10,111
21
0
Enda en blogg om Jula 6kw luft vann pumpe
254
Akershus
0
Etter å ha spekulert lenge på om jeg skulle gå for jula pumpe eller ikke, klarte jeg endelig å overbevise meg selv etter å ha lest bloggen til OMF om parallell kobling av to pumper (og 10% rabatt på jula).
Pumpene er i hus, febrilsk snekring for å gjøre ferdig rommet pumpene skal stå er i gang, samtidig som jeg prøver å pønske ut et oppsett for forvarming av varmtvannet.
Tenker å samle opp alle alle spørsmål og tanker i en tråd i stedet for å spamme ny tråd for hver ting, håper å få opp litt bilder etterhvert (når telefonen er tilbake fra reperasjon)..
Pumpene er i hus, febrilsk snekring for å gjøre ferdig rommet pumpene skal stå er i gang, samtidig som jeg prøver å pønske ut et oppsett for forvarming av varmtvannet.
Tenker å samle opp alle alle spørsmål og tanker i en tråd i stedet for å spamme ny tråd for hver ting, håper å få opp litt bilder etterhvert (når telefonen er tilbake fra reperasjon)..
kommer til å kjøre lignende oppsett som som OMF, men siden jeg ikke har en stor tank med spiral liggende, tenker jeg å bruke platevekslere i stedet. Billigere for samme effekten, men også litt mer komplekst:
Plate veksleren trenger en flow med varmtvann (jo høyere den er jo bedre effektg) for å fungere, og i varmere perioder når varmepumpa går på lavt turtall vil den nok ikke være rask nok til å gire opp (leste i beskrivelsen av styringen som OMF postet at den sjekker temp på varmtvann hvert 3 minutt).
Så da trenger jeg noen form for buffer for å dekke et par minutters varmvanns tapping.
tenkte litt på en ecoterm 200 liter, med 4 koblinger. (har også fantasert litt om å bygge om min gamle varmvannsbereder)
Har tegnet opp tre alternativer (se vedlegg):
A: Varmeveksler i samme sløyfe som gulvvarmen:
Er nok den enkleste løsningen, men må jeg kanskje punge ut litt ekstra for en varmeveksler med lite trykkfall (evt. sette to i parallell).
Sirkulasjons pumpen må gå hele tiden uavhengig av varmebehov for gulv varmen. Har en Grundfos alpha 2 25-60 pumpe, den har en sånn proposjonell trykks kurve man kan stille inn så den justerer ned flowen nå "varmebehovet" blir lavere (tror det er nå trykket blir høyere av å stenge kurser) men har ikke helt forstått den tror jeg.
http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Grundfosliterature-5173525.pdf
For at varmeveksleren skal fungere best vil jeg ha relativt høy flow på varm side, så da må jeg vel tukle litt med bypass, og/eller stille inn pumpen på konstant flow eller trykk i stedet.
vannet som går inn i gulvvarmen vil muligens bli også bli kaldere enn gulvet når det tappes (tviler på at man merker det).
B: Varmeveksler med egen pumpe som starter når det tappes varmt vann:
Sette inn en føler på kaldtvannet som går til berederen som måler trykkforskjell eller flow og starter en egen pumpe som sirkulerer vann fra akkumulator tanken til varm side av veksleren
Dette er vel den beste løsningen teknisk sett, men vet ikke helt hva jeg bør har for sensor og hvor mye det vil koste. Har KNX/Loxone automatiserings system, så hvis jeg kan finne noe billig som kan sende en digital puls kan jeg jo bruke det til å sette strøm på stikkkontakten der pumpa er koblet til, men kanskje best med noe lukket system:
vil noe sånt kunne fungere:
http://www.ebay.co.uk/itm/Pump-Control-Pressure-Switch-SK13-Domestic-Water-System-Well-Pump-/360700165123?pt=UK_HomeGarden_Garden_PondsWaterFeatures_UK&hash=item53fb67bc03
ser litt plastikk ut, dette skal jo stå på 4 bar...
blir jo litt dyrere med egen pumpe, men kan jo spare litt av det med billigere veksler og mindre forbruk på pumpa, samtidig som jeg kan eksperimentere med høyere varmvanns temp til forvarmingen på sommeren (har en shunten liggende)
tenker så det knaker her....
Viktig og ha rimelig stor veksler og stor flow på varm side iforhold til kald side.
tenkte å plugge to av disse i parallell: http://shop.wiltec.info/product_info.php/language/EN/info/p3885_Edelstahl-Waermetauscher-30-Platten---Plattenwaermetauscher-max--125kW.html
mailet med butikken som sa at de hadde en heat transfer coefficient på 4000W/m2K, tok det med en klype salt og brukte 2500 W/m2K i beregningen min:
med en varm flow på 0.5 liter/sec og 35 grader mot en kald flow på 0.25 liter/sec med 4 grader skal det heve vannet til ca 31.7 grader (teoretisk sett)
vekslerne koster 85 euro pr stk og 45 euro frakt så da blir total summen ca 1800 NOK
dkt: Deler bekymringen din om flere feilkilder i alternativ B, men er som sagt usikker på hvor mye flow jeg kan få gjennom veksleren i opsjon A pga pumpe logikken i grundfos alphaen og om trykkfallet på veksler + gulv varme krets blir for stor.
Desutten vil jo pumpen bruke en del mer strøm hvis den konstant må pumpe seg gjennom veksleren på sommer halvåret kontra pumpe gjennom en lite bypass/eller gå i standby når alle kurser er lukket. trykkfallet til veksleren med flow på 0.5l/s er 6-7 kPa.
Bestillte denne på ebay: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=121240402579&ssPageName=ADME:L:OC:US:3160 for sikkerhets skyld. tenkte å koble denne opp mot en digital ingang på loxone boxen min og få den til å skru på strømmen på en grundfos UPS 15-40 pumpe e.l. Noen som vet hvor raskt en pumpe kommer i gang?
Godt poeng med korte tappinger: kanskje det er en ide sette veksleren så nærme uttaket til akkumulatoren. Noen som har noen ide om reaksjons tiden på en flow sensor + pumpe?
Hvordan skal du veksle varmen inn i tanken fra varmepumpene?
Annet alternativ er å la pumpa gå i 5 minutter ekstra etter at tappingen slutter hvis det er litt små tapping hele tiden (vaske opp f.eks.)
Apropos sjikting, hadde ikke noe store ambisjoner om å få til noe særlig sjikting, ideen var å ha en liten tank for å lagre nok varme for et par minutters tapping slik at varmepumpen har tid til å gire opp. men det betyr vel at vannet som går ut av toppen av tanken (port A på tegningen) er litt kaldere en vannet som går inn i toppen av tankent (port B)
pønsket litt på en variant B (se vedlegg) hvor jeg istedet for å bruke alle fire portene på akkumulatoren, at jeg kobler varmepumpa rett på gulvvarme/varmeveksler og legger inn en T på tur og retur som går innom tanken.
hvis flowen fra varmepumpene er større enn flowen i vbv+veksler vil vel vannet som ikke blir dratt gjennom vbv kretsen sirkulere gjennom tanken og lade den, mens når flowen i vbv+veksler blir større (f.eks når det tappes) vil den også dra med litt vann fra tanken også om nødvendig.
det jeg er litt usikker på er om hvis f.eks sirkulasjonen på varmepumpene har stoppet og pumpa til veksleren starter, om den da vil dra alt vannet fra tanken eller om den også vil ta noe kaldere vann fra de stillestående varmepumpene? vannet vil vel ta letteste vei vil jeg tro...
I utgangspunktet hadde jeg tenkt å bruke kun plateveksler uten buffer, men ser jo nå at en liten akkumulator er nødvendig hvis det skal bli noen effekt på sommerhalvåret.
Har du et kjapt overslag på hvor mye ditt oppsett kan komme til å koste?
Jeg driver og sjekker pris på tanker med varmeveksler, de her har et bra utvalg, fra 200-7500l, med eller uten varmeveksler. Isolering må kjøpes i tillegg.
http://www.haustechnikhandel24.de/index.php/heizung/speicher/pufferspeicher.html
Hvis frakten til Norge er overkommelig så blir det ikke så veldig mye dyrere en løsningen med platevekslere, blir iallefall mye enklere.
Ekstra pumpe (Grundfos UPS 15-40): 1200
100/200 liter akkumulator tank uten coil (OSO 50R 100 eller CTC ecoterm) 6-8000 ?
flow switch: 200
i tilleg må ha noe som kan skru av og på pumpa når flow switchen registrerer flow rele/kontaktor av noe slag (jeg har en loxone i sikringsskapet alrede så slipper den kosten).
så ca 9000-12000 avhengig av hva jeg må ut med for tanken.
blir kanskje også litt mere jobb for rørleggern å koble opp i.f.t en tank med spiral.
var jo ganske så billige de tanken, hvis du tar den med dobbel spiral så har du jo en overlate på 2.4 m2 på spiralen, da burde man jo for komme i nærheten hva en varmeveksler kan til en overkommelig pris.
Vet du noe om kvaliteten på tanken og om de sender til norge? (sendte dem akkurat en mail).
pønsket litt på OSO ACCU RC 300 som har en coil på 2.6m2 men den koster vel godt over 21000 nok (fant en prisliste fra oso anno 2012: http://www.osohotwater.no/files/OSO_Brosjyrer_Produktprisliste_2012.pdf
Har begynnt å revurdere løsningen på tank med spiral, selv om platevekslere utvilsomt er mye morsommere, så blir nok livet enklere med tank+spiral.
Ser jo at dalatanken med 2 spiraler ikke er alverdens dyr hvis jeg kjøper den i sverige: http://www.bynor.se/product.php?id_product=6033
13000 SEK + frakt.
den har jo 2x12m 22mm spiral = 3.3m2 overflate (med finner)
hmmm....