1,444    4    0  

Gode grunner til å bytte ut oljefyren?

Energiløsninger er mye diskutert på ByggeBolig og er et viktig tema for mange. 

Vi ønsker derfor å høre hvilke synspunkter og/eller spørsmål dere har rundt bytte av oljefyr til en luft til vann varmepumpe.

Vi har funnet det vi mener er 5 gode grunner til å velge luft til vann varmepumpe som en erstatning for en gammel oljefyr.

Gode grunner til å bytte ut oljefyren? -  - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

1. Lavere oppvarmingskostnader

Drift og oppvarming med oljefyr fører med seg høye kostnader. Flere boliger må også benytte oljefyren på sommerstid for å kunne varme opp tappevannet. Disse kostnadene inkluderer strøm, feiling av pipe, olje og vedlikeholds kostnader. En oljefyr har mellom 60-70% reell virkningsgrad avhengig av type og alder på anlegget.

I eksemplet under har vi sett på kostnadene for oppvarming med oljefyr og oppvarming med varmepumpe for å illustrere en mulig besparelse. Eksemplet under er basert på en referansekunde i Aurskog Høland fra en av våre forhandlere.

Gode grunner til å bytte ut oljefyren? - Referanse-Oljefyr vs varmepumpe regnestykke.png - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

Som eksempelet ovenfor viser er det mulig å redusere oppvarmingskostnadene betraktelig ved å bytte til en luft/vann varmepumpe. Du kan lese hele referansen herDette er selvfølgelig et av mange eksempler, og besparelsen vil variere fra bolig til bolig og ut ifra hvilken løsning man velger å bytte til. 

2. Miljøvennlig løsning

Stortinget har bedt regjeringen innføre forbud mot fyring med fossil olje i husholdninger i 2020 ifølge enova.no. Klimaforliket ble vedtatt av Stortinget i 2012, og nåværende regjering har bekreftet at de står fast ved det varslede forbudet.

Miljødirektoratet anslår at det finnes 100.000 oljekjeler og 75.000 parafinkaminer som benyttes til oppvarming av boliger og bygg i Norge. For hver liter fyringsolje en bolig bruker, slippes det ut 2,7 kg CO2. Ved et forbruk på 4.000 liter forårsaker dette et utslipp på 10 tonn CO2, ifølge Enova. Med en så forurensende energikilde er det ikke rart at mange ser på mulighetene for å kunne erstatte oljefyren.

Ved å velge en luft til vann varmepumpe løsning kan du være med på å bidra til et bedre miljø og klima i ditt nærområde. En luft til vann varmepumpe henter ut energi fra uteluften og varmer vannet til tappevann og distribuerer varmtvann til det vannbårne systemet i boligen (radiator og/eller gulvvarme). 

Gode grunner til å bytte ut oljefyren? -  - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

I tillegg til reduserte fyringskostnader spares også miljøet for store CO2 utslipp ved å kutte ut fossilt brennstoff. På den måten unngår du å belaste miljøet ytterligere, og får en løsning som tilfredsstiller fremtidens krav til utslipp.  

3. Gjør boligen mer attraktiv
Mange som har oljefyr opplever oljelukt i huset og at rommet den står i ikke kan benyttes til andre formål. Fyr rom går under betegnelsen S-rom. Ved å bytte til en luft til vann varmepumpe har du muligheten til å selv gjøre tiltak for å endre rommet til et P-rom. Et P-rom regnes inn i boligens bruksareal og kan dermed øke verdien på boligen, forutsatt at ytterligere krav til P-rom er oppfylt. Les mer om P-rom og S-rom her.

Varmepumpens innedel er designet for å passe inn i boligen på lik linje som en varmtvannsbereder. Det gir deg muligheten til å gjøre om det gamle fyr-rommet til for eksempel vaskerom eller hobbyrom.

Gode grunner til å bytte ut oljefyren? -  - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

Energimerking

Gode grunner til å bytte ut oljefyren? -  - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch
Etter installasjon av luft til vann varmepumpe får du en pålitelig og høyteknologisk oppvarmingsløsing med høy komfort og stor besparelse til din bolig. Det gjør at boligen får en høyere energimerking og vil være mer attraktiv i markedet. Det kan være mulig å øke en energiklasse ved installasjon av luft til vann varmepumpe.

4. Støtte fra Enova for å gjennomføre tiltak

Gode grunner til å bytte ut oljefyren? -  - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch


Ønsker du å fjerne oljefyren og bytte til en luft/vann varmepumpe har du mulighet til å få igjen inntil 30.000 kroner fra Enova! Sjekk hva du kan få igjen på enova.no

5. Er dette en løsning som kan gjennomføres i ditt hjem?
Vår løsning, Ecodan Varmesentral eller Hydroboks kan være en god erstatning for oljefyr. Under ser dere to eksempler på mulige systemløsninger. Det finnes mange mulige løsninger, tilpasset din bolig. 

Gode grunner til å bytte ut oljefyren? -  - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch
Ecodan varmesentral inkludert ekstra akkumulatortank
Denne løsningen passer for de som ønsker tappevann og har et eldre oljefyr anlegg eller de som har vannbåren gulvvarme.

Gode grunner til å bytte ut oljefyren? -  - Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

Ecodan hydroboks 
Denne løsningen passer for de som har et eldre oljefyr anlegg eller som har vannbåren gulvvarme. 

Befaring  
Våre forhandlere kan komme på en gratis befaring i din bolig for å kunne gi deg en faglig vurdering av hvilken løsning som passer best til ditt anlegg.

Her er noen punkter som bør gjennomgås på en eventuell befaring.

·        Byggeår
·        Bolig Areal (oppvarmet)
·        Sted (poststed)
·        Nåværendevarmekilder (forbruk)
·        Strømtilførsel (230-400v)
·        Størrelse på hovedsikring
·        Distribusjon av varmen (gulvvarme, radiatorer)
·        Antall beboere (hvis tappevann skal varmes)

Viktig informasjon ved utskiftning av oljefyr

Strøm
I de fleste tilfeller er det ikke stor nok hovedsikring i hus med oljefyr til å drifte en luft/vann varmepumpe. Grunnen til det er at strømforbruket til en oljefyr er ganske lavt fordi energien til oppvarming kommer fra selve oljen.
Det er i hovedsak sirkulasjonspumpen, styring og brenneren som drives av elektrisitet. Ved overgang til en luft/vann varmepumpe kan det være behov for oppgradering av hovedsikringen, da denne krever mer effekt.


Investeringskostnad
Ifølge Enova kan prisen på luft til vann varmepumper variere mye. «Gode luft til vann varmepumper koster normalt mellom 60.000-130.000 kr. Montering kommer i tillegg.»
Kostnaden for installasjon av et luft til vann anlegg inkluderer produktet (inne og utedel), montering, elektrikerarbeid og rørleggerarbeid. Det er derfor svært varierende investeringskostnader på slike anlegg, ut ifra nåværende løsning og hvilken løsning man installerer. Vi anbefaler en befaring av en autorisert forhandler for å svare på dette for din bolig.

Vi vil samtidig informere om at vi frem til 06.05.2016 har en konkurranse gående hvor du kan vinne en Ecodan Varmesentral til en verdi av 100.000,- kr på blikvittfyren.no

Vi håper denne tråden er nyttig for dere som vurderer å bytte ut oljefyren. 
Still oss gjerne spørsmål om temaet. 

Med vennlig hilsen, 
Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch 

Signatur

Hvorfor bør man bytte ut oljefyren, hva er den største årsaken til at man bør bytte?

  • Mer miljøvennlig løsning
  • Kostnadsbesparelse
  • Mer attraktiv bolig (Energimerking/økt boligareal)
  • Annet – svar i tråden


HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Dere tar opp viktige momenter, men for gamle hus med radiatorløsninger må det også vurderes om dette er formålstjenlig å beholde gamle halvtette radiatorsystemer. Fra bekjente vet jeg at en i allefall kan spare enorme summer i fyringsutgifter da særlig gamle kjelesystem sløser ekstremt (varme går i pipa).
  (trådstarter)
   #2
 162     0
Godt poeng HSt. Vi anbefaler at man tar en grundig kjemisk rens av hele varmesystemet før man bytter til en luft/vann varmepumpe. En rens vil fjerne slam i rørene som kan begrense anleggets varmeavgivning.

I enkelte tilfeller kan det også være formålstjenelig å bytte ut de gamle radiatorene med nye viftekonvektorer for bedre utnyttelse av anleggets effekt.

Med vennlig hilsen,
Sara
Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch



Signatur
   #3
 24,032     Akershus     0
En ulempe med viftekonvektorer, l/l og l/v-varmepumper er støy, ute og inne. En god grunn for å velge v/v og gulvvarme eller større radiatorer selv om det koster.
Signatur
   #4
 3,535     0
I Norge bør luft-vann VP ansees som en nødløsning. Når du virkelig trenger varme, og belastningen på el-nettet det maksimale, fordi det er 15-30 minusgrader ute, er virkningsgraden på det aller laveste. Strømforbruket maksimaliseres når nettet er hardest belastet, og når strømmen er dyrest. Dersom det innføres effektbaserte tariffer kan strømkostnadene i vintermånedene bli svært høy.

I tillegg kommer støyfaktoren (selv om den er et langt større problem med luft-luft VPer).

Der det overhodet er mulig å hente varme fra fjell, jord eller vann, er dette en langt bedre løsning.