#31
 3,997     Oppland     0

Jeg er enig med deg at det er alt for mange på forumet her som har skylapper for annet varmesystem enn vannbårent gulvvarme. Det fungerer helt sikkert utmerket i alle hus som har behov for mye energi tilført. Men i boliger som er energieffektive så er det andre enklere systemer som fungerer bedre.

Slik jeg ser det er det ikke noe som fungerer bedre i nye velisolerte hus.
Med mindre du bare går for en radiator her og der, da kan det være bedre økonomisk i allefall.

Gulvvarme/veggvarme er helt ypperlig for alle hus som trenger oppvarming, lite eller stort behov!
Trenger du lavere effekt, senk vanntemperatur, vannbåren varme i gulv er også selvregulerende, ved lave effekter er forskjellen på vanntemperatur og overflatetemperatur mindre, så om temperaturen i rommet øker, så minker avgitt effekt i større grad enn om du har varmekilder med høyre temperaturer.

Prismessig er jo varmelister (som jeg vet du har stor sans for) i bestefall like dyrt som gulvvarme, men du må ha høyere vanntemperaturer, som igjen fører til dårligere effekt fra solfangere evt varmepumpe, du taper altså penger i form av "gratis" energi fra vp/solvarme.
Jeg tar med solvarme fordi det bør være selvskrevent i alle nye bygg, som har solgang som kan dra nytte av dette.

Om man tenker seg om littegrann før man går i gang med bygging er ikke gulvvarme og treghet noe tema overhodet, kombiner det med en god styreenhet så kan du kompansere for solpåvirkningen og utetemperatur uten å løfte en finger, samt du kan nyte godt av nattsenking av romtemperatur for å spare energi.

Edit:
Joda, det finnes alltid unntak, det er alltid en og annen konstruksjonsmetode som kan dra bedre nytte av andre oppvarmingmetoder.
Men generelt sett ser i allefall jeg på gulvvarme i lette konstruksjoner som det beste oppvarmingsalternativet.  Smile

   #32
 9,677     Kysten     0
Denne raporten konkluderer med at varme innstøpt i gulv er for tregt for boliger med lavt varmetap og kan gi den effekten at en bruker for mye energi. Det er det jeg har hevdet, og jeg har vist til denne raporten i andre tråder. Nå er denne riktignok 8 år gammel og det har nok skjedd endel med nye produkter og løsninger etter at denne ble lagd.
Anbefaler dere å lese kapittel om veggvarme og mulighet for å varme to rom med samme vegg.
   #33
 3,997     Oppland     0
Det var vel en forenklet tolkning av avsnittet med varme i betong.
Den sier også noe om tilfeller der det ikke er noen ulempe, som baderom og andre rom hvor du har stasjonære forhold.

Foskjellig bruk, forskjellige løsninger Wink
   #34
 9,677     Kysten     0
Kanskje du ser på det som forenklet. Men bortsett ifra på bad og der en måtte ha flis så ser ikke jeg noen annen plass det er fornuftig å legge det i betong. Selv ikke i grunnplan er det behov dersom en klarer å eliminere kuldebroer. Veggvarme og varmelister har jeg større tro på. Ihvertfall sånn mitt hus er satt sammen.
   #36
 9,677     Kysten     0
Tror en vil føle jevnere temp dersom en kan få en varmegardin foran stor vindusflater dersom en har sittegruppe foran vindu. Enklere å komme til dersom noe må repareres. Varmefølelsen gjennom treverk i gulv blir ikke opplevd på samme måte som ved varme i gulvflis. Strålevarmen fra vegglister varmer oppe på gulvflaten. Tror ikke gulvvarme når det blir lagt i varmefordelingsplater er vanskelig å regulere, men varmelister tror jeg vil gi en mulighet for enda kjappere regulering opp og ned.Og så tror jeg kostnad er lavere med et sånt system enn ved gulvvarme.
   #37
 741     Det glade Sørland!     0

Tror ikke gulvvarme når det blir lagt i varmefordelingsplater er vanskelig å regulere, men varmelister tror jeg vil gi en mulighet for enda kjappere regulering opp og ned.Og så tror jeg kostnad er lavere med et sånt system enn ved gulvvarme.


Hvordan kan dette bli billigere for deg? Jeg mener: Installasjonskostnad er høyere pr kw for varmelister (ref: andre tråder her på forumet), og turvannstemperatur må være langt høyere enn for gulvvarem=dårlig COP med varmepumpe som energikilde.

Syntes også det er gasnke rart at du vil legge varmelister fordi de "vil stråle varme utover gulvet"! Hvis du vil ha varmt gulv så er vel gulvvarme det beste alternativet?

Du er utvilsomt en kar med mye teoretisk kunnskap, det ser man av innleggene dine på forumet. Jeg klarer allikevel ikke helt å forstå hva som ligger bak din motvilje til gulvvarme. Spørsmål: Syntes du varme gulv i et hus er ubehagelig? Wink
Signatur

   #38
 9,677     Kysten     0
Varme jevnt fordelt i gulv er ikke ubehagelig på kalde dager. Og jeg vil understreke at jeg har ikke mye kunnskap om varmepumper og gulvvarme, dette er kun noe jeg leser meg opp på og har heller ikke mye praktisk erfaring med hverken installasjon eller styringssystemer. Men jeg har kunnskap om hvordan forskjellige matrialer leder varme og hva som gir varmetap og "kuldefølse" eller trekkfølelse i bygg. Dersom en kan redusere trekkfølelse til et minimum og tilføre varme der en oppholder seg så kan en spare mye på det. Dersom en legger ned fliser på gulv i huset så vil en bli tvunget, mener jeg, å legge ned gulvvarme, og en vil også bli tvunget til å varme dette gulvet lenger enn det fyringsesongen tillater. Det jeg vil illustrere med dette eksempelet er at en kan oppnå komfort i et rom uten gulvvarme ved å velge rett material på gulvet, dersom en ellers har redusert alt som kan gi trekkfølese ellers i rommet.
En varmelist kan, håper jeg, skjules i veggen kun med små spalter for å få varmestrøm, og jeg har noen ideer om hvordan jeg kan få det til og samtidig kan det se bra ut. Eneste varmekilden kan det nok ikke bli, jeg ser for meg en kombinasjon med veggvarme som har fordel med at en kan varme to tilstøtende rom med samme rørene. Feks stue og kjøkken.
Varmelister er nok også avhengig av at en har godt isolert vegger og at varmen blir avgitt inn i rommet. Under et vindu med stort glass vil disse være ideel, uansett om en går for det aller beste vinduet som er å oppdrive så vil det være en uverdi som er myyyye dårligere enn resten av veggen.

Gulvvarme lagt i fordelingsplater ser jeg for meg er en dyr konstruksjon og kan gi knirk og redusert bæring på gulvet, kanskje ikke med spaltegulv, men med freste spor i en sponplate. Så kan en gjerne si at knirk ikke oppstår dersom en gjør det rett, og det er sikkert riktig. Men det er en mulig feilkilde.  

Vil tilføye at jeg nok ikke vil montere inn varmepumpe for å varme dette vannet. Forbruket mitt til oppvarming blir så lite at det ikke vil være regningsvarende. Jeg er heller ikke sikker på om det blir noe vannbårent på huset mitt men den avgjørelsen må jeg nok ta innen kort tid.
   #39
 3,997     Oppland     0
Jeg har så mange kompiser med gulvvarme i lette konstruksjoner så jeg kan med 100% sikkerhet si at der er ingen trekkfølelse og ikke kaldras fra vinduer.
En av kompisene har 4stk 1x2m vinduer i stua, med 21grader inne og -15grader ute merker jeg ingen kaldras, jeg prøvde ikke å kjenne etter om det var forskjell på gulvtamperaturen, men siden jeg i allefall ikke merket noe regner jeg med denne i verstefall var minimal.
Jeg tror ikke varmelister klarer reagere raskerne enn lavtemperatur gulvvarme i lette konstruksjoner, og om den skulle klare et minutt eller to, hvilken rolle spiller det i det daglige?

Ingen av mine venner har problemer med temperaturregulering ved vanlig bruk, les solinnstråling og selskaper med mange folk innendørs.
En har vedovn, og hvis han fyrer hardt blir det selvsagt varmt, huset har ikke nok varmetap til å kvitte seg med varmen.
Ingen har noe som helst problemer med knirking i gulv heller.

Kanskje du ikke har solgang slik at du kan benytte deg av solvarme?
Og derfor bare skal bruke 100% elektrisitet evt. ovn med vannkappe?
I slike tilfeller spiller det jo inge rolle hvilken vanntemperatur du har,i allefall minimal, det eneste er at du får mindre varmelager i akkumulatortank om du bruker høyere vanntemp.

Men om du har solgang og ikke vil brukes varmepumpe pga lavt energibehov så er vel solfangere veldig aktuelle, og hvorfor da ikke benytte seg av et system som kan levere varme til hus samt forvarme tappevann?
Under normale forhold kan du jo kutte energiforbruket til huset med 5000kWh.
Jo lavere temperatur jo større utbytte, jo større utbytte jo mindre solfangerareal, som igjen kutter investeringskostnader og gir lavere pris pr kWh.

Så det jeg ikke forstår med varmelister, som du mener vil bli rimeligere, kan lønne seg mot gulvvarme, listene er dyre (i allefall 500kr/m), krever høyere vanntemperatur, krever tilleggsvarming på de kaldeste dagene, om du da skal komplettere dette med veggvarme kan jeg i allefall ikke se hvor du skal spare penger..

Ja, jeg er veldig for gulvvarme/veggvarme, men det har jeg gode grunner til mener jeg, jeg ser ikke et system som fungerer bedre i moderne hus.
Varmelister har etter min mening en god misjon i butikker med ekstremt store vinduer hvor det faktisk kan bli kaldras. i boligbygg.. kun for spesielt interesserte (ikke at det er noe galt med det).
   #40
 256     0

Gulvvarme lagt i fordelingsplater ser jeg for meg er en dyr konstruksjon og kan gi knirk og redusert bæring på gulvet, kanskje ikke med spaltegulv, men med freste spor i en sponplate. Så kan en gjerne si at knirk ikke oppstår dersom en gjør det rett, og det er sikkert riktig. Men det er en mulig feilkilde.  

Har fått pris på 13.000,- for 25mm golvvarmesponplater + et lag gips - 22mm std. sponplater (70m2). De anbefaler å legge et lag gisp for å unngå knirk mellom varmefordelingsplatene og parketten. De har ikke priset inn jobben for å legge gisp platene. Synes ikke prisen var så avskrekkende..

mvh
Geir