#31
 13     0
Hei Rosstopher og Jørgensen, jeg har bakgrunn i samfunnssikkerhet og beredskap (sivilforsvaret) og har akademisk utdanning. Jeg har studert endel år på varmeanlegg.

Enhver investering skal gi innsparingsoverskudd de første 12 mnd og hele investeringens levetid. Det er en leveregel. Spør hva du må betale i renter dersom du må låne pengene (billigste lån er huslånet ditt) og dersom du sparer mer enn du må betale i renter, begynner investeringen bære seg. Regn så ut hvor mye den marginen utover den årlige renten utgjør, og se om investeringen betaler seg inn før levetiden av den utløper. I tilfelle varmepumpe er det 15 år.

Min luft til vann pumpe betalte seg inn før halve levetiden var utløpet.

Det koster sykt mye mer å sette inn en overdimmensjonert varmepumpe. Den økonomiske terskelen blir for høy. Dessuten vil en slik for det meste ikke gå på optimal effekt, så du får ikke ut et greitt innsparingsoverskudd av varmepumpen da.

Kona har en holden onkel med teknisk interesse, han kjøpte seg stor (italiensk) varmepumpe som leverte 70 grader. Den kostet 140.000 kr, og etter 2 år var den kaputt, kunne ikke repareres og forhandleren var konk, så ingen garanti.

Det problemet er det ikke med Jula. Onkelen gikk heller for to mindre pumper, og totalprisen ble lavere.

Beredskap tilsier man har flere fyringsalternativer, som også kan overlappe utfylle hverandre,som så som vedovn med vannmantel fra Selmac. Den går på samme vannbårne anlegg.

Den gamle luft til luft varmepumpen jeg har i tillegg og for aircond, var den første pumpen jeg kjøpte, og min entre for kona til å avansere til jula sin luft til vann pumpe. Unødig si vi sparte enormt på den pumpen. Uten å øke totalt strømforbruk, fikk vi mye bedre comfort og sparte oss to favner favner vedfyring i året.

Jeg skal forsøke legge ut bildene dere spør om.

   #32
 15     0
Takk KjellErik,

Ser frem til bilder om du får det til - bare så jeg får satt alle komponentene i "system" i hodet mitt - er som sagt fersk på vannbårne systemer Smile

Du vet det sikkert men dobbeltsjekk at den Selmac-ovnen du går for er godkjent for bruk i Norge - ser noen i forumet her setter spørsmålstegn med det.

Mvh
Christian
   #33
 13     0
Selmac ovnene er cu godkjent, dvs er godkjent innen EU, men har ikke "norsk" godkjenning. Wee pleiet ha en kamin godkjent for Norge, men så endret man reglene slik at kaminer med vannmantel ikke er godkjent. Peis derimot fortsatte være godkjent. Pt er jeg usikker hvorvidt vannmantlet i det hele tatt er godkjent i Norg, men de vet mer om det på Wee, kontakt dem da vel? https://www.wee.no/hjem-hage-sjo-fritidweefritidno/hus-hjem/vannbaren-varmeeco-weeno/vedovner-med-vannkappe/h4eko25kw
TSt
   #34
 13,730     0
De må ha egen godkjenning nå for å kunne benyttes.  Men siden dette er kjele og ikke lukket peis kan det hende at en ikke trenger men da kan det være andre regler en må tilfredstille.  (Egen branncelle)
TSt
   #36
 13,730     0
Det blir bare så dyrt. Skal visst ha aqua kit til tillegg til over 8000 på den som er linket til over.
   #37
 13     0
Jeg vet ikke hvor interresant / relevant det er for tråden her, men jeg har en kjenning som drev med ovner og piper. Han berettet at det koster 50.000 kr å få en ovn Sintef godkjent, og det er visst bare papirkostnadene, ikke kostnadene for uttesting.

Jeg forstod at testresultatene må bekreftes (testes på nytt) av godkjent teknisk sertifiserer bedrift, ala Teknologisk institutt, etc.

Relevant er jo at politisk mektige familiebedrifter i Norge var i bransjen ovnprodusent. Gahr Støre solgte seg visstnok ut av familiebedriften Jøtul for endel år siden, men jeg forstår toll og avgiftsmafiaen som lever av nordmenn og for sine kapitalkrefter, har gjort det urimelig kostbart å komme seg inn på det norske markedet med slikt som vannmantlet ildsted.

For et så lite marked som det norske, bærer det seg ikke for garantiansvarshavende bedrift som importerer slik vannmantlet ovn. Min kjenning var i markedet rundt 2010 og hadde da skaffet seg pelletsovn til uttesting. Bedriften han ledet skulle drive med utvikling og import av ovner. Han forlot bedriften.

Jeg fikk vite at pellets selges i kilopris, og at produsenter spekulerer i å blande inn sand i pelletstilvirkningen. Det skapte et askeproblem, et røkpartikkelproblem, foruten at det ble dyrt å varme med pellets. Det er nok en grunn til at pelletsfyring ikke forble en vinnerløsning i Norge.

Billigløsningen for noen som i Norge vil ha vannbårent anlegg fyret med kamin, blir da å ha løs trykktett kjele på billigste kamin med kokeplate. -se for deg kjelen fra en varmtvannsbereder, plantet på nevnte kamin. Det blir aldri vakkert. Dersom du leser fra denne sintef siden, fremkommer at de tidlige vannmantlede ovnene avga snaue 40% av varmen til vann. Moderne vannmantlede ovner avgir 2/3 (nær 70%) av varmen til vann. https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/politikk/spor-en-forsker-vedovner-med-vannkappe/

Min erfaring med hjemmelagede billigløsninger er at de fort blir mer kostbare enn forventet, at de ikke er så effektive som hyllevarer, og at det ser ut som noe hjemmetråklet hikkemikk.

TSt
   #38
 13,730     0
Prisnivå på sertifisering er korrekt. Er leverandøren heldig benyttes samme brennkammer i flere modeller og da er det visst mulig å få til en rimeligere sertifisering av de med samme brennkammer. Riktig at hjemmesnekret på vann fronten gjerne ikke blir så særlig effektivt. I tillegg kan en få problem med sot. (En tar ut varme av røykgassen)
   #39
 13     0
Takk Tst.
Jeg er ikke helt oppdatert, jeg vet mye av innfoen jeg har er gammel. Alle kan ta feil, som han sa pinnsvinen da han krabbet ned av hårbørsten. Godt du kunne bekrefte meg på prisnivå godkjenning. Jeg er takknemmelig du berettet det med å benytte samme brennkammer i flere ovnsmodeller.

Jeg har sett noen festlige hjemmesnekrede løsninger som ikke medførte sotproblem. Den enkleste var en kjele på toppen av en standard støpestålsovn. Det var såkalt "hytteovn."

Avansert og mindre effektivt er å høste ovnens strålevarme gjennom å ha radiator ved siden av vedovnen. Lowtech, men det fungerer. Selv spekulerer jeg på å kobinere de to metodene, det skulle ikke være noe som må godkjennes eller komme i konflikt med lov eller regelverk.

Man trenger i regelen endel konveksjonsvarme (oppvarming av luft,) -det er jo det man nytter radiator eller viftekonvektor til for å omsette varmen i det vannbårne systemet til varme i boligen. Et greitt fyringstrix er å ha så langt røkrør man kan mellem ovn og pipe. Bare med å trekke røret fra hoftehøyde til 30 cm oppunder taket, får man ut halvannen til 2 KW extra av røkvarmen til luft /konveksjonsvarme, før røken går inn i pipen. Det er omdiskutert.

-Noen innvender at blir røken for kald og kondenserer bek i pipen, noe som resulterer i pipebrann. Derfor sier disse at røkenn ikke bør være kaldere enn 230 gader. Feieren min sier jeg ikke bør bekymre meg for det, fordi jeg har renovert pipen min med rustfritt piperørløp. I dette tørker avsetninger ut og drysser selv ned i bunnen av pipen. Det er absolutt interessant å titte nærmere på å gå så langt som til å kondensere røkgassen, se artikkel fra Noesk Energi: https://www.energi.no/roykgasskondensering

Wee pleiet ha i sitt sortiment en varmeveksler til å høste varme fra røkgassen fra fyring. Jeg finner den ikke lenger på sidene deres, jeg formoder den medførte røkkondensering /koksing og at de har sluttet føre slikt. Uansett tenker jeg billigste og mest optimale løsning er langt røkrør mellemm ovn og pipe.



TSt
   #40
 13,730     0
Tror kostnad med godkjenning var i størrelsesorden 100 000 kr for et brennkammer. Dette var for mye over 10 år siden. Dette var på brennkammer uten vann. Leverandøren arbeidsgiver importerte fra hadde da 4 forskjellige ovnsfamilier med samme brennkammer som alle ble godkjent.

En får ikke sot problem hvis en holder seg helt borte fra røyk kanalen men da får en også veldig dårlig effektivitet på vann delen.