2,118    2    0  

Hvilken temperaturforskjell på VVB og på VP for mest mulig strømsparing?

 3     Voksenkollen, Oslo     0
Jeg har et hus på 200 m2 med vannbåren gulvvarme alle steder utenom baderomsgulv.

Gulvvarmen har en separat VVB og VP, dvs. at dette vannet går i et lukket system, og brukes ikke til å varme varmtvann ellers.

Jeg har lest her på forumet at anbefalt temperatur for gulvvarmevann er 35-45 °C. Huset er helt nytt, og godt isolert, så jeg tenkte at 35 °C burde holde.

Men hvilken temperatur er det da lurt å sette på VVB og hva burde jeg sette på VP?

Bør begge stå på samme temperatur, eller burde VP stå på en høyere temperatur, slik at mest mulig varmes opp av denne?

Teorien min er at hvis VP står på f.eks. 35 °C og VVB på 32 °C, så vil alt varmvannet varmes opp av VP inntil det er så kaldt at den alene ikke klarer jobben, og VVB vil begynne å hjelpe til.

Spørsmålet da, er om teorien min stemmer, og hvor stor forskjell det bør være på de to temperaturene for mest mulig effektiv bruk av VP.

   #1
 1,015     Revetal     0
ja, dine teorier stemmer.

Jo større differanse, jo mindre sannsynlighet er det for at el-kolben slår inn for fort i de periodene VP kanskje bare midlertidig "henger etter" på ønsket temperatur.

Hva som er riktig temperatur er veldig varierende ift både varmebehovet i huset, gulvets oppbygning, og ikke minst deres egne komfortønsker.

Mye av dette styres ofte automatisk på mest effektive måte av varmepumpa selv, eller ekstern styring kan sikre at driften både blir mest mulig "COP-vennlig" til enhver tid, sparer unødvendig forbruk, og prioriterer varmekildene.

De billige varmepumpene har ofte veldig forenklet styring, de i andre enden av prisskalaen har alt innebygget som standard
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3     Voksenkollen, Oslo     0
Tusen takk for svar!

Jeg har et veldig enkelt anlegg, så her er det bare ønsket temperatur det går an å stille inn på VP. Det eneste tillegget er at det går an å endre ønsket temperatur på forskjellige tider av døgnet.