1,481
10
0
Luft til vann-varmepumpe. Bør jeg koble til en el-kjele i tillegg?
89
Buskerud
0
Vi skal bygge hus på 180 kvm. To fulle etasjer over bakken, ingen kjeller. Vi ønsker oss vannbåren varme i gulvene og tenker å bruke en luft til vann-varmepumpe til det.
Noen jeg har snakket med, som hadde greie på slikt, mente at de ville da ha koblet på en el-kjele i tillegg, for å ta høyde for de kaldeste dagene. Vår utbygger mener det ikke er nødvendig, at varmepumpene nå er så gode at de klarer brasene.
Vi skal bygge nær Oslo, så ikke den kaldeste delen av landet.
Er det noen som har innspill, tips eller erfaringer med dette?
Noen jeg har snakket med, som hadde greie på slikt, mente at de ville da ha koblet på en el-kjele i tillegg, for å ta høyde for de kaldeste dagene. Vår utbygger mener det ikke er nødvendig, at varmepumpene nå er så gode at de klarer brasene.
Vi skal bygge nær Oslo, så ikke den kaldeste delen av landet.
Er det noen som har innspill, tips eller erfaringer med dette?
Signatur
Selv har jeg en kombinasjon av vannbåren gulvvarme med elektrisk oppvarming og ren elektrisk oppvarming. Jeg tenker å koble på luft-vann vp til varmesystemet etter hvert. Erfaringen så langt er jo at gulvvarmen er avslått hele sommeren og vel så det. Da vil det jo være gunstig å hente ut energi fra varmepumpen til tappevann som man alltids trenger.
Det er ikke sikkert det er en dum ide å gjøre slik du foreslår. Er det en dyr investering? Er det rimeligere å varme opp varmtvannet på denne måten enn med klassisk varmtvannstank?
Vi får høre med utbygger. Er uansett fortsatt litt interessert i innspill vedrørende om luft til vann-varmepumpe som skal varme opp gulvvarme, har godt av støtte i en el-kjele. Eller om det ikke er nødvendig.
Men hvis dette ikke har endret seg så kan du jo lure på hva du skal gjøre når det blir under -20 grader over noen dager i Oslo.
Kompressoren kan også slutte å fungere, akkurat som et kjøleskap slutter å virke. Selv om du er innenfor garantitiden så blir det jo kaldt i huset når varmepumpen ikke virker.
Jeg hadde nok installert en el-koble slik at man i hvert fall ikke får det direkte ubehagelig inne.
Tipset om også å produsere varmtvann med varmepumpen er for øvrig et godt forslag.
Utbyggeren vår mener det ikke er nødvendig med en elkolbe. Det er jo ikke så mange dager det er skikkelig kaldt her, sier han. Men det er jo på de dagene du IKKE vil at varmen forsvinner i huset.
I et nytt hus, vil du fort vekk bruke minst like mye energi på å varme opp tappevann, som å holde huset varmt, så skal det først investeres i varmepumpe, bør den brukes til tappevann også.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
En annen sak er rask oppvarming av tappevann, for eksempel ved mange dusjende gjester. Da kommer back-up heater til god nytte. Med 6 kW til rådighet, i tillegg til varmepumpen, varmes vannet fortløpende.
Ved å ha en back-up heater i systemet kan du dimensjonere med mindre varmepumpe og oppnå bedre COP i snitt gjennom året. Men du skal ikke ha heateren innkoblet mange dager i løpet av året før COP-regnestykket blir negativt.
Derfor, sørg for at varmepumpen er stor nok til å varme de aller fleste dagene. For Oslo betyr det at varmepumpen bør dekke varmebehovet ved ca -10 grader.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Takker så mye for svar og tips! Det er veldig nyttig!
Vi har akkurat fått endel av tilbudene fra utbygger. De har rigget oss opp med en Nibe F2040-8 + VVM 320. I følge noen steder på nettet skal denne ha i seg en elektrisk varmekolbe og en varmtvannstank. Er dette da en slik backup-sak el-kjele som jeg tenker er lurt? Og er den varmtvannstanken selve tanken i huset? Eller må man ha en annen, tradisjonell varmtvannstank i tillegg?
Det bildet du la ved her er jo ganske talende:) Blir det såpass mye rør med et luft til vann-anlegg?
Jeg har ikke spesifikt sett på dokumentasjonen til f2040-modellen (den er ikke aktuell for meg), men jeg er rimelig sikker på at du blir langt tryggere på at du vet hva du kjøper om du leser gjennom håndbøkene!
Jeg har F2040-12 og VVM 320. Denne har innebygget varmtvannstank og 9kw elkolbe. Kjører alt bare med elkolbe for øyeblikket fordi utefelen ikke er tilkoblet enda og det fungerer utmerket.
I normal drift vil utedelen stå for all produksjon av varmtvann og vannbåren varme uten bruk av elkolbe. Denne slår først inn når pumpen ikke kan levere nødvendig effekt eller varmtvannstanken går i legionella modus ca hver 14 dag. Så den fungerer som backup. Mener F2040 virker til -25 grader og så kaldt blir det ikke her.
Forsåvidt en dyr løsning med innedel og utedel. Jeg betalte 110k for pumpen og innedel.
Og ja det blir en god del rør med alle vannbåren varme aystemer.