskap har sendt saken til forliksrådet i kommunen der hytta ligger. Jeg mener at saken skal til forliksrådet i den kommunen jeg bor. Hvem har rett?

   #2
 1,519     Akershus     0
Det kommer an på hva dere konkret krangler om.. Utgangspunktet er at ditt alminnelige verneting er der du bor jf tvl 4-4. Man har noen unntak i 4-5. Dersom du mener søksmål er anlagt i feil verneting påberoper du deg det når forliksklagen er en realitet så tar retten stilling til det.
  (trådstarter)
   #3
 188     0
Det kommer an på hva dere konkret krangler om.. Utgangspunktet er at ditt alminnelige verneting er der du bor jf tvl 4-4. Man har noen unntak i 4-5. Dersom du mener søksmål er anlagt i feil verneting påberoper du deg det når forliksklagen er en realitet så tar retten stilling til det.


Som sagt så krangler vi om tilleggstjenester som elektrikker mener han har utført.

Eksempel: elektrikker mener at han har hatt mer arbeid på kjøkken siden jeg satt inn kjøkken selv og ikke borret ut 73 mm hull til vegg bokser i kjøkkenskap. Jeg boret kun til røret og dro røret igjennom. Jeg trodde elektrikker skulle sette opp utenpåliggende stikkontakter inne i skapet. Dette gjelder 4 hull og elektrikker krever arbeid for 2 timer. Jeg har ikke bestilt innfelt stikk, men elektrikker mener at han måtte gjøre det i forbindelse med strekkavlastning...

Jeg ba elektrikker om å feste taklampene (3 stk) i takboksen fremfor å feste dem i panelet i taket. Lampene var beregnet for å feste i takboks. Dette skal elektrikker ha 2 timer arbeid for. Dette regnet jeg med at han ikke tok noe ekstra for...

Jeg la opp noen tomme elektrikker rør i veggene med noen tomme bokser for senere bruk. Disse rørene koblet elektrikker inn i sine bokser. Jeg ba ikke om dette. Siden elektrikker kun brukte "jukse bokser" så tenkte jeg det ikke var noe problem å koble til disse rørene senere. Elektrikker skal ha 2 timer arbeid for dette. 9 bokser.

Jeg spurte elektrikker om "hvis jeg kan velge" ønsker jeg en 6 veis stikk bak tv fremfor 3 doble stikk som jeg så han hadde lagt opp i noen andre hytter. Dette fikk jeg tillegsregning på 1000 kr for stikk og 1 time ekstra arbeid.

Går denoe konflikten  under paragraf 4-5 i tvl. fast eiendom? Det hevder ihvertfall inkassoselskap. Dvs da kan klager velge verneting.

   #4
 89     0
I henhold til tvisteloven 4-6 første ledd kan verneting avtales (f.eks. om du har signert en kontrakt med elektriker), men jfr. tredje ledd kan ikke dette vær tilfellet ettersom jeg går ut fra at tvisten oppsto etter at en evt. kontrakt ble signert.

Inkassoselskapet støtter seg nok på tvisteloven 4-5 første ledd. Erfaringsmessig er det veldig avhengig av kompetanse og beslutningsdyktighet på forliksrådet for om de velger å sende videre til der hvor du har verneting. Forliksrådet på bygdene har ofte mindre saker og vegrer seg derfor ofte for å være for strenge. Er de i tvil sender de som oftest saken videre. Det er veldig ulik praksis i hvert enkelt forliksråd. Når du får henvendelse fra forliksrådet gir du beskjed at du ønsker saken hvor du har verneting, også får de avgjøre saken - sånn som Baardes også beskriver.

Hvor stor er saken?
Husk at det må være et småkrav for at forliksrådet vil fatte noe dom. Når begge er enige om at dere er uenige og ønsker at forliksrådet skal avgjøre saken, vil dette mest trolig ikke være noe problem - tross i at beløpet evt. er større enn 125 000 kr.
Tvisteloven kap. 10.

Edit: Det er ikke noe mer å gjøre mtp. inkassoselskapet. De gjør bare jobben sin. Avvent til forliksrådet tar kontakt - kan ta tid pga rettsferie. Om møtet blir berammet hvor du har hytte må du veie mulighetene for at du går på et tap også - kanskje kan er frivillig forlik være en like så god løsning? Samt at du slipper å reise til forliksrådet i hyttekommunenen, og slipper tapt inntekt. Men, det kan jo være at du ser på det som en ren prinsippsak. 
  (trådstarter)
   #5
 188     0
Jeg har allerede fått brev fra forliksrådet der jeg har hytte og må svare innen 28.aug. om hva jeg vil gjøre. Ønsker å få flyttet saken til mitt verneting pga reisevei (3 timer). Hvis jeg ikke for flyttet kan jeg vel få utnevnt en prosessfullmektig siden jeg ikke bor i kommunen?Jeg har ikke noe kontrakt med elektrikker da dette er en nøkkelferdig hytte. Jeg ga beskjed til hytte leverandør og elektrikker at jeg ikke ønsket noen endring på den elektriske leveransen under bygge perioden. Dette har jeg på epost. Det er ikke snakk om mye penger (7000 inkl gebyrer), men for meg har det blitt en prinsippsak

Hva bør jeg skrive for å få saken flyttet?
   #6
 1,519     Akershus     0
Du bør protestere mot kravet og be om at saken overføres til det du anser å være korrekt verneting da tvisten ikke kan sies å falle inn under unntaksbestemmelsen som saksøker har påberopt seg. #passesegforfraværsdom
   #7
 89     0
Enig med baardes.
Litt usikker når du allerede har fått brev fra forliksrådet. Meget mulig at de har vurdert det dithen at saksøker kan velge verneting.

Du kan ordne deg en prosessfullmektig, men det er jo ingen som kjenner saken så godt som deg.

   #8
 1,519     Akershus     0
Forliksrådet gjør som de blir bedt om og prøver fint lite på egenhånd. Sender du en forliksklage på et foreldet krav kan du komme hjem med dom.. At de har vurdert sin stedlige kompetanse utover påstanden til saksøker finner jeg høyst usannsynlig.
   #9
 35     Drøbak     1
Saksøker kan til en viss grad velge verneting etter bestemmelsene i § 4-5, men i dette tilfellet kan jeg ikke se at verken bestemmelsene om eiendommens verneting eller oppfyllelsesverneting kommer til anvendelse.

Bedre enn krav om henvisning til stedlig kompetent forliksråd kan det kanskje være å få innstilt hele saken for å vanskeliggjøre motpartens forfølgelse av kravet:

Hvis forliksrådet bruker mer enn tre måneder fra forkynning av tilsvar til beramming av møte kan du kreve innstilling etter tvisteloven § 6-11 fjerde ledd. Da må forliksrådet avslutte saken, og elektrikeren må starte sak i tingretten om han vil gå videre. Det skal litt til.

Om ikke saken behandles i kommunen man bor i eller nabokommunen har man ikke personlig møteplikt, og kan be om at det oppnevnes en møtefullmektig som koster et halvt rettsgebyr. Om de gjør en god jobb med å fremlegge saken er et annet spørsmål, men noen ganger må man.

Enda et alternativ: Sende klage til Forbrukerrådet og kreve saken innstilt i forliksrådet i medhold av § 6-11 andre ledd.

Håper det løser seg, hvis ikke er det bare å ta kontakt Smile

Hilsen Thomas Oftedahl
advokat
Signatur