10,865
14
1
Hva slags varmekurve er mest optimal?
152
Oslo
0
Jeg har en IVT Optima 500 pumpe som ble satt opp med en flat varmekurve på 42 grader. Er dette normalt eller er det høyt?
I dag morges var det -4 grader ute og da leverte pumpen 33 grader på tilførsel. Når det blir varmere utover dagen og termostatene stenger så stopper den ved 42 grader. Er dette for høyt? Skulle man senke kurven litt ifra 0 grader og oppover? Pumpen leverer varme til en dobbeltmantlet bereder, det kan være mulig at den er satt slik pga oppvarmingen av forbruksvann?
Noen som har noen erfaringer på dette?
I dag morges var det -4 grader ute og da leverte pumpen 33 grader på tilførsel. Når det blir varmere utover dagen og termostatene stenger så stopper den ved 42 grader. Er dette for høyt? Skulle man senke kurven litt ifra 0 grader og oppover? Pumpen leverer varme til en dobbeltmantlet bereder, det kan være mulig at den er satt slik pga oppvarmingen av forbruksvann?
Noen som har noen erfaringer på dette?
Kan du lese avgitt effekt nokon plass, eller måla mengde vatn som går igjennom?
Kva er temp. som får inn på pumpa? Ofte er denne 3-6 grader lågare etter den ha vore ute i golva.
Kva styrer el. element i bedredaren i nederste tanken? Denne er enten styrt av egen termostat eller av varmepumpa, og burdre slått inn lenge før 33ºC, eg set den ofte 4-5ºC under innstillt verdi på VP.
Det sitter en termostat på tillegsvarme ja. Men dette er koblet manuelt på en sikring, men jeg ringte IVT for en stund siden og de mente denne styringsboksen til varmepumpen burde styre tileggsvarmen. Men jeg avventer litt å se hvordan det fungerer i vinter. Egentlig var det greit med 33 grader inn på om morgenen, da var det 19 grader i stuen og det stiger etterhvert utover dagen. Jeg ser ikke helt poenget å koble inn 7,5 kW tilleggsvarme pga det, men blir det veldig kaldt lenge må tilleggsvarme skrus på. Setter jeg denne noen grader under og har den på hele tiden vil denne veldig ofte slå inn uten at jeg har behov for det.
Men uansett virker det normalt med en varmekurve på 42 grader? (Varmepumpen stopper da ved 42 grader)
Sikkert riktig midt på vinteren, men sommer trur eg 30ºC hadde passa betre og kanskje 35ºC haust/vår, iallefall er det ca. det eg kjører.
Men det er ikkje noko problem å kjøra 42ºC heile året, kun litt uøkonomisk, og du får vel litt kalde gulv på bada om sommaren da 42ºC vil varme gulvet raskt opp, og så stenge i stedet for å ligge inne lenge med låg temperatur.
Da vert nok reknestykket noko meir komplisert ja.
Jeg nevnte det i en annen tråd, men var det ikke du, Milzit, som sleit med å holde varmen og som hadde noen mekaniske termometre som viste feil? Uansett: det virker ikke som du får noe særlig med bistand fra rørlegger eller pumpeleverandør. Enova og leverandørene beregner visst fremdeles varmepumper etter den "gamle" metoden, dvt. DUT og 90% av max-varmebehov (eller hva det var...). Det er jo frustrerende når det er helt klart at VP er underdimensjonert.
Varmekurven skal ikke måtte justeres om. Det er nettop det du skal slippe. Det finnes sannsynligvis mulighet for å legge inn knekk-punkter i kurven, dvs. gjøre den ulineær. Det er dette du må endre på slik at kurven passer både når det er kaldt og når det er varm ute.
Uteføler brukes for å regulere ønsket vann-temperatur. Antar at denne viser korrekt temperatur. Har du sjekket dette?
Effekten er muligens gitt av navnet på VP, dvs. er Optima 500 5kW? Jeg kjenner bare til Carrier/IVT V/V-varmepumper, men uansett skal det være stemplet på pumpa hva den "trekker".
Inneføler korrigerer for eventuelle feil (regulerings-støy) som følge av f.eks. vind og solinnstråling. Har du dette?
Hva er temperaturdifferansen på tur/retur når framledningstemp. er 33 garder (dvs. for kaldt)?
Går varmepumpa kontinuerlig når framledningstemp. er 33 garder (dvs. for kaldt)?
En ting du bør teste (hvis du ikke har gjort det enda) er å legge inn el-kolbene og la VP styr disse. Hvis du fremdeles ikke klare å holde varmen er det enten noe galt med det vannbårne anlegget eller noe feil med varmekurven.
Carrier New Heat 60 C9
180 brønn
17mm pex i gulvet + 2 viftekonvektorer
Prosjekt: Frikjøling
Prosjekt: Vaskerom i kjelleren
Block Watne fra 1969
Effekt på pumpen: "Effektbegr. vid kompressordrift 4,5/6,75 kW." står det i manualen.
I dag tidlig noterte jeg følgende ute. -5 utetemp, 32 grader ifra ifra varmepumpe. 40 grader på tur og 38 på retur på sirk. vann. 40 grader på bereder også. Det var 19 grader i stuen i dag morges. Men som nevnt i annen tråd er det veldig stor vandring på termostatene. De stenger ved 22 grader nå og åpner først ved 19,5. Skal ta det opp med rørlegger, men det blir veldig lav temp før akuatorerne åpner. Jeg vil tro at det hjelper at akuatorerne åpner tidligere.
Uteføler ble flyttet av leverandør av VP i vinter, den var også montert feil. Men den viser riktig nå.
Inne har jeg kun Variant VVS WLTM-29-VV trådløse temostater. VP går kontinuerlig når det er kaldt ja.
Så det siste punktet ditt ang. el-kobler: Slik det er koblet nå kan ikke VP styre el-kolbe. Vi har en Oso kombi EP300 dobbeltmantlet bereder som har temostater. VP bli styrt av en Rego 800 boks. Denne har funksjonalitet for å legge inn tilleggsvarme, men dette er ikke koblet til.
Jeg tok dette opp med rørlegger, men han synes det var rart de ikke hadde fått beskjed om dette var svaret.. Jeg snakket med leverandør av VP i vinter og de mente dette burde kobles til.
Men jeg tenkte på siden varmepumpen leverer så lite varme når det er kaldt så vil den veldig ofte legge inn el-kolbe. Som f.eks. i natt med tallene over, men det er ikke nødvendig.
En mulighet kan være å sette termostatene på berederen på litt under 40 grader, så behøver jeg ikke elektriker for dette for å koble til dette.
Tippar oppsett ditt er som vist under.