#11
 3,573     buskerud     0
fikk ned forbruket selv med årets vinter med opp mot 10000kr bare med luft/luft og kanskje 6-7 sekker ved som jeg kun har brukt når det var -20 ...  (hittil 5 sekker og de første var mest for å teste peisen når vi hadde besøk)

Men komforten er glatt 10000kr dårligere...   Du kommer til å bli dritfornøyd med komforten og at du ikke nødvendigvis tjener noe på det, så får du høyere komfort som på sikt vil nok iallefall gå i null.

Så jeg bygger nok nytt, selv om jeg egentlig kunne tenkt meg å bruke pengene på andre ting.... i 70 talls hus bli fordelene ved luft/vann eller v/v være større enn nytt hus, fordi det finnes grenser på hvor tett og isolert man får et slikt hus uten å bygge nytt i reisverket;-)

Det kommer vel til å koste med runt 150-200k for komplett nytt vanbåren, men selv om besparelesene ytterligere blir små, nå som totalt forbruket er 25000kwh og 12000 av dem er alt annet enn vann og varme... så jeg håper å spare inn på varmtvann og halvparten av fyringskostnaden.

Men det vil likevel betale seg ned, og vil gjøre boligen moderne og komfortabel. ..
Ser ikke at det blir riktig å regne rør osv. i besparelsen. Der bør man kun ta forskjellen mellom å drifte på olje/el/gass/pellets/ved/varmepumper. og ta fyrkilde kostnaden i regnestykket .... egentlig.

Blir litt som bilvalg.... ikke alt trenger å lønne seg.

Men de prisene jeg fikk på nesten 40k for tanker, shunter og ep2 300 fra rørlegger firma kontra luft/vann som har alt inkl. for 60-80k (vennepris)  så blir det jo bare  20-40000 ekstra som jeg regner at må spares ned... ikke rør og radiatorer.



   #12
 1,768     Østlandet     0
Har inntrykk av at strøm-tilhengerne sammenlikner som om strøm-alternativet er nærmest gratis. Vannboren sammenliknet med panelovner blir som epler og bananer pga komfor. Sammenlikner man med elektriske varmekabler, må man jo ta høyde for at det også koster endel å få disse lagt. Det er vel ikke mye billigere å få lagt elektriske varmekabler kontra vannboren, så det må da bli mere riktig å regne investering på varmepumpen i seg selv på 80' i trådstarters tilfelle?
   #14
 1,617     Rogaland     0
Joda om man må ha varmen innebygget i gulvet blir differansen selvsagt mindre. Men igjen går det på personlig interesse.
Mange er synes kansje det er helt greit om innetempen er litt over 20grader. Og da er kansje rimeligste løsning på sikt en luft/luft pumpe i hver etasje.?
Selv synes jeg det er fint med varme i gulvet på badet. Har ikke så mye behov ellers. I vår hus har frrige eier lagt inn varmekabler overalt, men har dem kun på på badet stort sett.
   #16
 9,677     Kysten     0
Tror du har rett i det 912r, det blir nok individuelt hva en liker og da er det vanskelig å diskutere vanbårent eller ikke. Men jeg synes jeg hører alt for ofte folk som gjerne skulle ønske gulvet varmere og hadde gjerne større forventninger til det når de fikk vannbårent. Vi fyrer jo også i ovnen av og til men det er jo mye for kosen. Nå når tempen er normal ute er det godt og varmt og behagelig i hele huset av l/l pumpen.

   #18
 925     0
nevermind, ser nå det er snakk om luft-vann..Smile
Signatur
   #19
 121     Østfold     0

Jeg flyttet inn i nytt hus 10. juli-09. 100 m2 hovedetg + 100 m2 loft + en uoppvarmet kjeller (foreløpig). 2 voksne + 2 barn. Ingen har utpreget strømsparende adferd i hustanden.

Jeg har kun fyrt med elektriske ovner for oppvarming.
Strømforbruk 10.07.09-27.01.10 er 13500 kWh. Da har det også vært uvanlig kaldt i desember og januar.

Når jeg markerer ett års dag i huset vil strømforbruket trolig ha kommet opp i ca. 22000 kWh. Med normale temperaturforhold ville forbruker vært ned mot 20000 kWh.

Samtidig har jeg investert i en varmepumpe (80 tusen montert) + rørleggerarbeid fram til fordelerstokk (47 tusen) + elektriker. Totalt ca. 135000.

Varmepumpen er Daikin Alterma og skal også levere tappevannsoppvarming.

Jeg  har nå alvorlige problemer med å regne hjem lønnsomhet på dette anlegget....
Tar jeg med investering i varmedistribusjonssystemet ser det ennå verre ut....

Huset er bygd etter TEK07 standard.

Er det nå slik at dagens nybygde hus ikke forsvarer særlige investeringer i varmepumpeanlegg ?

Har beregningsprogram form luft/vann på jobb, som også tar med økonomisk kalkyle.Skal legge inn huste ditt i morgen, så skal du få "fasiten" ;D
Signatur
Tom
   #20
 1,545     Sørlandet     0

Når jeg markerer ett års dag i huset vil strømforbruket trolig ha kommet opp i ca. 22000 kWh. Med normale temperaturforhold ville forbruker vært ned mot 20000 kWh.

Samtidig har jeg investert i en varmepumpe (80 tusen montert) + rørleggerarbeid fram til fordelerstokk (47 tusen) + elektriker. Totalt ca. 135000.


Hvordan er det mulig å ta disse sinnsyke prisene? 47.000 for rørleggerarbeide mellom varmepumpe og fordelerstokk? Det er vel omlag 10 ganger mer enn det kostet meg. Skjønner ikke helt hvordan det er mulig.

Hvis vi antar at nettorenter på lån er 4% p.a. har du med renter og avdrag betalt ca 183.000 i løpet av 15 år. Samtidig har du spart noe slikt som maksimalt 9.000 kWh i året i 15 år.  Det gir 135.000 kWh. La oss anta at strømprisen stiger med de samme 4% i året. Det gir en snittpris på ca 140 øre/kWh. Da har du spart sånn ca.189.000 kroner i strøm i den samme perioden.

Med andre ord: Du kunne like gjerne varmet huset med strøm direkte. Luft-vann varmepumper har kortere levetid enn vann-vann, både fordi de står ute, men også fordi de jobber med luft som gjerne har en del kuldegrader.  Noe som gir høyere hetgasstemperatur, mer slitasje og lavere virkningsgrad.

Mest sannsynlig vil du antageligvis tape noen tusenlapper alt i alt.

Hadde du kjøpt en luft-luft varmepumpe i kombinasjon med et en el-kolbe ga kun komfortvarme i gulvene, ville du kommet svært mye bedre ut. 
Signatur