#71
 3,535     0
1,9 til 3,4 med opptil 18 år gamle varmepumper. Samme kilde viser til en test av nyere varmepumper med årsvarmefaktor på nær 5.

Også denne testen er drøyt 5 år gammel, og referere til pumper som ble installert for 12-18 år siden (i dag). Det kan ha skjedd forbedringer.

COP varierer med hva du bruker pumpa til. Er det kun til golvvarme, får du høyere COP enn om du også skal ha varmtvann, som avhenger av hvor varmt du vil holde vannet. (Det er uansett langt under hva du normalt har i en el-bereder: 45-55 C mot 75-90 C.) Radiatorer krever minst like varmt vann, og tilhørende lavere COP.

Jo mindre temperaturheving, jo høyere COP. Golvvarme er det som klarer seg med minst heving.

Dessuten: Med lunt golv har du tilsvarende trivsel med 3-4 grader lavere lufttemperatur, sammenlignet med andre former for oppvarming, og du sparer energi på den måten (men det er vel å merke noe annet enn høyere COP!)

   #72
 5,608     0
Ideelt kan nok de beste pumpene komme opp mot 5, men i snittet blir jo langt lavere enn det da ingen installasjoner er perfekte, det er jo det rapporten oppsummerer.

Og v/v vp i Tek10/17 hus?
300 m2 hus på vestlandet krever 5 kW eller noko slikt på ved -10 ?
Med årsvarmefaktor på 4 sparer ein max 10000 i året på oppvarming + vv.
KE
   #73
 3,667     Hordaland     0
Siden du er tvilende til COP på bergvarme bør du også være like i tvil på COP på andre varmepumper. Som Kiel er inne på er COP ett resultat av hvor høyt man løfter temperaturen enkelt forklart. Bare husk at størstedelen av varmeforbruket er på den kalde delen av året. I ett nytt hus på 300m2 hadde jeg ikke vert mye bekymret for å få det varmet opp, jeg hadde vert mer bekymret over hvor varmt det kan bli der om sommeren. Her kan energibrønn gi billig kjøling på varme dager. Men alt koster penger og det er ikke sikkert varmepumpe står høyest på ønskelisten når alt skal velges under husbygging. Man kan jo tillrettelegge og komme tilbake til varmepumpen, men det er ikke nødvendigvis så økonomisk det heller. Avtrekksvarmepumper er også noe som kan vurderes.
HSt
   #74
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Med stort hus må en ha varmepumpe av eb elker annen type i oppvarmingen. Det blir stort forbruk selv på nytt hus uten.
  (trådstarter)
   #75
 167     0
Da har jeg fått sendt noen forespørsler for å innhente pris på forskjellige løsninger. Har også forespurt tilbud på jordvarme i tilfellet det kan la seg gjøre på den delen av tomten vi har tilgjengelig.
Alle løsningene er greit gjennomførbare, selv om huset har opprinnelig byggeår 1929. Det begynner etter hvert å blir bra etterisolert, men vi vil selvsagt aldri komme helt på TEK17 nivå, selv om vi etter Rockwool’s kalkulator ligger tett på TEK10


Angående L/V har vi en ganske grei plassering for utedelen hvor det er bra gjennomtrekk og den ikke er sjenerende. Huset har i dag L/L pumpe installert av forrige eier, og det vi veldig gjerne skulle hatt bort er innedelen til den pumpa. Som jeg nevnte litt tidligere i tråden blir det ikke aktuelt med gulvvarme i hovedetasjen pga. et helt utrolig møbelsnekret gulv der. Finnes det noen gode løsninger for å fjerne den gamle L/L pumpa og legge oppvarmingen over på vannbåren varme? Blir det viftekonvektor som kan erstatte L/L pumpa? En integrert viftekonvektor hadde jo blitt litt penere.
   #76
 321     Oslo     0
Leser om flere som bruker 25 000 kw på helt nye hus (200 kvm). Litt større hus, glad i varme ben, "sparom" og kjøling på sommeren vil øke forbruket ytterligere.

Leser artikler om at folk bruker mer strøm enn antatt på nye hus. Kanskje fordi forbruksmønsteret har endret seg. Da er det, om ikke annet, behagelig å slippe å tenke på strømregningen.

Avtrekksvarmepumper kan vurderes som nevnt, men fungerer vel best til leiligheter/mindre eneboliger og har ikke mulighet for kjøling.

Kjøling undrer jeg hvorfor ikke flere tar seriøst på nye eneboliger. Klima i Norge virker å handle om varme, men på sommeren så har jeg vært i mange oppholdsrom som nærmest fremstår som trykk-kokere.

Hvordan forbruket er på L/V for kjøling kunne vært greit å sett.





Signatur
  (trådstarter)
   #77
 167     0
Noen som har eksempler på varmevekslere for forvarming av tappevann som kan brukes dersom jeg går for L/V og velger å beholde berederen jeg har i dag?

KE
   #78
 3,667     Hordaland     0
Det finnes mange viftekonvektorer, både for vegg, tak, gulv og innbygget. Du vil nok måtte forvente å ha høyere turtemperatur med viftekonvektorer noe som påvirker cop. Men det fungerer iallefall bedre enn å ikke ha vbv. Man kan også ha varme både i tak og vegg, allergikere velger gjerne varme vegger mener jeg å ha lest. Men klimaet er best om varmen kommer nedifra. Selv har jeg hatt viftekonvektor i underettasjen i to år nå. Satser på at det er siste vinteren uten vbv i gulvene nede. Jo større viftekonvektor du har jo lavere temp kan du bruke.
  (trådstarter)
   #79
 167     0
Driver å sikter meg litt inn mot en modell av L/V pumpe mens jeg venter på tilbud for jord- og bergvarme.

De tre modellene jeg synes er mest attraktive:
CTC EcoAir 610M - 2,5-10 kW
Vaillant aroTHERM VWL 85/2 - 8 kW
Bosch Compress 7000i AW - 9 kW

Noen tanker rundt hvilken av disse pumpene som er å foretrekke?

Redigert:
Jeg leser i CTC bruksanvisningen (for styreenhetene) at det nevnes gradminutter flere plasser. Er dette samme dårlige løsningen som Nibe har?
Siste redigering: Wednesday, January 2, 2019 10:14:00 PM av chrlod
TSt
   #80
 13,730     0
Viktig å få sjekket lydnivå på utedel, denne er ofte stor eller "dobbel" i forhold til L/L pumpene på L/V. I nabolaget begynner det å dukke opp forskjellige typer og i et enebolig strøk med litt store tomter (fra 70 tallet) så er det overraskende at en tydelig hører noen av L/V pumpene flere tomter unna når en går ute på veien. De som har den mest bråkete må jo få ødelagt hagen med denne støyen.