#21
 5,608     0
Eg har ei 9 år gamal Foma v.p. l/v tilsvarende som Jula selde tidlegere.
Den har ein svakhet i at temp. sensor på registret blir ødelagt med intervaller på rundt 2 år (sikkert for stor straum igjennom den (PTC).
Den sensoren får eg fortsatt som reservedel hos Jula til kr. 125,-
Eg ser det vel som bingo om ein "anerkjent" leverandør også kan levere deler etter 5-10 år, så eg ville vel sett mest på totalkost og ikkje så mykje på kva merke ein kjøper, sjølv eg trur nok pris og kvalitet til ein viss grad heng saman.
Men ei l/v v.p. til 15000 er jo ofte innspart innan garantitida, noka ei pumpe til 50000 aldri vil klara, sjølv om den har høgare COP.


Til info; eg får fortsatt deler til mi no 11 år gamle vp.
Sendte ein epost i dag tidleg; svar etter ein time hos Jula;

R016673 - Givarkit ute - 265kr. (2 stk.)
R016669 - Värmekabel - 189kr.

En leverans brukar dröja mellan 3-7 arbetsdagar,
så vår du en avisering på telefon när du kan hämta reservdelarna.
Vid frågor är du varmt välkommen åter.
Ha en trevlig helg!



Hverken priser eller leveringstid kan ein einaste Premumleverandør konkurrera med...


  (trådstarter)
   #22
 44     0
Kupper min egen tråd med annen problemstilling om samme pumpe

Jeg forsøker via en varmeveksler å varme opp bassenget, men merker at varmepumpa ikke går på mer enn 2/3 speed. Finner følgende info i et dokument om styringen av pumpa:

In heating operation: If the outdoor temp. is lower than -20℃, compressor speed limit is “Speed Limit 3”; If outdoor ambient temperature is over 23℃, compressor speed limit is “Speed Limit 3”; If outdoor ambient temperature is over 19℃, compressor speed limit is “Speed Limit 2”; If outdoor ambient temperature is over 12℃, compressor speed limit is “Speed Limit 1”; If outdoor ambient temperature is over 0℃, compressor speed limit is “Speed Limit 0”; If outdoor ambient temperature is below 0℃, compressor speed limit is cancelled



















Comp. speed limit 0Comp. Speed Limit 1Comp. Speed Limit 2Comp. Speed limit 3
Cooling74Hz52Hz32Hz
Heating70Hz50Hz32Hz


Dette virker rett, basert på min logg på utetemperatur så droppet den speeden ved utetemp over 12, og ennå mer med utetemp over 19.

Vet noen om dette er en beskyttelsesmekanisme i pumpa? Eller er dette bare et forsøk på å være besparende? Jeg ønsker at pumpa skal gå på maks når det er behov, tar jo litt tid å varme opp et basseng, og om den skal være begrenset på feks 50Hz så kommer den aldri til å få varme opp bassenget nok.
  (trådstarter)
   #23
 44     0
Etter undersøkelser så ser det ut som jeg kan sette inn en motstand på 15k ohm istedenfor ambient temp sensor på utedelen, da vil varmepumpen tro det er ca 1-2 grader ute alltid, og dermed ingen limit på kompressorene.

Spørsmålet 1 er jo da, er dette trygt? Tenker da på for levetiden på varmepumpa. Om begrensningen er noe slags beskyttelse?
Spørsmål 2 blir: hva gjør dette med avriming? Ifølge logikken på avriming på en eldre versjon av pumpen så er det coil temp som avgjør avrimingen, ikke ambient temp.
   #24
 2,302     Trondheim     0
Svar spm 1: Ja, det er en beskyttelse. Hvorfor: Med økende utetemperatur så virker fordamper mer og mer, og kompressor trenger ikke å gå like heftig for å få all hetgass opp på ca 60 grader og makstrykk. Derav nedtrapping. Du risikerer å "sprenge" systemet eller å brenne opp smøreoljen som sirkulerer sammen med kjølemediet. Om du likevell gjør det er eneste ekstra effekt du får ut ren energi fra nettet, for det er ikke mer gass å komprimere. Du lager bare mer "superheated". Du kan like gjerne putte en varmekolbe rett i vannet.

Spm 2: Mest sannsynlig vil den aldri gå til avriming. Og om den gjør det så vil selve avrimingen alltid gå til timeout, dvs makstiden siden det normalt er bryting på 10-12 grader ut av fordamper på slike pumper. Jeg har forøvrig lagt inn en motstand slik på min "gamle" Jula L/L varmepumpe for å overstyre at den avfroster på tørre kalde dager. Med en motstand monter slik du skriver men med en bryter. Kjører dagesvis uten avriming i tørt -10 vintervær. Gjort det i 7-8 år nå.
Signatur
  (trådstarter)
   #25
 44     0
Takk for svar. Dette har du tydeligvis mer peiling på enn meg høres det ut som, men noen må stille de dumme spørsmålene også Wink

Gir pumpen like mye uteffekt da på lavere hastighet når utetemperaturen er høy som den gjør på maks hastighet ved 0-5 grader? Jeg har ikke noe effektmåler montert, så får ikke sjekket dette i praksis.

Jula leverer jo noe som ser ut som samme utedel som ren bassengvarmepumpe, så jeg ville jo trodd at min også kunne levere god effekt når det var varmt ute. Av hva jeg leser om bassengvarmepumper så gir de best uteffekt når utetemperaturen er 25 grader ish.
   #26
 2,302     Trondheim     0
Ja, har ganske god peiling på prosessen i varmepumper. Angel
Pumpen gir like mye effekt selv om den roterer saktere og saktere etter hvert som utetemperaturen øker. Saken er den at med høyere temperatur er det høyere trykk inn på kompressor som gjør at den får mer kjølemedium/energi med seg for hver omdreining + litt andre forutsetninger jeg ikke skal dra her nå. Derav at du ser at pumper har høyere COP med høyere temperatur. Samme effekt ut med mindre strømforbruk inn etter hvert som temperatur ute øker.

Bassengpumpen er en on/off pumpe med maks effekt 1,35kW på kompressor, mens din har 1,65 kW som maks og variabelt turtall. (Inverter, dog stegvis). Satte du effektmåler på bassengpumpens kompressor vil du se at effekten den trekker daler med synkende temperatur, for den får mindre og mindre gass å komprimere. Det kompenserer din med å øke turtall etter hvert som temp synker for å komprimere like mye, dvs den opprettholder massestrømmen av kjølemedium.


Signatur
  (trådstarter)
   #27
 44     0
Så, konklusjonen her er at jeg ikke trenger trikse med motstand eller sånn, varmepumpen gir meg uansett maks effekt selv om den går på lav frekvens når utetemp er høy?

Som feks akkurat nå, så trekker varmepumpen ifølge strømmåleren ca 660w. Displayet viser 2 av 3 streker. Ute temp er ca 16 grader. Får jeg maks uteffekt av varmepumpen nå da (nærmere 6kw)?

   #28
 2,302     Trondheim     0
Ja. Den har nok en COP på rundt 8-9. Legger for orden skyld med et resultat fra en kalkulering fra Coolpak, et program for å beregne kjøleanlegg. Vet ikke hvor varmt vann du har ut av pumpen, men 35 f.eks.
La inn 16 grader fra fordamper, (utetemp) og at det varmes 6 kW. Vips, programmer beregner t kompresser må tilføres 620W. Godt innafor det tenker jeg.
Å gire opp kompressor vil bare øke gassens temperatur, det er ikke mer medium å kretsen (1,1 kg) å flytte på. Blir bare fryktelig varm gass og brenning av oljen i kretsen.
Jula 416107 mot dobbelmantlet bereder - copbasseng.jpg - dkt850
Signatur
   #29
 2,302     Trondheim     0
Hvor mange liter er det i bassenget? 6 kW er jo litt, men er det mange 1000 liter så går det tegt for det.
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 44     0
Bassenget inneholder 17-18  000 liter.

Bassengtemperaturen er nå ca 28-29. Men varmes opp via varmeveksler, så ut temp fra varmepumpen nok endel høyere. Jeg har modifisert temp sensor til å måle bassengvannet før varmeveksleren så jeg ser ikke temp på varmepumpen nøyaktig. Men om de analoge målerne på varmeanlegget mitt stemmer, så ligger vi på ca 36 grader.

Så høy COP høres jo helt konge ut, men høres jo egentlig for godt ut til å være sant. Skulle gjerne hatt en effektmåler på vannet ut fra varmepumpen så jeg kunne sett faktisk effekt.

Varmepumpen står innstilt på 29 grader, og har endret parameter 1 Temperaturfall for returvann til 1 grad, så når returvannet fra bassenget er 28 grader så starter varmepumpen og den stopper igjen ved 30 grader.