6,445    8    0  

Lønner det seg med forvarming av varmtvann

 254     Akershus     0
Skal skaffe 2 jula 6 kw pumper for å koble opp mot gulv varmen, og pønsker nå på om jeg skal finne på noe smart for å spare litt på varmtvann.

Regnet litt på saken (met tall tatt litt ut av luften):
gjennomsnittlig forbruk VV pr år: 3500 kw
Effekt forvarming VV:  40% (nettvann inn: 4, forvarmet til 30, temp i bereder 70)
gjennomsnittlig COP: 3
det gir en besparelse på 933 kwt pr år, så ca 373 kr i året med strømpris på 40 øre.

med en nedbetalings tid på si 15 år max gir det meg et budsjett på 5500 (6800 før enova støtte).

Har en 15 år gammel oso bereder på 200 liter som enten må byttes ut eller suppleres med en liten bereder siden vi skal ha en utleie del. Men forvarmingen av VV vil jo gi kortere oppvarmings tid, så da holder det kanskje alikevel, eller hvis jeg går for en løsning med integrert bereder (dobbelt mantlet e.l.) kan jeg jo legge til kostnad av hybel bereder på "budsjettet" mitt.

Har vært innom en del forskjellige løsninger:

Plate varmeveksler: billig og enkelt, meeen, tror ikke det funker på sommeren når oppvarmings behovet er lavt: I beskrivelsen av styringen jula pumpa leste jeg at hvis set temp. har blitt oppnådd stopper sirkulasjons pumpen, og starter hvert 6. minutt for å sjekke temp. så da har den ikke tid til å gire opp for å dekke varmtvanns behovet.

Liten tank med enkel spiral:
CTC EcoTerm 200 C18 (200liter, 1.4m2 spiral, veil. 8-9000kr)
kjøre varmepumpa rett på tanken og forvarme VV med spiral, noen som vet ca hvor mye man kan øke temp, med si 15 liter/min. er 20 grader realistisk?

Kan man koble dette omvendt: kjøre varmepumpe på spiral og lagre forvarmet VV i tanken før den går til berederen, eller får man da problemer med legionella? da vil hverfall skitingen bli bedre og vannet kan gå flere ganger gjennom spiralen til vannet i tanken har samme temp som temp ut av varmepumpa.

OSO Ecoline Geo RI HP 300
Bereder med coil og varmelement i samme tank. Koble Varmepumpa på coilen og tappe fra tanken, (300 liter, spiral 1.8m2, 16000 kr), Denne kan nok forsyne hele boligen, så da kan jeg jo koste på litt siden jeg ikke trenger å kjøpe ekstra bereder, men:
Kan jeg koble denne opp mot Jula Pumpene mine? står at den er for varmepumper med tappevanns prioritering/veksel ventil, noe som jeg enda ikke har klart for meg hvordan funker, kan man trikse litt for å få det til å funke med Jula pumpa?
Og, hvor effektiv er sjiktingen, hvis det er et varmeelement gir 70 grader til topp av tank, er vannet i bunn kaldt nok til å gi noe særlig effekt av varme vekslingen?

Multi tank (f.eks den til Jula)
Kjøre en spiral fra VP, og en spiral til forvarming, da har jeg bedre sjikting enn en tank med enkel spiral, men er en del dyrerer (16000 kr) og trenger fortsatt egen VV bereder.

Ble litt mye diverse her, men er like mye en oppsummering for meg selv for å klare opp hodet. Ecoline opsjonen virker jo som den mest interessante, såfremt forvarmingen faktisk har OK effekt...






  (trådstarter)
   #2
 254     Akershus     0
Pønsket litt på den en stund, men synes det er for uklart hvordan den funker, spesielt ift varmtvanns produksjon, dessuten er 6kw litt for lite for meg.
OMF
   #3
 164     Bergen     0
Hei!

Litt usikker på hvordan du regner.

http://stromvalget.no/sparetips.jsf

Her skriver de at strømforbruk gjerne er 3,5kWh pr dag - for hver person - kan se ut som ditt regnestykke er basert på at du bor alene. For min del er vi 5 stk - som både trener, og bader mye, så hos oss går det nok nærmere 20kWh til varmtvann.

Strømprisen din på 40 øre er vel også optimistisk!

skrev jo en del om dette i bloggen min i innlegg 33....

Mvh
OMF


  (trådstarter)
   #4
 254     Akershus     0
fant 3500kwt på en eller annen side, kan jo hende den er litt optimistisk, 40øre pr kwt fant jeg på en side som sammenlignet strøm priser på fast pris (1år).
Foreløpig er vi 2 personer + 1 leietager (men blir kanskje flere etterhvert) har ikke bad, bare dusj. men hvis jeg regner 3.5kwt * 4 peres * 365 dager = 5110 kwt/år og strømpris på 50 øre så kan jeg spare ca 680 pr år, så da har jeg ca 10000 kr å rutte med for å gå break even etter 15 år (uten renter). (andel varmepumpe 40% og gjennomsnittlig cop på 3)

Da er det vel fortsatt bare en liten akkumulator med spiral, noen som vet ca hvor mye man kan løfte vann temp med en spiral på 1.4m2?
eller OSO Ecoline Geo RI HP 300 noen som har erfaring om denne?
http://www.osohotwater.no/boligprodukter/ecoline-coil.html


Leste gjennom innlegg nr 33, litt vanskelig å henge med i svingene, og du har jo en ganske stor spiral (hvor mange m2 overflate har den?) + opplegg for lunken vann. Men hvor stor andel totalt sett av varme energien til VV tror du kommer fra Varmepumpene?
   #6
 428     Dal     0
Husk også på at når det blir kaldt ute, så har du ikke 12Kw lenger, mener jeg hørte at Julapumpa fort datt ned i 2-3Kw ..  Skal sette opp ett tilsvarende anlegge, men med en varmepumpe på 13Kw, og 300l tank med spiral til tappevann (med 6Kw element), som leverer forvarmet vann til 300l Høyax bereder.  Der er planen å montere inn en 3 veis ventil, som bypasser spiralen hvis utetemperaturen kommer under en gitt verdi. Varmepumpa skal jobbe rett mot volumet på tanken, og gulvvrmen skal hente varme fra tanken før den går innom elkasett med enda ett 6kw element..  så da har jeg vel i praksis 28Kw totalt inkludert elementet i VVB, så da håper jeg at jeg kan produsere tilnærmet konstant 6-70 graders varmtvann.

Vi er 6 personer i huset, og klarer oss nesten med en 300l i dag (helt ny).

Kommer tilbake med raport på hvordan anlegget fungerer når det kommer i produksjon... Varmepumpa og tanken  står på kaia i Oslo nå, så det er nok ikke så lenge før ting er på plass.. Største utfordringen nå, er hull i en 35cm murvegg..
   #7
 2,302     Trondheim     0
Det lønner seg med forvarming, og 3,5 kWt/døgn/person stemmer godt, helt i linje med oss her.

Når du regner innsparing må all varabel kost med. Du kan umulig ha regnet med nettleie når du regner strøm til under 40 øre/kWt.
Jeg har variabel strømpris, og i siste regning ser jeg vi kom ut med 40 øre inkl påslag. På den kommer nettleie til nettselskap, 43 øre. Dermed 83 øre variabel strømkost.

Jeg har forvarming fra varmepumpe til omlag 36 grader. Bereder trekker 10kWt mindre per døgn med den forvarmingen. Regner jeg COP 3,0 så bruker jeg 3.3 for å redusere bereder med 10, altsa spares 6-7 kWt/døgn. Det er grovt sett 5 kroner dagen, 150/måned.
Denne forvarming går i 6 måneder før solvarmepanel i hovedsak tar over varmepumpens forvarning. Så 900,- er årsbesparelsen på forvaringen.

På sommeren har du langt bedre COP, og du kan levere all varme fra L/V, til COP 4.


Signatur

  (trådstarter)
   #8
 254     Akershus     0
Takk for inputten, ser det kan lønne seg ganske godt å bruke noen penger på det!