(trådstarter)
   #21
 167     0
Tar imot alle kommentarer, om så bare synsing.
Noen som har noen formening om hvor stor pumpe jeg bør ha? Boligen er 275 m2, men det er per i dag bare vannbåren gulvvarme i kjelleren på ca. 75 m2. I tillegg tenker vi som nevnt å legge opp til vannbåren oppvarming av luften i den balanserte ventilasjonen, og tappevann. Det er også mulig at vi bytter ut en panelovn i 1. etg med en radiator. I 2. etg kan det på sikt bli aktuelt med vannbåren gulvvarme på 60 m2. 20 m2 av disse er hovedsoverommet hvor gulvvarmen kun blir for å holde en lunk i gulvet.
Boligen er isolert med 10/15 cm glava i vegger med dobbel vindsperre og 32 cm glava i tak. Vinduer fra tidlig 2000-tallet. Det er installert luft/luft varmepumpe i 1.etg som vi planlegger å beholde så lenge den varer. Det kan bli aktuelt å sette opp viftekonvektor dersom den en gang feiler.

Vil en 6 kW pumpe som den fra Jula være nok i Stavanger, eller bør jeg ha noe større?

   #22
 4,190     0
Ville begynt med noe synsing rundt det totale energibehovet. Det er ikke så lett å estimere et varmetapstall, men tror ikke det er like bra som et TEK10-hus, men neppe like dårlig som vårt gamle plankehus fra 1937 - ergo et varmetapstall mellom 1.0 kW/m2K og 1.9kW/m2K.

La oss anta 1.5. Hvis vi i tillegg antar at du ønsker å dimensjonere for 35 grader forskjell på inne og utetemperatur, ergo dimensjonerer for minus 10 ute og +25 inne, så får du 1.5 x 35 x 275 = 14.4kW energibehov på den kaldeste dagen, før du varmer noe tappevann.

Så er spørsmålet hvordan du dekker inn disse 14.4kW, noe dekkes av VBV, noe dekkes sikkert at varmekabler på bad, noe dekkes av den gamle varmepumpa og noe kan kanskje dekkes av tilleggsvarme (for det er jo ikke -10 i Stavanger hele tiden).

Men umiddelbart så høres 6kW litt snaut ut på 275m2 med middels isolert hus. Selv om du antar TEK10-standard så blir det jo fortsatt behov på over 10kW med mitt regnestykke og du bør også lese spesifikasjonene på VP nøyere - det at pumpa heter 6kW betyr ikke nødvendigvis at den kan levere såpass når det er kaldt.

Til sammenligning har vi omtrent samme areal, TEK10-standard på isolasjon og en NIBE 12kW pumpe, 9kW tilleggseffekt pluss 2kW ekstra til varmtvann - så får vi se i løpet av vinteren hvor ofte vi trenger tilleggsvarmen.


   #23
 1,835     klippdalen     0
huset mitt er 260ish bo-areal

blir det for kaldt så sliter pumpa mi å holde huset varmt. jeg har dog kun gamle radiatorer (skal bytte et par av de)

har jo da som sagt en 16kw pumpe
   #24
 394     0
Hei, har og ca 260-270m2 boareal.. har Daikin Altherma 3 på første sesongen no, 8 kw med 6kw ekstravarmer. Radiatorar frå 70-tallet.

Køyrer fast flow til alle radiatorar (24stk + 2 gulvvarmesløyfer på bad), lar pumpa regulere turtemp basert på utetemperatur. No er det -7 og pumpa køyrer med 54 grader turtemp. Huset held 22,5 grader, men fy f... så strøm det går, ligg på 185 kwh i døgnet med den temperaturen som er no. Har elektrikse varmekablar i entre i tillegg.

   #25
 44     0
Har som nevnt Jula 416120 og kan fortelle om hvordan den fungerer i mitt tilfelle.

TEK 07 hus, gulvvarme i ca 113 kvm fordelt på 2 etasjer, 28 kvm i kjeller og 85 kvm i 1. etasje. I 2. etasje er det bad med elektriske varmekabler.

Pumpa er koblet direkte på EP 300, via t-stykke på retur nede og tur oppe, kjører på utekompensert temperatur på varmepumpen, og shunt på varmeanlegget står fast på 2,5 som da vil tilsi noe mellom 38-40 grader. 7,5kw kolber koblet opp via kontaktor på pumpe som tilleggsvarme. Bruker ikke tappevannsfunksjonen.

Feks ved -6,3 i døgn middeltemp (temp fra YR igår 12 desember) så bruker pumpa 25kwh i døgnet totalt. Og i tillegg trengte huset 17 kwh ekstra tilleggsvarme, primært på natten, og denne dagen også på ettermiddagen. Vi var borte på ettermiddagen så ingen belysning/personer/matlaging osv som ikke lagde varme. Legger ved bilde over strømforbruket.

Forslag til valg av L/V pumpe - Energy demand 2018-12-12.JPG - chrlod

Jeg ser at pumpa trenger tilleggsvarme helt fra ca 0 grader ute. Jeg kan nok skru av tilleggsvarmen og klare meg helt ned mot -3,-4, men da blir det kaldere i huset på morgenen og den blir stående å jobbe på maks utover dagen for å hente seg inn igjen. Har heller valgt å kjøre tilleggsvarme for å ha best mulig komfort og normal temperatur på morgenen.

   #26
 1,835     klippdalen     0
her er det nå minus 15 kalde. vært kaldt i hele dag. og siden kl 07:40 (klokka er nå 15:52) så har det gått med 47kwh

har 13 radiatorer, dog er noen avskrudd. å noen står kun litt på gløtt for å holde rom frostfritt

pumpa er utekompensert til å gi 55grader fra -2 og nedover. ikke brukt backupheater enda. kun utedelen som jobber enda


får jeg bytta ut et par av de gamle radiatorene til viftekonvekterer. så kan jeg i tillegg senke vanntemp. og da også forbruk av energi Smile win-win.. selvom investeringskosten på viftekonvektor er der
  (trådstarter)
   #27
 167     0
Takker for erfaringer.

Isoleringen av loftet er ikke ferdig enda (1/3 står helt uten isolasjon nå), men jeg ser at vi ligger rundt 130 kWh totalforbruk per dag nå når det er -2 grader ute og vi har komfortabelt 23 grader i mesteparten av huset. Finnes det noen enkel måte å regne gjennomsnittlig U-verdi for huset basert på størrelse, totalforbruk dersom en antar grovt at 80% går til varme, og inne/utetemperatur.
Et det så enkelt som Totalforbruk*0.8 / (husets overflate * (temp inne - temp ute)) ? Jeg regner med at overflate da defineres som innsiden av isolerte flater? Tas det med veggflater både over og under bakkeplan?

Jeg er enig i at 6 kW kan virke lite for en større enebolig. Det hadde nok gått greit med dagens vannbårne system + varming av tilluft i ventilasjon, men vi må da fortsette å basere oss på en god del elektrisk oppvarming. Jeg ønsker jo helst en annen pumpe enn den fra Jula, så jeg komemr da til å prøve å finne en noe større pumpe. Kanskje 9-12 kW siden det er en så liten del av året det er skikkelig kaldt i Stavanger.

   #28
 4,190     0
Hvis du kjenner utetemperatu, innetemperatur og tilsvarende varmebehov, så kan du få deg et varmetapstall som kan være nyttig for dimensjonering.

Varmetapstall er jo selvfølgelig en tilnærmet sannhet, men bør gi en god pekepinn om behovet når det blir kaldere.