1,002    8    0  

Varmepumpe med varmekabler?

 54     0
Hei! Jeg har kjøpt meg et eldre hus med utleiedel der de forrige eierne oppga å bruke ca 33 000 på strøm i året, og 14 000 for utleiedelen. Huset har varmekabler i alle rom i utleiedelen, samt stue og gang i 1. etg på hoveddelen. Jeg er interessert i tiltak på å få ned forbruket, og har således vurdert en varmepumpe.

Da jeg spurte tidligere eier om han hadde vurdert dette, nevnte han at elektrikere han hadde pratet med sa at varmepumpe og varmekabler ikke spiller så godt på lag, og at vinninga går litt opp i spinninga på det. 

Har også fått innspill fra en elektriker jeg har vært i kontakt med at litt eldre varmekabler helst bør stå på litt kontinuerlig, hvis de er avslått litt hver dag f.eks. kan det svekke levetiden, og at en varmepumpe kan bidra til dette.

Er det noen her som har erfaringer eller innspill?

   #1
 562     Nord-Jæren     0
Kan du eventuelt koble varmekablene i serie og på den måten redusere effekten? Da skulle ikke levetiden bli nevneverdig forringet (mulig den til og med øker) og en større andel av varmen blir produsert av varmepumpen. Seriekobling bør elektroteknisk sett ikke være problematisk (spenning per kabel reduseres, strømtrekk reduseres etc.), men kanskje det er andre evt. grunner til å la være?

Dersom du f.eks. har til sammen 4kW varmekabel fordelt på to like kabler, blir effekten 1kW om du seriekobler de. Som grunnvarme i gulv, vil jeg tro det er nok med 1/4 av effekten, men du må nesten prøve deg frem. Mulig det blir gulvkaldt om det er dårlig isolert gulv.

En litt serviceinnstilt elektriker med tilgang på en kraftig variac kan hjelpe deg med å finne ut hvilken effekt som er tilstrekkelig for å få ok temperatur til å gå barfødt med. Da justerer man ned spenningen og måler strøm (P=I*U), lar det gå noen dager og så tester man varmen i gulvet ved å gå barføtt på det også gjerne med IR-termometer. Samtidig har du en separat ovn i rommet innstilt på komforttemp (denne ovnen simulerer varmepumpen, slik at gulvet ikke avgir så mye varme til inneluften).

Alternativt til seriekobling er en effektregulator, men denne fungerer nettopp etter prinsippet å skru av/på kablene så om det var det man ville unngå så blir kanskje ikke resultatet bedre av det. https://www.elektroimportoren.no/effektregulator-mrc-16h-16a-micro-matic/1472201/Product.html?Path=1014079&Event=hotnow 

Det holder å finne ønsket effekt for ett rom, da varmen på selve gulvflaten kun avhenger av W/m2, isolasjon mot grunn og varme i luften. Dvs. at du kan teste i f.eks. badet, og så bruke samme effekt per kvadratmeter for resten av kjelleren.
TSt
   #2
 13,730     0
Det finnes "termostater" der en kan regulere på effekt i istedenfor av / på. Noen termostater har begge deler innebygget og programmeres til det ene eller det andre. Hva slags regulering er det i dag på gulvvarmen ? Kunsten er å få litt varme her og mye varme fra varmepumpen.
   #3
 562     Nord-Jæren     0
Det finnes "termostater" der en kan regulere på effekt i istedenfor av / på.  Noen termostater har begge deler innebygget og programmeres til det ene eller det andre.   Hva slags regulering er det i dag på gulvvarmen ?  Kunsten er å få litt varme her og mye varme fra varmepumpen.  

Ulempen er at disse fungerer etter prinsippet om å skru varmen av/på ved jevne mellomrom. Å faktisk regulere effekten krever ganske kraftig elektronikk. På den annen side ser jeg ikke helt at dette skal være skadelig for varmekablene slik TS har blitt fortalt. I så tilfelle kan det vurderes å bare koble de med gulvføler og vanlig termostat i stedet.
   #4
 240     0
Hvorfor skulle kablene ta skade av og bli slått av og på? Forstår ikke hva elektekker har ment her.

Ville montert regulatorer for å regulert varme i gulv, så stilt den slikt at gulvet var nøytralt varme. Altså ca samme som ønsket romtemperatur eller en grad over.

Så brukt varmepume for å varme opp lufta.

Vil jo mene at du vil spare en del strøm på dette.
   #5
 1,052     Trøndelag     0
Her bruker vi varmekablene til å holde varmen i gulvet, står på 21 grader både på stua og kjøkkenet. Varmepumpen står på 22 grader.

Har ikke hørt om at varmekabler tar skade av termostatregulering før.
TBL
   #6
 360     Lørenskog     0
Har selv brukt varmepumpe og elektrisk varme i gulv, ikke oppfattet det som noe problem.

At varmekabler skal ta skade av å bli slått av og på høres rart ut? Det er bare en lang leder med litt motstand, som gjør den avgir varme. Blir den for varm blir den ødelagt, men å slå av og på?

Mulig enkelte eldre typer har egenskaper som ikke passer med moderne termostater?

Kjenner til at selv regulerende varmekabel kan være hardt mot termostat, men det går der også så lenge riktig modell velges.
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Passat mister jo mye av besparelsen med varmepumpe med slik paralell kjøring for kablene er sikkert på mye ved så liten differanse på
termostatene

Hos meg er det LL VP i 1.etg men pga redd for kondens så er varmekabler i sokkel etasjen på, men prøver å holde temperaturen betydelig lavere enn VP termostaten

   #8
 1,052     Trøndelag     0
Passat mister jo mye av besparelsen med varmepumpe med slik paralell kjøring for kablene er sikkert på mye ved så liten differanse på
termostatene

Jeg er ikke så redd for det, det er godt mulig at termostatene ikke er helt riktige i forhold til hverandre. Og ser nå at varmepumpen står på 23, ikke 22. Varmepumpen går i alle fall mye og kablene ser ut til å stå på lite. Bruker gulvfølere.

Komforten er god, men kunne selvsagt ønsket meg en mer stillegående varmepumpe.