#111
 82     Haugesund     0
Jeg har ikke montert pumpa enda, får bare håpe slangen overlever en runde med vinkelsliperen.
500w høres lovende ut, da er det jo nesten verdt forsøket.

   #112
 5,608     0

Akkumulatortanken er til tross for sin størrelse på 800 liter på ingen måte stor nok til å bistå nevneverdig med lastfordeling gjennom døgnet. Det gjør derimot 110 kvadratmeter med betonggulv.


Mvh
OMF


110 m2 med 10 cm betong tilsvarer ca. 5000 liters akkumuleringstank.

På generelt grunnlag er eg skeptisk til akkumulering av varme fra ei VP da den hverken har automatisk styring for dette (dei eg har sett iallefall) og at COP synker med høgare temp. og dette gjer det mindre lønnsomt.

Meg eg har ein liten plan til vinteren å setja ein liten robot framfor styringspanlet til mi tilsvarende pumpe og la denne styre turtemperatur og derved få utetemperaturkompensering og eventuet lese estimert neste natt temperatur fra yr.no og kompensere for dette. Mulig eg må ha eit kamera også med billedgjenkjenning slik at programmet kan lese av temperaturene og kva trinn pumpa går med på styringspanelet.
   #113
 678     Bergen     0
Hvorvidt det lønner seg å akkumulere varme i gulvet avhenger vel mest av alt av det tilknyttede varmetapet. Er det null tap så er det ingen grunn til nattesenking og slik at lagring basert på når man kan produsere varmen mest effektivt vil fungere bra.

Er det stort varmetap vinner man mer på nattesenking og akkumulering av varmen i gulvet gir liten mening.

Med utetemp kompensert tur temp uten nattesenk vil temperatur på tilført vann til gulvet øke på natten når det blir kaldere ute. Dersom man nattesenker vil temp tilført gulvene være mer konstant.

Dersom man kan akkumulere varme i tank a 800L ved 10 grader høyere temp enn tur temp så har man ca 9 kwh tilgjengelig varme akkumulert. Dette skulle holde for å heve temperaturen på morgenen raskt uten å bruke el-kolbe/kjøre pumpen på maks. Tanken vil topplades igjen gjennom dagen på god COP før man igjen varmer opp til ettermiddagen. Deretter topplades tanken på halvgod kvelds temperatur forhåpentligvis før natten blir på det kaldeste.

Signatur
   #114
 2,302     Trondheim     0


Akkumulatortanken er til tross for sin størrelse på 800 liter på ingen måte stor nok til å bistå nevneverdig med lastfordeling gjennom døgnet. Det gjør derimot 110 kvadratmeter med betonggulv.


Mvh
OMF

Meg eg har ein liten plan til vinteren å setja ein liten robot framfor styringspanlet til mi tilsvarende pumpe og la denne styre turtemperatur og derved få utetemperaturkompensering og eventuet lese estimert neste natt temperatur fra yr.no og kompensere for dette.


Ser frem til å høre mer om det.
Signatur
OMF
  (trådstarter)
   #115
 164     Bergen     1
Dette med periodisering har jeg tenkt å gjøre på følgende måte.

Gulvvarmen har fast turtemperatur og denne er den samme som temperaturen ut fra varmepumpen. Jeg har tenkt å bruke 35 grader, men dersom dette ikke blir tilstrekkelig når det blir kaldt - så må jeg øke denne!

Romtermostaten står i dag på 22.5 grader.

Det jeg har tenkt å gjøre er å programmere romtermostatene til å sette opp tempeturen fra ca 1200 på dagen til feks 24 grader - da vil tregheten i systemet gjør at varmepumpen jobber og leverer varmt vann til gulvet, slik at temperaturen i gulvet stiger, når klokken blir ca 2300 - så settes termostaten ned til 22.5 grader igjen. Da vil jeg trolig få en liten temperaturtopp etter 2300, og så vil systemet begynne å jobbe igjen når temperaturen faller under 22.5. Forhåpentlig skjer ikke det før utpå morgenen når temperturen igjen har begynt å stige!

Jeg har også mulighettil å sette økt temeptur på selve varmpeumpen, men det tror jeg ikke at jeg kommer til å gjøre!

Mvh
OMF


 
   #116
 2,302     Trondheim     0
Hm, nattsekning med andre ord  Wink
Signatur

OMF
  (trådstarter)
   #118
 164     Bergen     0
Vel - det blir jo ikke helt ulikt, men det blir jo ikke akkurat nattsenking heller.

Med nattsenking er vel formålet først og fremst å redusere temperaturen om natten når man ikke er i rommet, og på den måten redusere varmetap. Også trenger man en ekstra tilførsel av energi (For å løfte temperaturen) når nattsenkingen er over!).

Jeg ønsker å styre anlegget slik at pumpene leverer mest mulig effekt når driftsforholdene er gode - altså på ettermiddagen! Utfordringen ligger i  å finne ut av tregheten til gulvet...

Skal se om jeg får gjort noen målinger der om ikke så alt for lenge.

Denne "styringen" er jo først og fremst hensiktsmessig ved høytrykk. Når det er lavtrykk - som det ofte er i Bergen - så er temperaturen gjennom døgnet relativt stabil. Mens med høytrykk - så kan det gjerne variere 15 grader gjennom døgnet - og da har jeg gjerne også litt solvarming på ettermiddagen. Derfor er jeg litt bekymret for at når ettermiddagen kommer - så vil økt utetemperatur og sollys gjøre at temperaturen i rommet stiger så mye at gulvvarmen slår seg av - og da vil ikke anlegget jobbe i det hele tatt i den beste perioden, men når temperaturen faller mot kvelden - så må anlegget jobbe mye om natten. Derfor vil jeg heller akkumulere energi u gulvet på ettermiddagen, og at denne kan opprettholde temperaturen gjennom natten!

Mvh
OFM
   #119
 169     Oslo     0
Skjønner hva du vil få til  ;)

Siden du planlegger å øker temperaturen i rommet fra 1200 vil du også få økt varmetap gjennom dagen. Kommer sola på i tillegg så blir det hett!

   #120
 5,608     0

Ser frem til å høre mer om det.

Her er værvarsel fra yr.no i XML format som eg da planlegger å hente ned 1 gang pr. døgn til ein PC (PC'en er kun på på ettermiddag/kveld):

Har p.t. ikkje fungerende utetemp. giver som går inn på PC eller robot, så eg vil i første omgang teste med yr sin estimerte temp. for plassen, denne ser ut til å stemme bra.
Eit lite program på PC'en setter opp planlagt temperaturkurve for varmepumpa for neste døgn (eller fleire) som den via blåtann overfører til roboten.
Trur eg vil bruke Visual Basic da eg har kommunikasjon med roboten ferdig liggende til denne.
Tenkte å bruke ein NTX robot da eg har eit par liggende med motorer til. Om ikkje roboten får ny varmekurve overført vil den fortsette med den for siste døgn.

Alternativt kan ein jo lodde seg inn på bryterene på betjeningspanelet på varmepumpa og styre denne fra eit I/O kort fra PC'en. Enklere styringsmessig, men PC'en må alltid stå på.