175    0    0  

Denne kan spare deg for flere tusen kroner

 18     Asker      0
Sjekk hvor mye du kan spare ved å bytte til varmepumpe.
Om du vil gjøre noe med strømforbruket ditt i vinter kan en varmepumpe være en god investering.
Men det er også en relativt stor investering, og det kan være greit å vite hva du kan få igjen for den, og ikke minst sørge for at du faktisk får det.
En ferdig montert luft/luft-varmepumpe koster rundt 25 000 kroner. Avhengig av energibehov og bruk så kan den spare deg for mellom 5000 og 8000 kwh strøm i året. Med en strømpris på 1 krone, kan du altså spare mellom 5000 og 8000 kroner, forteller daglig leder i norsk varmepumpeforening, Rolf Iver Mytting Hagemoen.
Du kan med andre ord ha spart inn pengene på mellom tre og fem år. Du skal kunne regne med at varmepumpen har en levetid på rundt 10 til 15 år.


Denne kan spare deg for flere tusen kroner
Akkurat nå er strømprisen noe lavere, og ligger på rundt 0,8 per kwh
Tre ulike typer
Det finnes tre forskjellige typer av de vanligste varmepumpene; luft/luft-, luft/vann,- og væske/vann-varmepumper. Kort fortalt er luft/luft-varmepumpen den med lavest varmeytelse og også de laveste prisene.
Denne egner seg for deg som har elektrisk oppvarming fra før. Nyere varmepumpemodeller kan hente ut varme fra luften ute helt ned til ca -25 °C, ifølge Norsk varmepumpeforening (NOVAP). På de kaldeste dagene i løpet av vinteren er det ofte behov for en annen varmekilde i tillegg.
Luft/vann- og væske/vann-varmepumpene passer for deg som allerede har vannbåren varme i boligen, og varmer også opp tappevann hjemme. De to sistnevnte vil være en større investering enn luft/luft-varmepumpen, som også er den vanligste i norske boliger.
For dårlig oversikt over hva som egentlig sluker mest strøm gjør at mange betaler for mye. Slik sparer du enkelt flere tusen i vinter. 
Dekker mellom 60 og 85 prosent av oppvarmingen 
Enova har laget en oversikt over hvor mye du kan spare på å investere i en varmepumpe, avhengig av hvor høyt energiforbruk du har.
Med et totalt energiforbruk på 25 000 kwh i året kan du ifølge deres beregninger spare 4 800 kroner på strøm
i året med en luft/luft-varmepumpe, sett at prisen per kilowatt er 1 krone. Det betyr at du har betalt ned varmepumpen på rett i overkant av fem år.
En luft/vann-varmepumpe kan gi en årsbesparelse på rundt 8 800 kroner om du har et strømforbruk på rundt  25 000 kwh i året.
En vann/vann-varmepumpe kan spare deg for 13 000 kroner i året om du har et energibehov på over 30 000 kilowatt i året.
Prisen på disse varmepumpene vil avhenge av blant annet størrelse på boligen og energibehov. De fleste væske/vann-varmepumper i Norge bruker bergvarme og disse er mer effektive enn luft/vann varmepumper.
En luft/luft-varmepumpe skal kunne dekke 60 prosent av oppvarmingsbehovet i boligen din, mens en vann/luft-pumpe skal kunne dekke rundt 75 prosent av behovet for varmtvann og
oppvarming. En vann/vann-varmepumpe skal kunne dekke 85 prosent av behovet for varme og varmtvann.
Lar du deg friste til å skru opp temperaturen, forsvinner gevinsten med varmepumpen.
Mange sparer ikke på varmepumpe 
Undersøkelser gjort av Sifo viser imidlertid at mange ikke sparer energi etter å ha investert i en luft/luft-varmepumpe.
En av årsakene til det er ifølge rapporten «Energisparende teknologier i norske husholdninger» at folk øker komforten hjemme når de har kjøpt varmepumpe.
Noen velger blant annet å øke temperaturen fra 19 til 23 grader.
Analyser fra Statistisk sentralbyrå viser imidlertid at husholdninger med varmepumpe i gjennomsnitt holder en innetemperatur som er 0,4 grader høyere enn husholdninger som ikke har varmepumpe.
Skal du spare både energi og penger på investeringen er det også en rekke andre ting det er lurt å huske på, både når du skal kjøpe og bruke varmepumpen, ifølge Jogrim Aabakken.
Han er testansvarlig, i Forbrukerrådet og blant annet ansvarlig for Forbrukerrådets varmepumpeguide.


https://www.varmemarket.no/aktuelt/denne-kan-spare-deg-for-flere-tusen-kroner
Denne kan spare deg for flere tusen kroner - mine-beste-sparetips-del-1-02 (2).jpg - varmemarket
Signatur