968    16    2  

"Innebygd varmepumpe "

 56     0
Hei. 

Se bilder under som viser luft vann varmepumpe og montering i ventilert utebod.
Planen er selvsagt og kutte rør som fører luft ut og montere dette tettere mot pumpe slik at mest mulig luft føres ut. 
Det er plenty "til" luft til pumpen. 
Lurer på om noen har noen formening i forhold til effektiviteten på pumpen med en slik montering?

"Innebygd varmepumpe " - 20190109_101615.jpg - ekvals
"Innebygd varmepumpe " - 20190109_101654.jpg - ekvals

HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Vil tro du får et betydelig fall i virkningsgrad
   #3
 24,032     Akershus     0
Sett beskrevet profesjonell slik montasje, montert inne i kjeller.
En må passe på at pumpa får nok luft. Her er utblåsningen kort, så det er nok innafor. I tillegg må boden være tilstrekkelig gissen for tilluft.
Det blir gjerne endel is som kanskje må fjernes gjennom vinteren.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 56     0
Takk for svar.Smile
Hvor blir det is tenker du?


Finnes der forøvrig muligheter for å måle effektiviteten på slike pumper?
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
under pumpa kommer kondensvann som fryser til is. Hos meg går isbreen lagt utover plenen og jeg må hogge bort is. Men mengden is varierer mye med lokale forhold. Det er for små spalter i kledningen vil jeg tro.
TSt
   #6
 13,730     0
Alt for lite tilgang på luft og for mye motstand på utblåsning som vil redusere den totale luft gjennomgangen i varmepumpen og dermed lavere COP.
  (trådstarter)
   #7
 56     0
Kan jeg måle dette på noen måte?
Vil eks måling med infrarød i omrdået rundt pumpen avsløre om den bruker allerede brukt luft?

TSt
   #8
 13,730     0
Kan ikke måles på annen måte enn ved redusert effekt.  Mulig det kan kobles til noe som gir noen tall på drift som kan sammenliknes med hvordan det var hvis den sto åpent. 
   #9
 24,032     Akershus     0
Om pumpa står fritt ved veggen, så kan den også suge noe omluft. Her kan en kanskje lage en innsugrist på motsatt side av uteboden og dermed forbedre forholdene noe.
Tror dette vil funksjonere helt greit, men en må sjekke hvor og hvordan isdannelsen kan påregnes.
Signatur
   #10
 2,302     Trondheim     2
Enkel måte å måle om den "kortslutter" er å ta et inne/ute termometer og henge føler ca 5-10 cm fra baksiden der luften kommet til pumpen, og ha innedelen utenfor innbygningen. Så ser du temperaturdifferansen. Sjekk at inn og utetemp viser likt før du gjør måling så termometer ikke har missvisning mellom følere.
Bor du i fuktig klima så kan det faktisk være en fordel med litt kortslutning av luften da den er tørket ut litt, og med det gir mindre frost på fordamper.
I stedet for det spirorøret kunne du ha laget et lite skrå sjalusi slik som varmepumpehus gjerne har, for viften på utedelen "kaster" luften ganske langt.
Du skal vite det at COP endres omtrent med 0,05 for hver grad, så la oss si du klarer å kortslutte så galt som at det er to grader kaldere på inntrekket enn utenfor kassen din så kjører du med en COP på 0,1 dårligere enn om du ikke hadde kortslutning av luft. Men hva har det å si?

Tankeeksperiment: Si du har et varmebehov på 3 kW i huset og din pumpe har driftsforhold på 3 i COP uten kortsluttet luftstrøm på utedelen. Da forbruker du 1000W. Skulle det derimot være så at den driftet på kaldere luft pga omluft og du da har COP på 2,9, så måtte pumpen forbruke 1034W for at du fortsatt skulle ha 3 kW inne. De 34W blir du hverken fattig eller søvnløs på. På et døgn er det 0,8 kWh. På en fyringsesong under 150 kWh.
Og er det i tillegg så at du får litt mindre påriming så defrosting kanskje tar 1 minutt kortere tid omslag 24 ganger per døgn, så tjener du inn 24 minutter defrost der maskinen normalt trekke ca 1kW for å defroste. Det er 0,4 kWh/døgn.
Da har du tjent inn 0,4 av de 0,8. For å gjøre det enda litt med komplisert så må du og tenke på at de 24 minutter lengre defrost du har uten omluft må pumpen ta igjen om du skal holde varmen i huset. Dvs produsere 0,4time*3kW=1,2kWh. For å regne veldig enkelt så må pumpen i et ikkeomlufttilfelle kjøre 1200W/23,6=50W hardere i snitt enn om du er har et tilfelle med omluft som gir deg 1 minutt kortere defrost for hver gang. Altså, med omluft som du vil bruke mye tid og kanskje penger på å unngå vil du kunne tjene 14W, eller 0,3 kWh/døgn, eller spart 54 kWh i fyringssessongen.
Så, ikke lag for innviklet system for å få luft til og fra, det kan faktisk koste deg mer enn du kan spare !:D
Signatur