1,478    36    2  

Hvilken vannbåren varmekilde er mest kostnadseffektiv?

 6     0
Hei!
Vi er i planleggingsfasen av nytt hus, og har gått oss helt bort i jungelen med løsninger på vannbåren varme. Dette er noe vi virkelig ønsker oss, men vi har et begrenset budsjett. Vi er derfor ute etter hjelp til hva som vil være mest lønnsomt for oss.

Huset vi skal bygge er 200 kvm fordelt på 2 etasjer. Vi ønsker vannbåren gulvvarme i begge etasjer i de fleste rom. Vi ønsker også at varmekilden skal ha følgende egenskaper: oppvarming, varmtvann og kjøling på sommerstid.

Hvilken løsning vil gi best mulig effekt til lavest mulig pris?
Estimert energibehov årlig (uten vbv) er ca. 28500kWh.

jaf
   #1
 6,176     tromsø     0
Hevder at det mest lønnsomme er mye isolasjon (20cm +) og begrenset bruk av vinduer. Da reduseres varme inn om sommeren og kulde om vinteren. Det er enkelt å rekne ut. Et vindu har varmetap som er 10x høyere, en det en godt isolert vegg har. Er huset godt isolert, med parkett. Så kan 2 etasje gi like god varme med 2 panel ovner. Gulv varme på soverom er bare tull. Håper ikke jeg svarer hva du ikke ønsker å høre. Vannvarme i 1 etasje kan være greit, hvis det ikke er soverom i 1 etasje.
  (trådstarter)
   #2
 6     0
Ja mye energi å spare ved å ikke ha vinduer, men det er ikke fullt så koselig som med store vinduer og mye lys inn:)

Se bilder av hvor mye isolasjon det er i vegg, etasjeskillere m.m. Høyden under himling i deler av kjøkken/stue vil være ca 2,70.
Hvilken vannbåren varmekilde er mest kostnadseffektiv? - Screenshot_20200219_235803_com.google.android.apps.docs.jpg - Rupert
   #5
 24,032     Akershus     0
«Store vinduer og mye lys inn kan være hyggelig, men det blir også fort veldig varmt. Vinduer under ca 75 cm (sitteøyehøyde), har en sjeldent særlig nytte av. Varmetap og varmeinnstråling.
Signatur
jaf
   #6
 6,176     tromsø     0
I  1 etasje er det 20cm isolasjon i gulv og nesten bare soverom? Der ville jeg hatt varme i gulv i den lille stuen og parkett i alle rom. I andre etasje ville jeg hatt gulv varme kun i stuen. Når huset er super isolert, så vil varmen spre seg. Har du varme i gulv i 50% av 2 etasje, så vil gjerne varme spre seg til resten. Ville montert gulv varme i 25m2 i 1 etasje og 50m2 i 2 etasje. Brukt mye ( varme tregulv ). Ikke brukt betong i gulv. Ville satt i litt mindre vindu, i stue i 1 etasje. For å gjøre det enkelt. Vindu står for 80% av varmetap, når ventilasjon er av. Montere tids styring på ventilasjon. La anlegg gå på 20% effekt og montere co2 måler på avtrekk. Da vil ikke anlegget gå på fullt når huset er tomt=mye strømrekning. Ville også reknet på varmetap med for ekksempel 5cm mer isolasjon og litt mindre vinduer uten vannbåren varme. For å si det slik, er huset super isolert: Så kommer du langt med en vifte ovn på 1 kw.
Du trenger ikke et varme anlegg til 750 000,- Men nå vet jeg ikke om markedet der huset bygges gjør kostnader mindre viktig. Ville reknet på varmetap og driftskostnader. Ville reknet på forskjellige løsnimger med vinduer. Som KjellG skriver. Løftet vinduer opp til 75cm fra gulv og beregnet forbruk. Det er fult mulig å bygge nytt hus i dag som sluker strøm. Det er bare å ha glass i en hel fasade. 
   #7
 3,535     0
Hvis "soverom" også omfatter barnerom vil jeg absolutt anbefale golvvarme i disse!

Kanskje det nå for tiden ikke er mote å ha iskaldt soverom. Tidligere, da jeg enda var skolegutt, hørte vi fra en av jentene i klassen at mor hennes stolt hadde fortalt at på vannglasset hadde hatt isskorpe. Ifølge dattera var mora genuint stolt (og dattera fnyste av det).

Jeg vil ikke ha det kaldt, men 7-8 grader er helt fint å sove i - helt til jeg setter føttene ned på golvet om morgenen. Da hadde det vært fint om det hadde stått på en liten lunk i et par timer, så golvet var lunt. Det skal jeg få meg (har det ikke pr. idag).

Det som nå er mitt soverom har vært barnerom. Det som var stort soverom huser nå et par tusen bøker, sofa og stressless og godt leselys. Det som var det første barnerommet ble omdefinert til arbeidsrom med symaskin og strykebord, senere til hjemmekontor. Moral: Vær forberedt på at bruken av rom endrer seg. Om du omdefinerer et rom til "bibliotek", til lekerom for ungene, eller til hjemmekontor, vil du helst slippe å bryte opp golvet for å legge inn golvvarme. Få det på plass med det samme - selv om du på det som i utgangspunktet blir definert som soverom bare har på varme fra kl. 04:00 til 06:00 på hverdager (to timer senere i helgene).

   #8
 2,978     Vestlandet     0
Skal du leggha VBV i delar av ein etasje, er det ikkje stor meirkostnad for å eggja røyr på større areal.

Eg skal laga soverom for meg og ungane i sokkeletasjen. Verken eg eller ungane kan fordra å sova i varme rom. Likevel planlegg eg VBV i golva på soveromma, når eg likevel skal ha det i gang, kjellarstove og bad.

Som Keal nevner er det og kjekt med litt lunk i golva når ein står opp. Særs i den mørkaste og kaldaste delen av vinterhalvåret. Eg er faktisk så optimistisk at eg trur lunk i golvet skal få meg lettara opp av senga og dermed gi meg betre tid på morgonen.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 6     0
Disse vinduene er vendt mot nordøst, så det blir mest varmetap og fin utsikt mot havet 🙂 slik vil vi ha det..

Tilbake til spm ang varmekilde.. Følgende løsning har vi sett litt på og fått pris på; Nibe F750 ferdig installert begge etg = 360k. Da er det kalkulert inn egeninnsats med å frese buer mot vegg.

Det høres mye ut i våre ører, og besparelsene er ikke så store. Investeringen vil først lønne seg etter 18-20 år.

Ett vennepar av oss har installert en Panasonic luft-vann pumpe med VBV uten oppvarming av varmtvannsbereder. Komplett pris for deres installasjon 130k uten noe egeninnsats. Dem har ca like stort areal som oppvarmes (180 m2) og ligger på ca 16000kWh i året.

Det finnes jo flere leverandører dær ute som hevder demmes produkt er det beste og mest lønnsomme, men er det noen som har konkrete erfaringer med ulike pumper etc..?

Daikin, Panasonic og Nibe (forsåvidt) er potensielle merker vi vurderer, men vi er ikke fremmed for å gå for andre merker/kilder.

Hva er erfaringene dine? Investeringskost Vs driftskost
jaf
   #10
 6,176     tromsø     0
Svarer ikke helt det du spør om. 360k virker helt ok pris. Men 18 år er lenge å vente på besparelse. Det kan være at varmepumpe bare varer i 18 år. Legg inn vedlikekostnader. Har selv litt fordommer mot gigantiske overdimensjonerte varmeanlegg. Har bod i hus med nedstøpt gulvarme (el). Der fikk en ikke ned varmen. I tillegg sto sola opp og inn vinduer. Huset ble som en ovn om sommeren. Har også vært bolrt nedstøpte gulv som bruker 12 timer på å endre temperatur. En panelovn bruker 1 minutt. Er derfor litt svak for små panel ovner på soverom. Men i sokkel er gulv varme topp. Noen kjører en grunnvarme i gulv, for eksempel 15 grader. Justerer videre opp med panel ovn. Det står litt spennde lesning her https://www.vvsforum.no/2015/fem-utfordringer-for-enkle-driftssikre-varmeanlegg/
Et soverom med lite vindu har for eksempel bare varmebehov for 15w/per m2. En stue med vindu fra gulv til tak , kan ha varmebehov for 80w/per m2. Vannrør skal legges med forskjelig avstand etter effektbehov. Noen legger ikke røra helt nøyaktig.