14,174    14    4  

Rør til varmepumpe

 21,481     Enebolig     3
Jeg kunne tenkt meg å legge rør for varmepumpe (skjult) og kjøpe senere.

I den anledning lurer jeg på om det er en standard for dimensjon på rørene eller om det varierer fra type produsent/pumpe?

Og det er to stk rør mellom utedel og innedel? Eller finnes det forskjeller her også?

   #1
 276     0
Jeg tror du ikke behøver å legge mer enn ett løp. I det minste om du skal ha luft til vann. Jeg hadde omlag syv meter fra punktet hvor jeg skal ha utedel til der hvor jeg skal ha innedel. Jeg la et 110 mm rødt k-rør. Det som er viktig er at røret løper snorrett. Er det ikke det kan du lett få problemer. For meg viste det seg at jeg måtte lage et svakt benn og det endte med at jeg ikke tok noen sjanse og bandt meg til en produsent og fikk lagt røret med en gang. I tillegg gravde jeg ned i grunnen en rest av k-røret ved utedelen så kondensvann har et sted å gå.
   #2
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Hvilken type pumpe er det du tenker på? Luft-luft? I så fall kommer du langt med å legge 1/4" og 3/8". Det dekker fra de minste til disse som er brutto knappe 7KW. Men (det er alltids et men), kanskje du ikke burde gjøre det, likevel.
Rørene i seg selv skal ikke stå for lenge uten å være tettet i endene, og aller helst uten mulighet for fukt i rørene. Kobber korroderer ganske lett i fuktig miljø, og denne korrosjonen er "drepen" for en kompressor.
Om du kan få en installatør til å legge rørene, for så å tette de 100%, helst med gass i rørene (husker ikke gasstypen nå, men en type som brukes for å trykkteste/blåse ren rørene med, er det Nitrogen?), så vil det nok gå bra, men gratis vil jo ikke dette bli.
Husk at det er kjølerør du benytter, og ikke "vanlige" kobber-rør. Kjølerørene har ikke samme egenskaper/dimensjoner som andre olje/gass-rør. Kjølerørene er relativt dyre, men ofte er disse ferdig isolerte og henger sammen, så de er lett å legge.

Kanskje en bedre løsning er Basker sin løsning, å legge et K-rør av god dimensjon, for så å trekke rørene den dagen du skal installere en maskin. Om du har plass til et digert rør i veggene da..  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 21,481     Enebolig     1
Jeg tenker på luft til luft.

Vi har et par varmepumpemontører i firmaet, så tetting av rør ol er ikke noe problem tror jeg. Det er uansett ikke snakk om mer en et par mnd, men er kanskje greit likevel. Mitt firma holder seg til sine produsenter, og derfor spør jeg her  Smile Jeg kikker på LG, men har ikke bestemt meg ennå.

Jeg tror ikke jeg vil klare å trekke i k rør ettersom det vil bli et 90 graders bend.

Er det så at det dannes kondens og således bør kjølerørene ligge inni et rør som leder vannet ut?
   #4
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Aha, dette oppklarer jo litt  ;D
Nå kjenner jeg ikke LG sine maskiner, så de kan jo muligens velge andre dimensjoner på rørene enn andre produsenter. Men som det jeg har sett, så brukes 1/4 og 3/8" på maskiner opp til knappe 7KW (brutto), deretter er det 1/4" og 1/2" det går i. Har ikke sett at det har vært brukt andre dimensjoner på typiske "hjemme"-maskiner. Akkurat når knekkpunktet mellom 3/8 og 1/2" går, varierer litt fra merke til merke.
2 måneder burde jo gå fint, og det kan muligens gå uten at du fyller rørene (bare tetter de), men jeg tror jeg ville prøvd å få de fyllt med gass, og skikkelig tettet.

Disse 2 kobber-rørene skal ha isolasjon på seg, og er denne tett og hel kommer det ingen kondens fra rørene under drift, så du trenger ikke noe mer drenering for de. Så slik sett kan disse legges hvor som helst. Ikke for krappe bøyer (kjølerør er ganske tynne greier, og kan knekke/flate om du er for hard med de). I tillegg til dette må du ha strøm, og her varierer det litt fra modell til modell hva som trengs, men du kommer langt om du trekker noe flertrådet, 3 ledere pluss jord, min 1.5, med 2.5 er du garantert. Et K-rør til dette kan være praktisk :-)
Du må ha drenering fra innedelen, og den må isoleres, om den ligger inne i huset et stykke. Her og varierer dimensjonen, dessverre. Trolig vil et 20mm K-rør duge (men her er jeg ikke sikker). På innedelen henger det en halvmeter med dreneringsrør, og dette er isolert. Ofte er dette nok til å få dreneringen gjennom veggen og ut av huset, og videre skjøter du med K-rør / eget drenrør for din maskin. Men skal den gå inne i veggen et stykke bør den isoleres.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 21,481     Enebolig     0
Ser her var et fyldig svar  :)

Er elektriker, så strøm skal den få  Wink Sånn jeg har forstått det så varierer det litt fra div produsenter om tilkjoblingen er på ute eller innedel, men det ordner seg greit.

Jeg skal selvfølgelig høre hva LG bruker på sine maskiner før jeg setter igang (hvis jeg bestemmer meg for de) men kjekt å vite litt generelt på forhånd.

Det er dreneringen fra innedelen jeg har hørt om før, og i mitt tilfelle blir det ikke noe problem ettersom begge innedelene monteres på yttervegg.

Du vet ikke tilfeldigvis en ca pris pr meter på rørene? Jeg vil nok få de noe billigere, men kjekt å vite  Smile
   #6
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Bare hyggelig å kunne hjelpe  :)

Jepp, regner kablingen som kurant for din del  Cool Jeg "bommet" litt der når jeg monterte sist, og brukte PR 3*1,5+1,5. Ble unødvendig knotete og stivt.


Du gjør deg selv en tjeneste med å kunne ha innedelene på yttervegg, mht drenering. På innervegg kan det fort bli utfordringer.

Det jeg har funnet på nettet av LG-maskiner bruker 1/4 og 3/8".
http://www.byggeshop.no/Installasjons_materiell.asp ser du ymse priser. Faktisk synes jeg rørene her virker rimelige, 75,-/meter, v 25m rull. Synes å huske jeg betalte litt i overkant av hundrelappen pr meter sist jeg monterte... Om du kjøper rør i løs metervare, så se til at du ikke får noe gammelt kapp de har hatt liggende i en montørbil i all tid. Maskinene er ganske følsom for urenheter / korrosjon, og du vil jo ikke ta noen sjanser med en såpass investering vel?  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 21,481     Enebolig     0
Da kjøper jeg heller en ny rull  ;D 25 meters ruller kan faktisk passe mitt behov.

Men på den ene innedelen må jeg ha lenger strekk enn det som er anbefalt uten etterfylling. Det er ikke noe problematikk i dette annet enn at det må etterfylles? Og at det kun gjelder den ene av to innedeler.

   #8
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Skal du ha 2 separate anlegg, eller blir det med 1 utedel?

Hvordan splittsystemene virker er jeg ikke 100% sikker på, men på vanlige anlegg med 1 inne og 1 utedel er det kun snakk om at det må fylles en vis mengde for hver meter man overstiger en viss lengde. Anleggene er ekstremt følsom for mengden væske som er på de, så jo mer nøye man er med dette jo bedre sikrer man driften under alle forhold.

Uansett er ikke dette noe du trenger å bekymre deg over før du faktisk skal montere maskinene. Rør-dimensjonen blir den samme uansett lengde.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 21,481     Enebolig     0
Riktig. Jeg kommer selvfølgelig til å spørre leverandør.

Hvis jeg kan få en utedel som takler to innedeler billigere enn to pakker med utedel/innedel så går jeg for det.
   #10
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Nå kjenner jeg ikke LG, men fra hva jeg har sett fra Toshiba og Hiyasu/GE/Fujitsu, så er det ikke spesielt lønnsomt å ha en utedel, og kapasiteten blir ikke like gunstig. Bortsett fra et merke (ehem,,, var det Sharp, mon tro?) så er alle splitt-systemene jeg har sett konstruert slik at begge innedelene må stå på enten varme eller kjøling. Her i vårt hus ville iallfall ikke en slik løsning ha fungert optimalt.

Den største fordelen (i mine øyne) med en utedel er nettopp at en bare får en dings å ha på veggen ute, og muligens noen relativt beskjedne summer å spare på installasjonskostnad og innkjøp.
Bakdelen blir tilsvarende; om utedelen ryker til, står du der uten VP i det hele tatt.
Så det blir vel som smaken som er som baken...  Cool
Signatur