#131
 5,608     0

Det må da være mye enklere med en sånn [tank], enn diverse vekslere? Pumpa vil også få et større buffer å jobbe mot.

Viss ein ikkje skal ha varmekilder som krever tank og har vvb. fra før er dette mykje enklare og billigare.
Inverter varmepumper har ikkje behov for tank å jobbe mot.
I dag hadde ikkje eg kjøpt Oso EP2, eg ville bare montert to slike varmevekslere mot varmepumpa mi og brukt den vv. tanken som eg gav vekk.

   #132
 134     Sørlandet     0


Tipset med varmeveksler likte jeg. Hvis jeg kobler varmeveksleren etter vv, da vil jeg jo få varmet tappevannet av varmepumpen, så lenge varmepumpa går...og når VP ikke går, henter jeg varmtvann fra vv. Riktig tenkt?

Nei, det er for låg temperatur til dette. Varmeveksler står på kaldt vatn inn på vvb. og forvarmer dette.

Ja stemmer, jeg satser jo på 35grader på vannet fra VP og det er for lavt for tappevann. Men å varmeveksle på det kalde vannet inn, vil jo bare ha en effekt når det går (tappe)vann i røret...
Men, jeg tror jeg har bestemt meg for Jula-solfangerene, og da blir det akkutank uansett.



Ringte Energy Save i dag. Pumpene kan styres av termostat i tank, eller romtermostat. Hvis jeg velger en 10kW-pumpe, kobler den på romtermostat, vil den (i mildt vær) starte og kjøre til varmen i romtemperatur er oppnåd, for så å stoppe og vente til romtemp sunket.

Termaturføler står standard i innedel på begge desse, ikkje i tank på begge desse pumpene, så da kan ikkje sikr. pumpa stoppe om det ikkje er ulike program på den, noko eg ikkje kan sjå det er.
Romtermostaten står i kontrollpanelet, så den er grei.
Så enten har du misforstått, leverandøren har ikkje greie på dette eller manualene under er feil.
http://www.energysave.se/manualer/manual_bruksanvisning_AW_12_1_IQC.pdf
http://energysave.se/manualer/manual_bruksanvisning_AW_24_4_IQC.pdf



Er det dette du henviser til?:
"Inställd temperatur. Varmepumpen kan styras efter fast framledningstemperatur eller via en rumstermostat."
Ja, det ser jo ikke ut som Vp kan kobles opp mot tempsensor i tanken :/


Har du en differanse på 5C, og utnytter 300 liter av tanken mot varmepumpa og gulvvarme, så lagrer du ca. 1700 watt. 


Mener du egentlig at man har lagret en energi lik 1,7kWh? Jeg regner slik: Q = c*m*deltaT = 4200 * 300 * 5 = 6300000 [J] = 1,7kWh


Husk at det er begrenset hvor mye du kan lagre opp. Jo mer du skal lagre, jo høyere må forskjellen mellom temperatur pumpa leverer og temperatur du trenger til huset være.


Hva med en slik tankegang:
VPs styring har en temperatursensor i tanken (men det er da kanskje ikke mulig med EnergySave:/):
Tstart = Tbehov
Tstopp = Tmaks (innstilt på 35grader)

Tmaks: høyeste temperatur gulvvarmevannet, uten at det blir ubehagelig varmt på gulvet, f.eks Tmaks innstilt på 35C.
Tbehov: temperaturen gulvvarmevannet må ha for å opprettholde varmebehovet til boligen, og Tbehov er gitt av romtermostater (eller utekompensering)
Tstart: innstilt starttemperatur i VPs styring
Tstopp: innstilt stopptemperatur i VPs styring

Varmt vann fra VP kan komme inn i toppen av akkutank, og tas ut i bunnen av akkutank.

Og det trengs en shuntventil (heter vel det?) som blander riktig temp til gulvvannet (Tbehov)
Gulvvarmen bruker varmt vann (35C) fra tanken frem til at tempearturen i tanken er lik Tbehov, da starter VP igjen. For relativt lave Tbehov, vil VP gå i sykluser start/stopp

For VV: etterberedning med elkolbe fra tankens temperatur til f.eks 50 grader. VV går i egen spiral i akkutank.

Med en slik styring blir temperaturdifferanse mellom VPs kondensator og vannet i tanken størst mulig.
Eller er jeg helt på jordet?

Signatur
   #133
 10,486     Akershus     0
Mente selvsagt WH, beklager :)

Med f.eks. tank fra bettum, så dropper du egen vvb. Jeg er ikke ekspert på dette, men så langt jeg har fått med meg, bør du sørge for :

Øverste del (ca. 1/3) varmes elektrisk med varmekolbe, og har spiral for toppvarming av varmtvann. Med spiraler trenger du ikke være redd for legionella, og kan stille temperaturen til det laveste du kan, som fortsatt gir den varmen du trenger på vannet.

Midtre del (ca. 1/3) brukes til varmepumpen, og holder da ca. 35-40C alt ettersom.

Nedre del (ca. 1/3) holdes så kaldt som mulig, for å få mest mulig effekt ut av solfangerne.

Nedre og midtre del har en forvarmespiral for varmtvann. Denne vil da få kaldt vann inn, og ta med seg varme først fra solfanger i bunn, deretter fra varmepumpe i midten. Dette vannet går så ut til en ventil, som blander inn kaldtvann hvis det er for varmt (f.eks. hvis solvarmen har ladet mye), og føres deretter opp til en ventil fra toppvarmeslyngen, som evt. supplerer med varmtvann fra toppen hvis det fra midten/bunn ikke var varmt nok. På denne måten vil varmepumpen sørge for å heve kaldtvannet til ca. 35C, og så vil deler av det varmes videre i toppen av tanken for til sammen å få den temperaturen du vil ha ut i kranene.

Varmtvann til varmesystemet blir delvis på samme måten, ved at det normalt hentes fra midten, og evt. reguleres ned ved å blande inn nødvendig andel av returvann hvis vannet i midten er for varmt. Dersom midten ikke greier å gi nok varme (f.eks. når ikke varmepumpa leverer nok, og solvarmen ikke jobber), vil det blandes inn nødvendig mengde vann fra toppen av tanken.


Jeg ser på tilsvarende løsning, men skal i første omgang ha ved + el. (+sol?), samtidig som alt skal være klargjort for varmepumpe.
Signatur
   #134
 134     Sørlandet     0
Dette minner meg veldig om oppsettet til Bettum... Likte din forklaring, den minte meg på at solfangerene bør ha lavest mulig temp å arbeide i mot!
Mulig jeg tar feil, men er ikke ulempen med opplegget du beskriver, at en stor VP (10kW) får et lite volum i tanken å arbeide på? Dermed blir det mye start og stopp?
Som du regnet ut tidligere, vil 300liter, 5grader bety 1,7kWh lagret. Dvs gulvvarmen spiser denne energien på 1 time gitt et effektbehov på 1,7kW (relasitisk på milde dager tror jeg). Er det ikke sol, da må jo VP starte igjen. Og VP leverer da ca 3,7kW, og bruker 1,7kWh/3,7kW = ca 30 min på å varme opp de 300literene igjen (litt lenger tid, siden gulvvarmen tar av energien imens). Dermed en syklus på ca 1,5 timer..

Med en slikt opplegg, er det da bedre med 6kW-pumpa allikevel?? Eller to stk 6kWpumper i serie ;)
Finnes ikke store VP som kan levere lav effekt? Er EnergySave-pumpa dårligere enn andre på dette?

Eller enda større tank, eller...?
Signatur
   #135
 10,486     Akershus     0
Opplegget er i stor grad Bettum sitt, ja. Ikke rart det minner. Jeg fikk første tilbud derfra for snart 2 år sida, og har  brukt ganske mye tid på å forstå hvordan ting fungerer, mens jeg har gravd ut kjellern, og drømt om når jeg er kommet langt nok til å begynne å installere varmeanlegg. Jeg har ikke sett meg blind på andre løsninger, men foreløpig ikke funnet noe jeg syns ser bedre eller like bra ut. Det finnes mye å velge i, men jeg har ikke funnet noe som ser ut til å så bra kunne kombinere ved, sol, varmepumpe og elektrisk varme. Nå sitter jeg og leser meg opp litt på esbe blandeventiler, da jeg tror jeg vil komme langt med en 500-kroners ventil i stedet for 5000-kroner (+?) helautomatisk styring av uttak fra midten og toppen av tanken. Det bør fungere greit, om ikke helt perfekt.

1,5 time syklus på varmepumpa må da vel være ganske bra?
Signatur
   #136
 5,608     0

Mulig jeg tar feil, men er ikke ulempen med opplegget du beskriver, at en stor VP (10kW) får et lite volum i tanken å arbeide på? Dermed blir det mye start og stopp?

Tanken betyr ingenting da dette er ein inverter pump og leverer i 3-4-5 trinn fra 1kW og opp til maks effekt.
Har ein ei opp/off leverer denne enten 0kW eller 9kW, da bør ein ha tank eller volumforstørrer.
I dette anlegget vil kun tanken kun brukes til forvarming av vv. og eventuelt sol/ved varmeakkumulering.


Hva med en slik tankegang:
VPs styring har en temperatursensor i tanken (men det er da kanskje ikke mulig med EnergySave:/):
Tstart = Tbehov
....................
Med en slik styring blir temperaturdifferanse mellom VPs kondensator og vannet i tanken størst mulig.
Eller er jeg helt på jordet?

Heilt bortkasta med slik styring, varmepumpe må leverere kaldast mulig vatn heile tida for å halde COP oppe.
Leverer du 35ºC i staden for 30º synker COP med ca. 15%.
   #137
 134     Sørlandet     0


Tanken betyr ingenting da dette er ein inverter pump og leverer i 3-4-5 trinn fra 1kW og opp til maks effekt.
Har ein ei opp/off leverer denne enten 0kW eller 9kW, da bør ein ha tank eller volumforstørrer.
I dette anlegget vil kun tanken kun brukes til forvarming av vv. og eventuelt sol/ved varmeakkumulering.




Det er akkuratt dette jeg lurer på - hvis VP kan trinnvis levere fra 1kW til 8kW, da er jo alt helt topp, og min grubling har vært forgjeves!
Men hvorfor står det da "Effektförbr. kompl. anläggning - värme        1050 - 2800 W" i teknisk info for 10kW EnergySave-pumpa (http://energysave.se/AW_24_4_IQC.asp?page=produkter)?? Og i bruksanvisning (side 7) tolker jeg det slik at pumpa har 3 kompressorhastigheter (http://energysave.se/manualer/manual_bruksanvisning_AW_24_4_IQC.pdf). Og den samme antagelsen fikk jeg egentlig bekreftet da jeg ringte EnergySave i Norge før i dag. Enten misforstår jeg, eller han jeg pratet med misforstod, eller at oblygre misforstod... Dette må jeg finne ut av;-)


Nå sitter jeg og leser meg opp litt på esbe blandeventiler, da jeg tror jeg vil komme langt med en 500-kroners ventil i stedet for 5000-kroner (+?) helautomatisk styring av uttak fra midten og toppen av tanken. Det bør fungere greit, om ikke helt perfekt.



Noen produktnavn eller linker til denne ventilen? Jeg har ganske like planer som deg ser det ut som:-)
Signatur

   #138
 10,486     Akershus     0
Esbe 323 heter de vel. De kommer i ymse utgaver. Jeg fant en PDF som beskrev de forskjellige variantene. Det er ikke en optimal løsning, og ved varmepumpedrift tror jeg kanskje ikke det vil fungere like godt. Hør hva bettum vil foreslå, og hvilke konsekvenser forskjellige løsninger får. Jeg har ikke fått inntrykk av at de lurer noen til å handle dyrere enn nødvendig, men finner løsninger som funker.
Signatur
   #139
 5,608     0

Og i bruksanvisning (side 7) tolker jeg det slik at pumpa har 3 kompressorhastigheter (http://energysave.se/manualer/manual_bruksanvisning_AW_24_4_IQC.pdf). Og den samme antagelsen fikk jeg egentlig bekreftet da jeg ringte EnergySave i Norge før i dag. Enten misforstår jeg, eller han jeg pratet med misforstod, eller at oblygre misforstod... Dette må jeg finne ut av;-)

3 trinn stemmer sikkert, mi pumpe har 3 trinn (trur eg..) og som eg skreiv:

Tanken betyr ingenting da dette er ein inverter pump og leverer i3-4-5 trinn fra 1kW og opp til maks effekt.
Har ein ei opp/off leverer denne enten 0kW eller 9kW, da bør ein ha tank eller volumforstørrer.
I dette anlegget vil kun tanken kun brukes til forvarming av vv. og eventuelt sol/ved varmeakkumulering.

Mulig den begynner på 2-3 kW avgitt, men det betyr jo ikkje så mykje.
   #140
 5,608     0

Esbe 323 heter de vel. De kommer i ymse utgaver. Jeg fant en PDF som beskrev de forskjellige variantene. Det er ikke en optimal løsning, og ved varmepumpedrift tror jeg kanskje ikke det vil fungere like godt. Hør hva bettum vil foreslå, og hvilke konsekvenser forskjellige løsninger får. Jeg har ikke fått inntrykk av at de lurer noen til å handle dyrere enn nødvendig, men finner løsninger som funker.

Varmepumpa kjører ein helst utenom ein slik blandeventil slik at mesteparten av vatnet fra varmepumpa går rett ut på varmeanlegget, og kun litt går innom tanken slik at ikkje ein får for mykje omrøring i tanken og øydelegg sjiktinga.