5,371    26    5  

Luft til vann eller bergvarme

 5     0
Skal bygge nytt hus 250m2 på ett plan i bergen, tek 10.
Jeg vurderer vannbåren gulvvarme og tappevann med energi fra en luft til vann varmepumpe, de som selger varmepumpen sier det ikke er forsvarlig kostnadsmessig å gå for borrehull. 
'Er ikke helt sikker på borrehullspris men mener det er ca 70tusen dyrere enn luft/vann løsning.
Noen som vet noe om dette?

 

   #1
 24,032     Akershus     0
Det er neppe regningssvarende med hull i Bergen, men:

Du slipper støy ute fra vifte i utedelen og du kan lage rimelig kjølingg om sommeren med "kaldt" vann fra hullet. Så må du vurdere hva dette er verd.
Signatur
   #2
 342     Hordaland     0
Ser flere som legger el kabler i nye eneboliger nå her i Bergen. Arkitektene jeg har spurt, sier det er fordi det trengs bare litt komfort varme fra gulvene og hoved delen av varmen kommer fra det balanserte luftveksler systemet. Hvor mange prosent av det totale varmebehovet som vil komme fra fornybar delen i det balanserte systemet sier de ikke noe om. Noen som vet det tallet for en enebolig på et plan? Kanskje det er mest økonomisk å bruke f eks Nibe 750 og varmekabler i huset?
   #3
 24,032     Akershus     0
Hva menes med "fornybardelen i det balanserte systemet"?
Signatur
   #4
 342     Hordaland     0
Beklager litt uklar formulering. Tenker på kravet til 60% fornybar varme, dvs gjenvinning i fralufts varmepumpen. Det tror jeg blir et prosent tall som er vanskelig å beregne før man ser hva som skjer i praksis i husene med denne konstellasjonen.
   #5
 764     1
Har vurdert dette selv og etter mye frem og tilbake har jeg endt opp med å antagelig gå for luft til vann selv.

Ja det er kjekt med borehull ettersom du slipper utedelen, men 70 000 for borehull og litt bedre SCOP forsvarer ikke det i Sogn og Fjordane ihvertfall.
   #6
 447     0
Jeg gikk for bergvarme, det er forventet lenger levetid på pumpen. Ingen støy og gratis kjøling. Ble litt skremt av å lese på det ene luft/vann tilbudet jeg fikk at det kommer 50 liter vann i døgnet. Kan ikke dra på ferie i 14 dager på vinteren sa rørleggeren😂
   #7
 24,032     Akershus     1
50 liter vann/døgn? Høres ut til at en bør vurdere oppsamling til toalettvann, så slipper en å bruke renset drikkevann i toa. Smile
Signatur

   #8
 3,535     1
Hvor kom de 50 liter vann/døgn fra? Kondens på utedelen?

Kondensering av vanndamp, uten temperaturendring, gir i overkant av 0,6 kWt varme pr liter vann. Hvis det er snakk om 50 l/døgn gir dette 30 kWt/døgn bare fra kondenseringen alene. Det er jo bare en positivt tilleggs-bidrag - hoved-energikilden er fortsatt nedkjøling av luft. Da lurer jeg på hvor stort varmebehov den VP-en er dimensjonert for, i kWt/døgn!

Med forbehold om at jeg misforstår fullstendig hva slags vann det er snakk om.
   #10
 3,573     buskerud     1
Vel, kommer vel ann på merket.. hadde rør til sluk på min ctc, men siden rørleggern ikke hadde nok fall( motfall faktisk) så iset det igjen første vintern. Koblet av. Lot vannet bare gå i grusen.. har ikke sett noen isklump faktisk( har vel 10cm grus, så 2 meter pukk før dreneringsrøret pål langs huset kjelleretasje, så det forsvant sikkert ned der.
Nå skal det sies at den gigantpumpa til ctc aviser særs sjelden. Så gadd ikke borre hull lavere i veggen og koble på drensrøret med skikkelig fall.. nok drenering i grunnen

Toshiba luft/luft pumpa som sørget for varmen før rørene kom i gulvet i stua, lagde en kubikk med isfjell hver vinter..

Nei, vann/is skal du ikke være redd for med de nordiske typene fra ctc/ivt/nibe/thermia. Worst case, koble på drensrøret, med nok fall og varmekabel så er du sikra

Venn av meg har daikin altherma, utedelen mere av samme type som luft/luft.. henger 120 oppå veggen, han får bra med is, men langt unna pumpa pga. Høyden.

Pumpa har gått knirkefritt i 2 år nå, forbruket kutta fra ca 30000 kwh til ca 20000 .i år Eller 32000-22000 med en kald vinter , ifjor.
En bergvarmepumpe hadde nok spart meg 1-2000 mere.

Mulig jeg hadde tatt bergvarme i ettertid, bare fordi det er hakket fetere.. ikke lønnsomt før pumpe nr 2, men innser at jeg neppe flytter på 30 år.. men utedelen støyer lite og merkes strengt talt ikke, bortsett fra at den står ved inngangen min.
Lite dørselgere de siste åra, mulig den blåser dem bort

Men reint økonomisk over 15 års regning, kunne jeg omtrent bare brukt en dobbeltmantla og fyrt på strøm. Men deilig at pumpa er betalt og glemt, og se rimligere regninger om vintern. Bergvarme hadde hjulpet på de ukene med under -10.. men det er liksom nå redusert til 1 mnd i året.. maks

Hadde jeg bygd et spilitter nytt hus, under 160 m2 i boa. Hadde det nok blitt varmekabler.. mindre ting som kan gå i stykker