8,565
9
0
Luft-Luft Varmepumpe: Nattsenking
1
Nittedal
0
Vi driver og renoverer et gammelt hus, og prøver å finne fram i luft-luft varmepumpejungelen.
Det er noe vi ikke blir klok på: Nattsenking
Senking av temperaturen på nattestid har vi benyttet i mange år på panelovner - men nå fraråder flere av varmepumpeleverandørene oss fra å gjøre dette med varmepumper.
Er dette et desperat triks fra de "billigste" varmepumpeprodusentene - eller har dette noe for seg?
Positive og negative erfaringer med alle merker mottas med stor takk.
Mvh
Frank
Det er noe vi ikke blir klok på: Nattsenking
Senking av temperaturen på nattestid har vi benyttet i mange år på panelovner - men nå fraråder flere av varmepumpeleverandørene oss fra å gjøre dette med varmepumper.
Er dette et desperat triks fra de "billigste" varmepumpeprodusentene - eller har dette noe for seg?
Positive og negative erfaringer med alle merker mottas med stor takk.
Mvh
Frank
Jeg har selv hørt at det er normalt lønnsomt å senke til 18 grader og deretter opp til vanlig temperatur på 20-21 grader med eksempelvis pelletsanlegg. Det er ikke sikkert varmepumpen har tilstrekkelig effekt til å ta temperaturen opp hurtig uten at dette går ut over den garanterte årsvirkningsgrad på varmepumpen.
Før mente man det som Pelle Pellets skriver, med 5 grader nattsenking, men dette er man gått litt mere vekk ifra de senere år. Nå er det bare mest mulig, bare man får opp igjen tempen
Dersom du har eit godt isolert hus, fell temperaturen så sakte at nattsenking har lite føre seg - det gjeld uavhengig av varmepumpe eller ikkje.
Uten nattsenking Vil varmepumpen ikke gå for fullt (100%), så sant varmepumpen er større enn oppvarmingsbehovet.
Med nattsenking la oss si vi velger å senke romtemperaturen fra 22 grader til 15 grader. Når nattsenkingen da er over vil varmepumpen dra på for fullt(100%) for å oppnå ønsket settpunkt, siden de fleste inverter varmepumper har bedre virkningsgrad når de går nedregulert, samtidig er kansje utetemperaturen på sitt laveste på slutten av natten. Derfor lønner det seg kansje å kjøre uten nattsenking.
I følge SINTEF kan man potensielt spare opptil 15% av oppvarmingskostnadene. Dette er i en ideell verden hvor man senker på både dagtid (når man er på skole/jobb) og på nettene.
Dvs en mulighet til å spare 1500-2000 ved relativt høyt strømforbruk og ideell styring av panelovner.
Så kommer spørsmålene: Hva om ikke hele familien er på jobb og skole samtidig? Laboratorieforsøk stemmer ikke alltid med virkeligheten til de fleste. Tiden man senker blir kortere for de fleste. Kanskje bare 4-5 timer på natten. Hvor mange timer må til for å løfte til normal komforttemperatur igjen? Hvordan vil huset føles når alle gulver og møbler holder 1-3 grader lavere "kjernetemperatur"? Lunheten og komforten i bygget blir litt borte. Har man betonggulver tar det lang tid å få varme inn i disse.
I tillegg bruker en varmepumpe ca 1/3 til 1/4 del av energien til oppvarming. Da blir besparelsen da også tilsvarende redusert + at anlegget vil presses hardere når det skal løfte temperaturen igjen. Virkningsgraden blir noe lavere.
I tillegg har de færreste varmepumper på forbrukermarkedet mulighet til avansert nattsenking. Dvs. man får anleggene til å skru seg av og på for noen timer kun 1 gang pr. døgn. Ingen helgeregulering.
For de potensielle 100 - 300,- man sparer pr. år velger de fleste å heller våkne til et jevnt varmt hus når de har installert varmepumpe. Personlig har jeg ikke sett noen besparelse i eget hjem når jeg har prøvd ut dette i et par måneder.
Lars-Erik Rein (Daglig leder i Oslo varmepumpeservice AS).
Panelovner har virkningsgrad (COP)1:1 om den er NY eller gammel, her kan Nattsenkning være lønnsomt.
Med Varmepumpe vil Nattsenkning normalt være ulønnsomt.
Spesielt ved temp. i området +6 til +2°C har man direkte tap ved å benytte nattsenkning, her kan VP normalt gå med lavt turtall (lavt turtall gir høyere COP) hele natten og dermed reduseres påriming (med Nattsenkning vil den først stoppe og så starte og gå med enda litt lavere turtall, men forskjellen i besparelse blir meget liten).
Om morgen etter nattsenkning må VP i min. 1 time ”toppkjøre” (= svært lav COP) for å ta igjen det tapte da vil temp. over fordamper(radiator utedel) senkes mye, resultatet er påriming på utedel, og dermed må VP bruke energi til avriming noe som betyr energitap, og garantert økonomisk tap.
Senkning i lengre perioder kan være mer gunstig, fra kveld til ettermiddag, på ettermiddag er utetemp. normalt høyere enn på morgen VP vil da få noe høyere COP og ytelse (kW) = kortere tid på toppkjør, og ikke så ofte påriming.
Rådet blir å kjøpe dei beste VP med størst mulig flate på fordamper da får man en VP som går nært 0° uten å rime.
Dette er spesielt gyldig i kyststrøk der temp. på morgen en stor del av året ligger på +6 -0°C og i tillegg er det høy luftfuktighet.
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
On/off varmepumpe vil fungere bedre med nattsenking da denne er enten 0 elller 100% pådrag.
Tror nok jeg ville kjøpt meg en energimåler på Clas Ohlsson, laget meg en enkel logg og prøvd meg litt frem.