#42
 3,535     1
Det er vel snakk om boring i fast fjell - og det understrekes jo at det bare er priseksempler - ikke på noen måte en fast pris. Har du femti meter løsmasse før du kommer ned på fjellet, koster de første femti metere betydelig mer, på grunn av behovet for avstiving.

En annen sak som irriterer meg ved mange håndvekere: Det er helt åpenbart at Værås brønnboring retter sitt tilbud mot konsument-markedet, ikke mot bedriftsmarkedet. Da skal, ifølge norsk lov, priser være angitt inklusive moms. Ikke som en pris "pluss moms". Så priseksempelet fra Værås er på 63.500 kr for 200 m, 92.500 kr for 300 m. Det er de prisnene de skulle ha oppgitt på sine nettsider.

Men de er slett ikke alene om å skjule et 25% påslag under teksten "+ moms". Selvsagt burde alle kjøpere være i stand til å regne ut påslaget, men konsumenter skal, i henhold til norsk lov, være fritatt for å selv gjøre beregningene. Det gjelder også på delsummer, for eksempel materialer: Konsumenten skal kunne direkte sammenligne material-kostnadene som håndverkeren fører opp i sitt tilbud med tilsvarende materialpriser i butikken, uten å behøve å gjøre noen omregning.

Hvis jeg som konsument mottar et tilbud der jeg selv blir nødt til å regne ut og legge til 25% på de summer (enten det gjelder delsummer eller total) for å finne ut hva jeg må betale, da returnerer jeg tilbudet med en beskjed om å få alle beløp angitt inkludert moms. Ellers vil jeg ikke vurdere tilbudet.

Jeg viil forholde meg til 92 500 kr for en 300 m brønn. Ikke til 74 000 "pluss moms".
jaf
   #43
 6,176     tromsø     0
Med varmepumper virker det som de fleste ikke vil gi ut pris. En må kontakte selger for å få ut pris eksempel. Da blir det enda vanskeligere?


Jeg synes det er bra at de legger ut et pris eksempel. Det står det er med kollektor/kjøleveske og 3 meter foringsrør for løsmasser. Her kan det være 3-10 meter løsmasser.

300 meter burde gi 250 meter under havnivå her. Så tørt kan det ikke være.
jaf
   #45
 6,176     tromsø     0
Har du fått testet hvor langt ned det er til fjell ? Eventuelt hvordan ?
   #46
 1,749     Norge     0
Takker igjenn for synspunkter, men påstandene fra Bluesman er noe spesielle; "Varme opp hus/rom med gulvvarme er forferdlig dårlig virkningsgrad"
Vil det si at du mener at panelovner/radiatorer med samme effekt festet på vegg er bedre?

Tror det er enighet om at temperaturen i rommer kan være noe lavere ved gulvvarme

"Alternativet er panelovner, ikke under vinduer"
Hvorfor ikke under vinduer?

"Gulvvarme ble nok oppfunnet med vannboren"
Tja, vi støpte ned elektriske varmekabler her i distriktet på 70tallet. Drivhus hadde vannborent varme

"Husk at vedfyring ikke er økonomisk uansett hvordan man ser på det"
Joda, f.eks i mitt snekkerverksted fyrer jeg opp, så er det varmt etter ca 1 time. Tør ikke tenke på hva prisen hadde blitt ved strøm

SSB la ut for noen år siden en undersøkelse som viste at husholdninger som hadde fått montert varmepumpe ikke reduserte strømforbruket alikevel

Avsnitt 1.
Panelovner Ja. Radiatorer, nei
2. Ja, dersom gulvet er følsom varmt. Da vil det være en viss form for stråling.
3. Under ett vindu som er dårligst isolert vegg i ett hus vil mye av varmen gå til å varme opp glassflaten og forsvinne ut. Sett panelovnen der dere skal oppholde dere, da kan dere utnytte både stråle og konveksjons varmen.
4. Klar over at det ble støpt ned varmekabler på bad ol, men poenget mitt er i oppholdsrom.
5. Ved er en handelsvare og har derfor en verdi. Klart med strømpriser på tider av døgnet i desember, kan det nok diskuteres. Blir en uansett en kalkulasjon.
6. Sikkert den samme som jeg refererte til der de sluttet å fyre med ved. Det kan ikke diskuteres at en varmepumpe ikke sparer strøm. Har hatt l/l i min gamle bolig siden 2001.
TSt
   #47
 13,730     0
Det er fult mulig å bruke opp det en sparer med varmepumpe hvis temperaturen heves og en slutter med vedfyring.

Fikk forøvrig høre en historie fra en kunde vi hadde som måtte purre på betaling på varmepumpe til en eldre dame. Hun hadde valgt å benytte seg av tilbudet om at den betalte seg selv var svaret de hadde fått. Så selgere må passe på hvordan en ordlegger seg og det er ikke sikkert at alle får med seg all informasjonen som blir gitt.

   #48
 3,535     1
Har du fått testet hvor langt ned det er til fjell ? Eventuelt hvordan ?

Jeg sendte en forespørsel til kommunen, og fikk imponerende detaljert informasjon fram dem: "Flyfoto" (jeg er ikke sikker på om foto-droner var like vanlig da jeg spurte) med avmerking av hvert eneste borehull som var gjort i strøket, flere kilometer ut til hver side, med dybde ned til fjell som én av detaljene, uansett hva hullet var for.

Nå var nok jeg heldigere enn mange andre: Veien på andre siden av støyvollen ble rustet opp for noen år siden, og da gjorde Vegvesenet ganske detaljerte grunn-undersøkelser - ikke minst fordi da veien ble opprinnelig anlagt på 1950-tallet ble en dal fylt opp med stein, og veien lagt på toppen. Fra den gang var det bevart ganske spinkle data om utfyllingen og andre kvaliteter; det var nødvendig med adskillig bedre data for opprusting av veien.

I tillegg er det i strøket en en del private borehull som energibrønner, til tross for at det er dypt ned til fjell; de var også beskrevet i informasjonen fra kommunen. Jeg vet ikke i hvilken grad de som fikk boret dem var forberedt på hvilke ekstra kostnader løsmasser medførte, og om de visste at det var så langt ned.

Et par hundre meter fra mitt hus slo jeg av en prat med noen som hadde en borerigg i gang; de fortalte at de der hadde truffet fjell på 55 meters dyp, og at meterprisen i løsmasser var den dobbelte av boring i fjell.

Ellers tror jeg at det er mulig å bruke en form for sonar for å finne dybden til fjell, men jeg aner ikke om det er økonomisk overkommelig for privatpersoner.
   #49
 1,749     Norge     0
Ellers stiller jeg meg like undrende til det Bluesman skriver  som det du gjør, både angående virkningsgraden til golvvarme, at (eventuelle) panelovner ikke bør plasseres under vinduer, og økonomien i vedfyring. Jeg mistenker at utsagnene gjelder spesifikke situasjoner eller alternativer, ikke så generelt som utsagnet er presentert. (Elektriske varmekabler i et kjellergolv fullstendig fritt for isolasjon er noe helt annent enn varmepumpe-varmet vann i spaltegolv med skikkelige varmefordelingsplater i stuegolv over en kjeller)

Syns Jaf forklarte greit problematikken til effektiviteten til gulvvarme. I tillegg så har vi tepper og møbler som hindrer god varmeveksling. Min påstand, er at all varme som ikke kommer dit du ønsker er tap.
Derfor er panelovn mye bedre både komfort og økonomi. Den stråler varme samtidig som konveksjon. Du har jo selv forklart at du bruker en gass stråle ovn ved behov. Plasseres de på steder mennesker oppholder seg gir det bedre økonomi.

Vedfyring er ikke ett reelt alternativ for folk flest. Det gir i så fall dårlig komfort kaldt store deler av døgnet, lang tid å varme opp huset. (Jeg skjønner at noen sier noe annet, gratis ved, noen som er hjemme og fyrer hele døgnet osv)
Og hvor mye går ut av pipa? Vanskelig å regulere. Mye jobb. røyk i huset, rengjøring. Vanskelig å regne på økonomi da man må ha en form for elektrisk oppvarming i tillegg(finnes sikkert unntak selvfølgelig).

Nå er ikke vannbåren varme tema her.

Varme forsvinner, blir borte. Isolasjon stopper ikke varmen slik du sier, den bremser lekkasjen.

En l/l varmepumpe vil jeg anbefale fordi da kan TS slippe å fyre med ved og vifter:D
   #50
 4,057     Sørlandet     0
https://www.smartepenger.no/kalkulatorer/2053-varmepumpekalkulator

La inn tallene her for gøy. La da inn at varmefolien din på 1,2kwh ligger inne 100% 24/7 i 6mnd for totalt 5300kwh. Noe som er litt ekstremt.

Og en kostnad på 20000,- for vp samt at du ikke låner penger til dette.

Antall kvm er 35 og 100% skal varmes med enten vp eller folie.

Vedlikeholdskostnad 400,-

Ved en normal pris på strøm 1,- pr kwh ink nettleie så er du på 7 år før den er tjent inn. Ligger termostaten inne bare 50% av tiden istedet for 100% (som nok er mer reelt) så vil jeg påstå at dette er ett tapsprosjekt.

Dette med ei L/L vp og ikke energibrønn og ombyghing til vannbåren:D

Med ett stort forbehold om at jeg bruker kalkulatoren riktig.