Jeg vil nok som deg føre statestikk på hvor mye varmepumpen bruker, men jeg har ikke noe god statestikk på hva vi bruker i dag. Elbilen gjør det vanskelig å beregne dette, kanskje jeg skulle kjøpt meg en effektmåler og satt på elbilen så jeg iallefall har litt statestikk på den.
Har justert shunting fra øvre til nedre tank fra 180 til 220 min...forslag fra svenskene på å begrense el kolbe bruk. Men de syns 194 kwh i el kolbe drift siden august er nada...de bruker jo gjerne 600kwh i mndn.. Men mye mere radiatorer og høyere tmepraturer..noe som gjør at man må ha elkolbe støtt dor å nå temperaturenen de trenger.
men hvis strømprisene jolder seg lave de neste 10 år, under krona, og jeg ikke får betalt ned pumpa sjappere...så gjør rentutgifter på rammelånet at jeg bruker mellom 15-20 år på å gå i null på hele innstallasjonen..litt mere enn de 9 årene de beregnet lol.
Rent logisk, kunne bare fortsatt med elkolben...selv om den var litt svak.
Litt av grunnen til at jeg også ved -15 nå bruker nesten de samme som før, er fordi jeg nå faktisk får den temperaturen jeg trenger på vannet...kolba klarte ikke å holde tritt med for høy gjennomstrømming...så nådde jo aldri mer en 35 gradr ish på vannet ved -15..nå får jeg 45... Og i250 prøver å holde 50 grader..
Det som er kult med ctc systemet er options,,,jeg kan tvinge den til å ikke hjelpe husvarmen med elkolb varme fra øvre tank fant jeg ut...jeg satt nå opp tiden ,da jeg ser at vp klarer å holde 48 grader tur ved -15..alene...den hjelper til med varme fra øvre tank for å gi meg 52... Det trenger jeg ikke. Kan skru helt av og...men først vil jeg se hvor mye varme vp klarer å holde ved -18/20 alene... Klarer den min maks temp på 48 grader...så stopper jeg shunting fra øvre tank helt..og ved -22 tar elkolben i nedr tank over og fikser bifffen uansett.
Meldt så kaldt til uka..krysser fingre for mindr unødvendig kolbedrift
haha... tror ikke jeg er verst, har tross alt også reklamert med fordelene det har. Jeg bare setter meg litt inn i detaljene da systemet dems er laget for å tilpasses mange forhold.
Jepp, kaldt etterhvert, blir nok mye eldrift
Svenskene på det andre forumet har en statistikk over forbruk på mb ecodan... ligger fort oppe i 100kwh døgnet på pumpene de og ved -15... men da det er snakk om 10-14kwh invertere, ligger det mere forbruk i pumpa, og mindre i elkolbe støtte utifra det jeg leser der. Noen bruker mere , noen mindre.
Så jeg er relativt fornøyd med CTC, tiltross for at jeg syns kanskje det ikke er den mest effektive luft/vann pumpa, det visste jeg egentlig da jeg kjøpte den, at den var på papiret absolutt ikke den beste, men skilter med andre fordeler.. så jeg valgte den likevel.
systemet gjør en bra jobb med komfort og er lett å justere på for den delen. Justere inn for maks sparing, det gidder vel de færreste.
Hadde jeg valgt miba, ivt eller daikin... hadde jeg helt sikkert hatt andre ting å henge meg opp i.
Jeg er der nå at jeg egentlig gir F i om pumpa jeg skal anskaffe heter Panasonic eller Mitsubishi. Hovedvalget jeg står ovenfor nå er om jeg skal kjøpe en all-in-one eller stand-alone pumpe.
Ja, det er ikke lett... det er fordeler og ulemper med begge.
all in one :
blir dyrere i innkjøp, men litt spart på innstallasjon ... dette er litt merke avhengig. styres bedre snasent å se på ...
standalone og dobbeltmantlet eller annen tank løsning.. noe dårligere på tappevanns besparing. Dette kan motvirkes med å kjøre en fast temp på 45 grader på pumpa året rundt og og ha romtermostater. Det gjør naturligvis at pumpa bruker litt mere strøm, men man sparer litt på tappevann.
kjører man flytende kondensering mot dobbeltmantla, bør man entene ha noe som kan styre backup koblene i den tanken, eller droppe å koble dem til, og heller kjøpe en vp løsning med elkolbe i hydroboksen. Men jeg vet at mange hydro bokser har styring for eksterne kolber. Det kan kreve litt mere teknisk knot og kobling for å få til å funke riktig.
En fordel til, den dobbeltmantla holder lenge, og man kan sikkert bytte ut rimligere vp`r på den.. la oss si du kjøper en du ikke er helt fornøyd med, men da selveste vp er spart inn på under 10 år... så kan du bare bytte den ut
Et alternativ, er å drite i tappevanns besparinga... og bare kjøpe en billig 100 acc tank og vp til den.
Ulempen er ikke noe sparing sommerstid, fordelen er at kaldt vann gjennom spiralen ikke kjøler ned husvarmen som vp jobber med når det er kaldt i været.
Så hadde jeg satt inn dobbeltmantla til ca 30-40000 inkl elektrikker og rørlegger, shunt, pumper osv. og en vp til 60-80000 inklundert montering hadde jeg kommet ut med enova fradrag på 80-100000 istedenfor 120000... og kunne strengt talt kun regna sparing på varmepumpa...jo billigere den er , jo hurtigere innspart.
derfor valgte jeg all in one, fordi jeg så på merker som kosta 75-95000 koblet til en dobbeltmantla , og da ble ikke forskjellen så stor... lettere å få hjelp ..et merke, en leverandør, et sted å ringe etter hjelp "når" noe går galt... for jeg banner på at noe streiker etter 5år og 1mnd..
ulempen er at med de fleste all in ones, så er du derimot låst til å leve med hele systemet ut levetiden, men splitter man det i bereder og vp ..så kan om ikke annet tidligere bytte ut vp , og fortsatt sitte igjen med et universalt system.
Klart jeg kan jo etter 7 år bytte ut min ctc ecoair 408 mot en som sikkert er bedre til min i250 innedel, så sant ctc fortsetter å holde systemene sine kompitable så lenge. Kunne bytta ut min 408 mot en 510 allerede til sommern, systemet mitt er allerede med nyeste software klart for det. Håper derimot at jeg kanskje kan gjøre det om 8-10 år og ..da er om ikke annet utedelen spart inn..
. så med ctc er man ikke helt låst. dessuten har den inntak til andre varmekilder, så jeg kan i teorien koble en helt annen vp til den, men da styres den ikke lenger av ctc.. da blir det litt som en dobbeltmantla.
Det med ctc at man kan koble en eldre utedel mot de nye i250 innedelene, eller koble en ecoair 408 mot en eldre ecoel innedel med liten koblingsboks for styre "oversetting" var en av grunnnene til at jeg tok ctc sin løsning. Du kan oppgradere til en viss grad over tid.
Når det gjelder merker, kan man jo også se på hvem som har 10års kompressor garanti...
Her er forbruks tall ved forskjellige temperaturer. Jeg har også satt opp når den shunter varme fra øvre tank (og elkolbe hjelp) når vp jobber konstant mot nedre tank og aldri når ønske sitt...f.eks ved -15 ønsker den 52 grader, og jeg trenger kun at den holder over 45.. Så jeg satt opp fra 180min til 240.. Kan også sperre kolben fra å hjelpe...men dett bør begrense, og tester det nå det blir svinkaldt... Hvis vp holder tempen til maksen min 48 grader fram til pumpe skrur seg av ved -22..så sperrer jeg for kolbehjelp...men tviler på at den klarer huset alene lenger enn -15
Tall ja...forbruk vp per døgn 0 20-25 kwh -2 30-32kwh -8 40-42 kwh -10 50-55kwh -12 60-65 kwh -15 100 kwh .. Håper det kommer ned litt nå . Det var et drøyt hopp..
Positive med ctc...er og blir innstillings mulighetene...og at den bank i bordet...ikke har hatt noen form for feilmelding siden oppstart..
Negavtive...dårlig plug and play pumpe...bør tilpasses et hvert hus og løsning bedre. Mulig en ctc innstallatør hadde gjort en bedre jobb... Men nå skal det sies at i250 og i550 er laget til alt fra solfangere til bergvarme..så sier seg selv at å lage default settings som funker bra i alle situasjoner er vel litt mye å be om
Aner ikke hvordan andre merker er...kan være like mye fjas med dem og, og færre muligheter til justering.
Det jeg opplever som største ulempen med CTC pumpen din er at pumpen vil drifte med høyere kjeletemperatur enn hva du har behov for. Det resulterer i at du må shunte ned varmen til tursløyfen, noe som gir deg et unødvendig varmetap og unødvendig belastning på pumpen. I tillegg gir det lavere terskel og ulemper ved lav utendørstemperatur.
-14/16 .. fikk ned elkolbe driften fra 59, til 44kwh, men pumpa dro av med 100kwh totalt, samme som sist.. Enten pine pumpa eller hjelpe med kolber har lite å si
Det som er "morro"er at ved -15 går det altså 104kwh på gulvarme og vv, mens med elkolbe og beredern gikk det 95kwh på samme temp.
Ergo, den koster mere å drifte en beredern og elkasset!
Grunner kan være: - 200liter mere vann å varme - den gir meg faktisk 45 grader tur.. Og riktig temp i huset.
Kunder som har først strømstatistikk bør det ikke selges varmepumper til
Så hadde jeg innstallert kun en dobbeltmantla hadde jeg fått enda høyere forbruk.. Jeg har nå en i250 og vp som har nok total kraft til å varme skikkelig ved -15 og lavere.
Før fikk jeg 22-23 grader på badet når elkasseten sto på 50 grader og ga 35-40 turvann
Nå sto jeg opp til -16,5 og 25,2 grader på badet..
Men de syns 194 kwh i el kolbe drift siden august er nada...de bruker jo gjerne 600kwh i mndn.. Men mye mere radiatorer og høyere tmepraturer..noe som gjør at man må ha elkolbe støtt dor å nå temperaturenen de trenger.
men hvis strømprisene jolder seg lave de neste 10 år, under krona, og jeg ikke får betalt ned pumpa sjappere...så gjør rentutgifter på rammelånet at jeg bruker mellom 15-20 år på å gå i null på hele innstallasjonen..litt mere enn de 9 årene de beregnet lol.
Rent logisk, kunne bare fortsatt med elkolben...selv om den var litt svak.
Litt av grunnen til at jeg også ved -15 nå bruker nesten de samme som før, er fordi jeg nå faktisk får den temperaturen jeg trenger på vannet...kolba klarte ikke å holde tritt med for høy gjennomstrømming...så nådde jo aldri mer en 35 gradr ish på vannet ved -15..nå får jeg 45... Og i250 prøver å holde 50 grader..
Det som er kult med ctc systemet er options,,,jeg kan tvinge den til å ikke hjelpe husvarmen med elkolb varme fra øvre tank fant jeg ut...jeg satt nå opp tiden ,da jeg ser at vp klarer å holde 48 grader tur ved -15..alene...den hjelper til med varme fra øvre tank for å gi meg 52... Det trenger jeg ikke. Kan skru helt av og...men først vil jeg se hvor mye varme vp klarer å holde ved -18/20 alene... Klarer den min maks temp på 48 grader...så stopper jeg shunting fra øvre tank helt..og ved -22 tar elkolben i nedr tank over og fikser bifffen uansett.
Meldt så kaldt til uka..krysser fingre for mindr unødvendig kolbedrift
Meldt svinekaldt førstkommende helg. Blir interessant å høre hvordan det går med pumpa di da..
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Jepp, kaldt etterhvert, blir nok mye eldrift
Svenskene på det andre forumet har en statistikk over forbruk på mb ecodan... ligger fort oppe i 100kwh døgnet på pumpene de og ved -15... men da det er snakk om 10-14kwh invertere, ligger det mere forbruk i pumpa, og mindre i elkolbe støtte utifra det jeg leser der. Noen bruker mere , noen mindre.
Så jeg er relativt fornøyd med CTC, tiltross for at jeg syns kanskje det ikke er den mest effektive luft/vann pumpa, det visste jeg egentlig da jeg kjøpte den, at den var på papiret absolutt ikke den beste, men skilter med andre fordeler.. så jeg valgte den likevel.
systemet gjør en bra jobb med komfort og er lett å justere på for den delen. Justere inn for maks sparing, det gidder vel de færreste.
Hadde jeg valgt miba, ivt eller daikin... hadde jeg helt sikkert hatt andre ting å henge meg opp i.
sånn er det å være kompis med Murphy.
Jeg er der nå at jeg egentlig gir F i om pumpa jeg skal anskaffe heter Panasonic eller Mitsubishi. Hovedvalget jeg står ovenfor nå er om jeg skal kjøpe en all-in-one eller stand-alone pumpe.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
all in one :
blir dyrere i innkjøp, men litt spart på innstallasjon ... dette er litt merke avhengig.
styres bedre
snasent å se på ...
standalone og dobbeltmantlet eller annen tank løsning..
noe dårligere på tappevanns besparing. Dette kan motvirkes med å kjøre en fast temp på 45 grader på pumpa året rundt og og ha romtermostater.
Det gjør naturligvis at pumpa bruker litt mere strøm, men man sparer litt på tappevann.
kjører man flytende kondensering mot dobbeltmantla, bør man entene ha noe som kan styre backup koblene i den tanken, eller droppe å koble dem til, og heller kjøpe en vp løsning med elkolbe i hydroboksen.
Men jeg vet at mange hydro bokser har styring for eksterne kolber. Det kan kreve litt mere teknisk knot og kobling for å få til å funke riktig.
En fordel til, den dobbeltmantla holder lenge, og man kan sikkert bytte ut rimligere vp`r på den.. la oss si du kjøper en du ikke er helt fornøyd med, men da selveste vp er spart inn på under 10 år... så kan du bare bytte den ut
Et alternativ, er å drite i tappevanns besparinga... og bare kjøpe en billig 100 acc tank og vp til den.
Ulempen er ikke noe sparing sommerstid, fordelen er at kaldt vann gjennom spiralen ikke kjøler ned husvarmen som vp jobber med når det er kaldt i været.
Så hadde jeg satt inn dobbeltmantla til ca 30-40000 inkl elektrikker og rørlegger, shunt, pumper osv. og en vp til 60-80000 inklundert montering hadde jeg kommet ut med enova fradrag på
80-100000 istedenfor 120000... og kunne strengt talt kun regna sparing på varmepumpa...jo billigere den er , jo hurtigere innspart.
derfor valgte jeg all in one, fordi jeg så på merker som kosta 75-95000 koblet til en dobbeltmantla , og da ble ikke forskjellen så stor... lettere å få hjelp ..et merke, en leverandør, et sted å ringe etter hjelp "når" noe går galt... for jeg banner på at noe streiker etter 5år og 1mnd..
ulempen er at med de fleste all in ones, så er du derimot låst til å leve med hele systemet ut levetiden, men splitter man det i bereder og vp ..så kan om ikke annet tidligere bytte ut vp , og fortsatt sitte igjen med et universalt system.
Klart jeg kan jo etter 7 år bytte ut min ctc ecoair 408 mot en som sikkert er bedre til min i250 innedel, så sant ctc fortsetter å holde systemene sine kompitable så lenge. Kunne bytta ut min 408 mot en 510 allerede til sommern, systemet mitt er allerede med nyeste software klart for det. Håper derimot at jeg kanskje kan gjøre det om 8-10 år og ..da er om ikke annet utedelen spart inn..
. så med ctc er man ikke helt låst. dessuten har den inntak til andre varmekilder, så jeg kan i teorien koble en helt annen vp til den, men da styres den ikke lenger av ctc.. da blir det litt som en dobbeltmantla.
Det med ctc at man kan koble en eldre utedel mot de nye i250 innedelene, eller koble en ecoair 408 mot en eldre ecoel innedel med liten koblingsboks for styre "oversetting" var en av grunnnene til at jeg tok ctc sin løsning. Du kan oppgradere til en viss grad over tid.
Når det gjelder merker, kan man jo også se på hvem som har 10års kompressor garanti...
Så jeg satt opp fra 180min til 240.. Kan også sperre kolben fra å hjelpe...men dett bør begrense, og tester det nå det blir svinkaldt...
Hvis vp holder tempen til maksen min 48 grader fram til pumpe skrur seg av ved -22..så sperrer jeg for kolbehjelp...men tviler på at den klarer huset alene lenger enn -15
Tall ja...forbruk vp per døgn
0 20-25 kwh
-2 30-32kwh
-8 40-42 kwh
-10 50-55kwh
-12 60-65 kwh
-15 100 kwh .. Håper det kommer ned litt nå . Det var et drøyt hopp..
Positive med ctc...er og blir innstillings mulighetene...og at den bank i bordet...ikke har hatt noen form for feilmelding siden oppstart..
Negavtive...dårlig plug and play pumpe...bør tilpasses et hvert hus og løsning bedre. Mulig en ctc innstallatør hadde gjort en bedre jobb...
Men nå skal det sies at i250 og i550 er laget til alt fra solfangere til bergvarme..så sier seg selv at å lage default settings som funker bra i alle situasjoner er vel litt mye å be om
Aner ikke hvordan andre merker er...kan være like mye fjas med dem og, og færre muligheter til justering.
Det som er "morro"er at ved -15 går det altså 104kwh på gulvarme og vv, mens med elkolbe og beredern gikk det 95kwh på samme temp.
Ergo, den koster mere å drifte en beredern og elkasset!
Grunner kan være:
- 200liter mere vann å varme
- den gir meg faktisk 45 grader tur.. Og riktig temp i huset.
Kunder som har først strømstatistikk bør det ikke selges varmepumper til
Så hadde jeg innstallert kun en dobbeltmantla hadde jeg fått enda høyere forbruk.. Jeg har nå en i250 og vp som har nok total kraft til å varme skikkelig ved -15 og lavere.
Før fikk jeg 22-23 grader på badet når elkasseten sto på 50 grader og ga 35-40 turvann
Nå sto jeg opp til -16,5 og 25,2 grader på badet..
Så alt er ikke svart :-)